söndag 20 april 2008

Alliansen saknar bostadspolitik

Alliansen säljer ut allmännyttan – och låter EU diktera bostadspolitiken skriver Aftonbladet.
Egentligen är det inte sant eftersom alliansen saknar bostadspolitik. Den enda drivkraft och tro som finns hos alliansen är på en helt privat marknad.
De privata företagen ha länge försökt att få sätta hyror utan koppling till något motsvarande bruks-värde. Varans (bostadens) pris skall helt styras av efterfrågan.

Alliansen har tagit bort det investeringsstöd som fanns för att producera hyreslägenheter. Det motsvarar mellan 1000-1500 kronor i månadshyra för en nyproducerad lägenhet. Det här drabbade hela hyresmarknaden både den privata och den allmännyttiga. Det är märkligt att alliansen fortfarande framhärdar i att skattefinansiera egna hem och bostadsrätter via skatteavdrag. Där är det ok att ösa in tiotusentals kronor till varje hushåll! Eller det är väl inte så märkligt om man förstår vad alliansen företräder.

Lite irriterande är det att alliansen agerar helt huvudlöst i sin ambition att krossa allmännyttan. Utförsäljningar styrs av politiker utan ekonomiskt ansvar. När ideologin tar överhand så sätts marknaden som alliansen så ofta hänvisar till helt ur spel. Det kapital som genererats av allmännyttans hyresgäster överförs utan betänkligheter till privata företag och ibland föreningar. Mycket märkligt helt i klass med när socialiststater förstatligar privat egendom.

Byggfusket som breder ut sig och underhållet som behöver göras överlämnas helt till de individer som investerat sina lånade pengar i en bostadsrättsförening. När räntorna stiger och lånekrisen kommer farande så försvinner snabbt individernas drömmar om snabba klipp.

Bostaden kanske inte är en vara som vilken som helst, men i alliansens tankevärld är det helt klart på det viset. Bostadsbristen i Sverige löser vi inte genom att höja priset och trycka tillbaka behoven. Det är ett kommunalt ansvar att alla kommunmedborgare har möjlighet att skaffa sig en bostad. Alla kommunmedborgare innebär inte bara de som röstade på alliansen... Men hur skall en regering utan bostadspolitk kunna göra något mer än att lyda EUdirektiv?

Lite från USA. Det som först verkade vara ett klipp var i verkligheten en mardröm. Den amerikanska bolånekrisen har tvingat henne att lämna barnet till fosterfamilj och själv söka värvning i Irak-kriget.....

Det bloggas mycket om hyresrätten som nu hotas a EU och alliansen, här är lite blandade exempel.Peter Wolodarski ägnar sig åt propaganda Marknadshyrornas manifest Ekonomikommentarer Liza Marklunds ogrundade anklagelser i Expressen Allmännyttan ska sätta vinsten främst - hot mot de som har det svårt i vårt samhälle Mygel, ruffel och båg Den oroande hyresfrågan Höjda hyror slår mot
NEJ TACK TILL EU OCH ÖVERSTATLIGHET Utkik? Om framtidsvisionen Hur korkade är vi?
God Kväll Begrav allmännyttan! Priserna på lägenheterna kommer öka kolossalt Hyresrätt är hyresfel Slopat utdelningsförbud? Marknadshyror på g Hellre mjuka marknadshyror än hårda brukshyror och korruption SVT gör usel debatt-TV Fri hyressättning innebär inga bostäder till fattiga Metro


Mer intressant av wadström. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar