måndag 17 mars 2008

Håll i hatten nu blir det åka av

Har du dragit ur proppen ur badkaret någon gång? Det hjälper inte om du fyller på vatten det blir tomt ändå. Det får vara dagens liknelse till det som sker i USA. Jag skriver ofta om att USA är på väg mot konkurs. Nu kan inte ett land göra konkurs vad jag vet, men däremot kan företagen och hushållen i ett land göra konkurs.

Den bakomliggande faktorn är globaliseringen där USA valt att föra en isolationsekonomi för att skydda den egna marknaden. Det har inneburit att USA inte ställt om sin produktion till moderna tider. Men som sagt det har jag skrivit mycket om tidigare.

Idag beskriver tidningarna kostnaderna för kriget. Det finns en annan sida av krigskostnaderna och det är att de givit miljardvinster till amerikansk krigsindustri . Den modellen att upprätthålla produktionen i ett land med hjälp av krig är en gammal beprövad metod som aldrig har fungerat. Infrastruktursatsningar är en bättre stimulans till produktionen.

Banker gör konkurs DN, Dollarns värde rasar DN, Kostnaderna för kriget i Irak 3000 miljarder dollar SvD Ab skriver om pressad ekonomi i USA och tar också upp följderna i Sverige. I USA har proppen gått ur bostadsmarknaden. Det var genom bostaden amerikanska hushållen lånade upp sig. Snart kommer motsvarande process till Sverige. Så vad du än gör håll i dina investeringar och belåna dig inte.

Vad gör Sveriges regering för att möta den ekonomiska krisen. Jag skulle vilja säga ingenting. alliansen är helt inriktad på att sälja det offentliga systemet. Återkommer i dessa frågor senare om vad som borde göras nu..

Intressant och mer av wadström
Andra bloggar om , , , , , , , Technorati Tags: , , , , , Icerocket om: , , , ,

2 kommentarer:

 1. Offentliga utgifter.

  Det är väl snarare så att krigsutgifterna späder på högkonjunkturen genom ökade offenliga inköp. Tyvärr så styr väl Bush/krigsindustrin en alltför stor del av pengarna till "sina" krigsmaterialrelaterade företag så att aktiepriset stiger med 300% och de i sin tur kan höja sina arvoden och utdelningar för styrelsearbetet som de utför.

  Så, de rika blir rikare. De fattiga fattigare( och en del fattiga blir lemlästade i irak.)

  Detta påminner en del om romariket vid tidpunkten för republikens fall. Ca 50 fKr. Roma med provinser var oerhört rikt med en fantastisk skattebas. Fastighetsväördena steg även ute i provisnhuvudstäderna, vilket tydde på stabilitet och framtidstro. Ett fåtal ledande ( och giriga) familjer började då "tappa" staten på en massa pengar i syfte att berika sina klaner. "Tappningen" blev till en tävling om vem som skulle bli rikast fortast.

  Problematiken var bara att dessa familjer inte kunde hålla sams.

  Detta ledde till inbördeskrig i förlängningen...nu får vi hoppas att inte historien upprepar sig.

  Håll sams internt USA. Snälla.

  Och, förresten, Ryssland kanske passar in i denna analys också.

  SvaraRadera
 2. Lander kan visst gora konkurs, i deta fall, eftersom Usa ar ett bolag, med sate i Columbia.

  Landet Amerika, gick i konkurs i finanskraschen pa 30 talet, sen saldes allt, inklusive innevanarna, som vart "citizens" dvs corporate slaves, till Queen of england.

  det ar dom som idag diver bolaget Usa, genom sina andra bolag, FED och CIA, aven Usas arme ar ett bolag, det ar darfor de kallas "private" nar de blir soldater, de ar privatagda.

  Las pa om Rotschild, sa ser du vem som ligger bakom hela rasket.

  Det ar deras konspiration, war on terror, som ar ett proxykrig, tkampat av Usa, for skapandet av Storisrael.

  http://www.erichufschmid.net

  SvaraRadera