onsdag 28 januari 2009

Borgs bostadsstrategi & ekonomi

Ingen har väl undgått att framförallt folkpartiet och de nya moderaterna driver en politik mot allt gemensamt. På bostadssidan ser vi hur de allmännyttiga bolagen säljs ut så fort det går. Ibland till vrakpriser.

Samtidigt har Regeringen Borg tagit bort allt stöd för att producera hyreslägenheter. Det är uppenbart att Reinfeldt & Björklund ger egna hem och bostadsrätter stora subventioner Det handlar bla om skattesänkningar och avdragsrätt på lån samt hushållsnära tjänster. Fastighetsägare eller hyresgäster har ingen del i denna politik.

Hyreslägenheter hanteras som något katten släpat in i vårt samhälle.

Så långt kanske politiken är tydlig och var och en kan välja parti från sina värderingar i dessa frågor.

Nu har alliansstrategin klarat av att sälja ut godbitarna (de lönsamma fastigheterna i allmännyttans bestånd)

Nu kommer nästa dråpslag mot vad man skulle kunna kalla svensk medelklass.


Det ligger ingen värdering i ordet medelklass mer än en ekonomisk värdering. Det krävs ett visst kapital eller goda relationer med en bank för att betala sin insats i en bostadsrättsförening.


Den rätt man har att bo i lägenheten är i stort lika med en hyresrätt. Är man störande eller inte betalar hyran blir man avhyst.

Det finurliga som alliansen nu kommit på är att ge Kronofogdemyndigheten rätt att mäta ut bostadsrätten för i princip alla skulder. Bostaden har tidigare varit skyddad.


Så har en bostadsrättsinnehavare en skuld till någon annan så försäljs bostadsrätten för att reglera skulden och bostadsrättsinnehavaren vräks oavsett om han skött sig genom att inte störa samt betalat alla hyror i tid.Exemplen av politiken börjar nu synas och eftersom det inte finns några hyresrätter att hyra har alliansregeringen ordnat en ny grupp hemlösa. En grupp helt utan den sociala problematik som hemlösheten annars alltid skylls på i bostadsbristen och den misslyckade politikens namn.


Tyvärr hinner många människor att drabbas före 2010 då vi får en ny regering som har en bostadspolitik. Men de kanske avgår innan med tanke på hur de sköter övriga sektorer i vårt land.
Privatisera mera, spara på nödvändiga utgifter, höj tempot för jobbarna, mer egen avgifter och ge ungarna mat som grisar inte borde ha. Så kan vi sänka skatten för de vuxna feta rika. Det jag aldrig begripit är varför fp och m vill skrota svenskt försvar. Men det är väl för att de drömmer om att Tyskland eller andra NATO länder skall försvara vårt land.


Akassan och försäkringskassan har redan havererat. Kanske dax att gå ut på gator och torg som på Island? Vi ser det i de konkurser som nu börjar rulla in i handeln. Omfördelingen i Sverige mellan rik och fattig börjar ge effekt.

Tyvärr har de konservativa aldrig förstått sig på samhällsekonomi. Jag kommer ihåg den förre borgerlige finansministern. Hon såg helt förvånad ut när hon fattade att alla inte har en årslön på banken. Fler och fler har inte ens ett jobb längre.... Vilken blåsning svenska folket har gått på!

Vad skall vi säga om det samhälle fp och m bygger upp med FRA alyssning, kontroll, misstänksamhet osv..en bild kanske?


Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: bostad hemlöshet bostadsrätt försäkringskassan , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , , fra , Icerocket om: fra , ,

2 kommentarer:

 1. Det finns inte mycket att tillägga i din text om hur vi skapar våra problem i samhället. Hur skulle annars socialakademiker och andra teoretiker överhuvudtaget få ett jobb?
  För om viljan fanns skulle hemlösheten vara över för länge sedan. Om vi verkligen försvarade det vi säger oss ha enats kring: Allas lika värde. Det måste finnas en gräns för vad vi inbillar oss att skramlet av bössor och välformulerade bidragsansökningar kan göra, en ände på de vidriga lögner och det svek som politiker, tjänstemän och organisationer står för.

  En hemlös behöver ett tryggt hem!

  Alla andra lösningar är bara missbruk. Det är vidrigt att höra hur de vädjar till hjärtat när de söker sina pengar. Ni vilseleder med era ständiga räkningar, ert problematiserande och er populistiska inställsamhet.

  “Dubbeldiagnoser” och andra kvasiformuleringar flyter fram som en unken sörja genom myndigheter och organisationer som påstår sig arbeta mot hemlöshet. Institutioner vägrar samarbeta med varandra.

  Fråga vem som helst hur den människan skulle må i psyket om han/hon saknade ett tryggt hem. Fråga dig själv hur du skulle uppleva att få vård mot denna känsla av hopplöshet för att i nästa stund slängas ännu längre ut i den. Skulle du över huvud taget kalla detta för vård?

  Om du har rätt till ett tryggt hem som du kan återvända till efter ett besök hos läkaren. Vilka krav ställer du då på den som inte har rätt till detta? De hemlösa utgör en ytterst liten del av hela vår supande befolkning. Den övriga delen super bakom hemmets gardiner.


  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

  SvaraRadera
 2. När ska våra politiker börja ta bostadsbristen och de oskäligt höga boendekostnaderna i vårt samhälle på allvar? Då konsekvensen av detta leder till att fler och fler människor vräks och hamnar i hemlöshet.

  Så det borde egentligen inte vara några problem att få koncensus att agera mot detta, då alla partier vid förfrågan prioriterar arbetet mot hemlöshet. Men mot för våra politiker kanske betyder till? Då de istället för att agera och tar sitt förtroendeuppdrag gentemot samhället på fullaste allvar, lägger över ansvarsfrågan till hjälplösa social/frivilligarbetare.
  Som då i vetskap av hjälplösheten i sin tur känner vanmakt inför mötet med ännu en person som inte har ett tryggt hem att gå till.

  Jag tror det är viktigt för allmänheten att få vetskap om, att som social eller frivilligarbetare saknar man de verktyg som behövs för att hjälpa hemlösa människor med deras primära behov efter den ”vård” socialtjänst och våra frivilligorganisationer tycker hemlösa behöver.

  Vilket beror på att varken socialtjänsten eller någon av alla ”hjälp åt hemlösaorganisationer” förfogar över egna trygga hem åt våra hemlösa.

  Då den rådande ordningen är att socialtjänsten har det yttersta ansvaret för utsatta människor i kommunen, så hänvisas därför bostadslösa människor utan egna resurser till socialtjänsten. De i sin tur lägger alltmer av sitt hjälplösa ansvar till ännu mer hjälplösa brukar/klient och frivilligorganisationer.

  På detta hänsynslösa sätt omvandlas den bostadslöse från att vara en person som saknar bostad till att vara en "klient" med sociala problem. Problem som passar socialtjänsten och de boenden som socialtjänsten och frivilligorganisationer förfogar över.För övrigt ingår det inte heller i socialtjänstens eller övriga organisationers huvudsakliga uppgift att ordna fram bostäder till hemlösa.

  Så i och med detta förhållningssätt till våra hemlösa/fattiga har denna ständigt expanderande ”hemlösaindustri” (fattighus) skapats och åter normaliserats i vårt samhälle.

  Så på ett strukturellt plan har man därmed skapat ett socialt problem och en arbetsmarknad för redan etablerade av ett bostadspolitiskt problem.

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

  SvaraRadera