måndag 14 juli 2008

FRA-lagen sett från ett utedassSå satt man då igen på utedasset långt ifrån media och annat surr. En reflektion jag gjorde var att en bålgeting är jättestor. Den låter nästan som en b52:a när den far fram. Bålgetingen är nästan utrotad och finns numer inte på så många platser i landet. Myror verkar det dock finnas gott om. Undrar just hur många olika arter som transporterat sig över mina fötter den här dagen.
Myror (Formicidae) är en familj av gaddsteklar med små eusociala insekter. Tillsammans med getingar och bin bildar de ordningen Hymenoptera. Familjen är mycket mångsidig och består av omkring 12 000 arter där den absoluta merparten lever i tropikerna.

Men trots den frid som råder på ett utedass en sommardag så dyker FRA upp i mitt huvud. Egentligen är det inte FRA utan en stilla fundering hur en borgerlig regering kunde få för sig att inskränka yttrandefrihet, tryckfrihet, ja tom begrepp om mänskliga rättigheter dyker upp.

Jag tror det var Reinfeldt eller någon annan av Herrarna som talade om teknikanpassning. Det måste inneburit att Reinfeldt och Björklund sitter och läser mina brev som går via snigelposten. Det är den enda logiska förklaringen jag hittar.

Undra just varför alliansregeringen hade så bråttom med FRA-lagen. Visserligen skulle det väl samordnas med Bush och hans införande av övervakningslag men ändå. Vad är det för skit som finns gömt, är det en ny IB-affär kanske? Vill Reinfeldt genom att göra all avlyssning laglig, minska brottspåföljden till den avlyssning som redan skett utan lagstöd. Jag fattar inte hur Reinfeldt är beredd att ge bort regeringsmakten för rätten att avlyssna min telefon och att läsa min epost. Det måste ha skett ett mindre hjärnsläpp hos de borgerliga strategerna.

Väl hemma igen vid datorn ser jag att FRA fortfarande är vanligaste sökordet. För mig är det självklart att vi inte kan ha Lex-Reinfeldt i ett demokratiskt land. Centrum för rättvisa driver nu FRA-lagen den rättsliga vägen och anmäler lagstiftningen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Eftersom den här typen av lagstiftning där vem som helst kan avlyssnas utan att bli informerad av staten redan fått sin dom så är det självklart att FRA-lagen också blir fälld. Finns det bara ekonomer i Reinfeldts kabinett är inte hon Ask jurist?

De ekonomer han har har dessutom helt missbedömt det ekonomiska läget. Det lär vi alla surt få betala för. Våra pensioner har redan slagit i botten och räntan lär skena samtidigt som arbetslöshet och inflation ökar samtidigt. Det är nästan komiskt att höra Reinfeldt skylla misslyckandena på något som kommer utifrån. Ja trodde i min enfald att just marknadsekonomi var något Reinfeldt och Bush älskade och hade nästan som en Gud. Reinfeldt talar som i trans om sin skattesänkning. Det är väl ok att skrota det offentliga systemet om man är moderat. Vem tror Reinfeldt att han lurar när ha tar upp att en sjuksköterska skall få 200 kronor i skattesänkning. Han må vara inne i sitt eget trauma när han inte förstår att sjuksköterskorna ser vad som händer med svensk sjukvård under Reinfeldts ledning. Det finns nog ingen sjuksköterska som anser att deras arbetsplats skall delas ut i skattesänkning till redan gynnade grupper i Reinfeldts närhet. Men jag undrar jag var smärtgränsen går för (c) och (fp).

Det är rätt märkligt med en regering som ständigt göt utspel om av de vill göra....har det inte fattat att de styr Sverige nu? Studenterna verkar vilja ha något annat än alliansen endast 26% samlar alliansen ihop!

Så det kan nog bli som jag skrev tidigare att FRA-lagen kan bli anledning för (c) eller (fp) att bryta allians mot Sverige. På miljöpartiets dag i Almedalen så pratade Maria Wetterstrand miljö och mer miljö. "Senast jag var här var två år sedan. Då var det valrörelse och ledaren för oppositionen hette Fredrik Reinfeldt. Då lät budskapet så här: ?Miljön är ingen prioriterad fråga för alliansen. Man måste våga prioritera i politiken. Miljö och kulturfrågor prioriterar vi inte.?. Ett fint vallöfte. När alliansen nyligen gick igenom sina vallöften konstaterade de att de flesta vallöftena infriats. Så även detta, tyvärr. " Hela talet här

I svensk press skrivs det mest om att folkpartiet börjar få kalla fötter om att de varit med och inskränka medborgarnas frihet. Dagen 1 SvD 1 Expressen 1 Aftonbladet 1 HD 1 Sydsv 1 Dagens Nyheter 1 På den här bloggen lär du få läsa om FRA-lagen ända tills den inte längre existerar. Mig gör det inget om det samtidigt innebär att vi blir av med allians mot Sverige.

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: almedalen terrorist lex orwell , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , Icerocket om: , ,

1 kommentar:

  1. Sverige går med detta beslut öppet ut och berättar för omvärlden att vi ska avlyssna Rysslands trafik. Inte undra på att omvärlden protesterar mot en stat som öppet går ut och berättar om att den ska få status som en övervakningsstat mot omvärlden. Hela beslutet är skrattretande motdrag kommer säkert. Hade vi hemligt övervakat omvärldens trafik inklusive nordens och svenskarnas hade det varit kusligt. Nu är det enbart fånigt. Detta då denna öppenhet utåt att vi ska spionera gör att trafiken knappast fortsätter över Sverige. Men det var kanske den riktiga anledningen till FRA-lagen att få Rysslands trafik att ta andra vägar och även andra länders än genom Sverige. Kanske det slutar med att den enda trafik som kan övervakas är svenskarnas. Då kan Alliansens få hjälp av underrättelsetjänsten om de så önskar att registrera motståndare till deras politik. Misstänksamheten mot svenskar och kontrollen av oss har ökat otroligt under Alliansens tid vid makten så det är mycket möjligt att den ska öka än mer och att detta är huvudanledningen till FRA-lagen.

    SvaraRadera