tisdag 9 september 2008

Deep in the shit

Jag visste väl det... Deep.edition slängde till mig ett ämne i blogstafetten.


Skriv en postning om ett ämne som du inte har någon initial kunskap om.


Han verkar känna mig Deep.ed. i all ödmjukhet så vet ju allt om allt. Hur skall jag då hitta på något att skriva om som jag har någon intitial kunskap om. Jag får väl vrida till det som vanligt. Det mesta eller allt i vår objektiva verklighet kan ju studeras ur ett troligen oändligt antal perspektiv.

Så vad menar Deep med kunskap? Man skiljer mellan empirisk kunskap som bygger på sinnesintryck och ger information om yttervärlden, och analytisk kunskap som bygger på logik och som strävar efter att säga något om strukturella lagar som världen vilar på. Matematik är exempel på det senare. Så skrivs det i wikipedia om begreppet kunskap. Nu finns det ju mil av böcker om vad är kunskap men det kanske räcker för..

..att nu hoppar vi raskt från den subjektiva till den objektiva kunskapen och objekten så har jag snöat fram till.. frågeställningen initial och objekt

Ett initialt objekt i en kategori är ett objekt 0 sådant att det för varje annat objekt x finns en unik morfi . För ett initialt objekt 0 finns alltså en tillordning av en morfism from_0(x) till varje objekt x uppfyllande likheterna.

Äh..sa jag inte emot mig själv där eller....matematiken är som små legobitar som staplas på varandra och så kan vi beskriva de mest fantastiska teorier och ibland upptäcker vi något nytt om vår enda Verklighet. Aftonbladet har en intressant artikel som belyser vårt sökande efter kunskapen. Det handlar om den gigantiska partikelacceleratorn LHC i Cern, världens största laboratorium för högenergifysik. Målet som hägrar är att skapa ett Big Bang i miniatyr – men kritikerna kallar det en domedagsmaskin och fruktar att hela Jorden ska slukas. Trist om kritikerna hade rätt då var det ganska meningslöst att skriva denna meningsfulla postning.


Så matematik är det inte enkelt att skriva om. Att skriva om ett språk (matematik) med mitt snurriga bokstavande det kan ju inte bli något vettigt...
Men matematik är ett språk, egentligen bara ett språk. Jag tycker faktiskt att musik är ett mer exakt språk. Klicka och lyssna på den här musiken.


Musiken kommer från Bolivia där det mesta kommer ifrån:) Potatisen är väl det mest knöliga men vad sägs om det binära talsystemet. Om jag inte är helt ute och snurrar så hittar vi detta språk i Sydamerikas djupaste djungel långt före "vår matematik". Så på (1) och av (0) är en gammal urålderlig kunskap.

ACK ACK (ASCII)..jag fick en knasig tanke om världens älsta yrke på och av så att säga. Så Deep behöver säkert läsa om lite 00000110 ibland i sin digitala lifestream... Jag knullar med vem jag vill är en sanning med modifikation. Den andre är inget objekt utan ett subjekt. Det här har Miljöpartiet tagit fasta på när det satsat på en egen utredning om samtycke vid sex. Läs mer här om du är intresserad

Men nu surrade wadström långt iväg från temat eller om jag nu vet allt hur skall jag då skriva om det jag inte vet..då blir det ju ingenting

Men våra ord och bokstäver kanske kan komplettera siffrorna ibland. Aruskipasipxañanakasakipunirakïspawa
"vi är människor, således måste vi tala med varandra"


Aymara

Hur var det nu Deep.ed önskade jag skulle skriva om något jag inte har den blekast om..det gäller det mesta egentligen. Det enda jag riktigt vet är att jag inget vet..så snurra på du digitala blogpinne..nu raskt vidare till Isach. Ämnet ja egentligen skulle jag sända över frågan.. Ett system med substansmängden 1 mol innehåller ett bestämt antal element (atomer, molekyler eller liknande) av denna substans. Antalet är ungefär 6,0221415 · 1023 stycken. Men vad innebär det för din vardag?Nu tyckte jag inte att det var så snällt eftersom Isach verkar vara en rätt jordnära blogg. Så ämnet bli ett betydligt enklare ämne. Vad händer när jag dör?

Det kanske kan vara aktuellt tema om kritikerna har rätt om partikelacceleratorn LHC i Cern. På tal om initial kunskap.......
Maskinen förändrar vår världsbild skriver DN. I morgon kör det igång, världens största fysikexperiment som kan förklara universums uppkomst skriver SvD. Forskare anmäler big bang-maskin: Jordens undergång är nära skriver Dagen.
Det räcker så gott om Reinfeldt fattar att jag inte vill ha honom i örat. Nu sätter sig snart riksdagsmännen och kvinnorna mer på sina rumpor och skall bestämma om vår integritet så det är väl dax att börja FRA-skrivandet igen kan jag tänka. Så du som är i moderatstyrda Stockholm glöm inte demonstrationen. Klicka gärna på bilden. Tänk vad härligt att få skriva vad man vill och få prata med vem man vill utan att staten skall avlyssna och censurera.
AruskipasipxañanakasakipunirakïspawaMer intressant av wadström. Andra bloggar om: blogstafett FRA - DEMONSTRATION LHC, CERN, PARTIKELACCELERATOR miljö , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , , fra , Icerocket om: fra , ,1 kommentar:

  1. Har inte läst den här förrän nu. Mycket bra take på ämnet. Det är ju det här som gör Bloggstafetten intressant.

    SvaraRadera