lördag 28 februari 2009

Vilken miss i melodifestivalen

Jag skrev för någon dag sedan, Bottennapp för Sverige-hoppet står till kvinnan
Agnes var ganska given men Malena Ernman missade jag. Opera ja visst är hon stor där, men vilken succé Helt underbart hoppas hon klarar Globen.
Wikipedia har en bra historik.

Malena Ernman, (egentligen Sara Magdalena Ernman) född 4 november 1970 i Uppsala och uppväxt i Sandviken i Sverige, är en svensk operasångerska (mezzosopran). Hon är dotter till civilekonomen Lars Ernman och diakonissan Eva, född Arvidsson, och kommer att medverka i den svenska Melodifestivalen 2009.
Gift med skådespelaren Svante Thunberg. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien Malena Ernman, som växte upp i Sandviken, är en av Sveriges mest efterfrågade operasångerskor som har nått världsrykte på kort tid och anses av många vara en mezzosopran i yttersta världsklass. Hon fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikkonservatoriet i Orléans och vid Operahögskolan i Stockholm.
Malena Ernman slog igenom på allvar år 1998 då hon gjorde en tolkning av Kaja i Sven-David Sandströms Staden. Rollistan har sedan dess inkluderat Cherubino i Figaros bröllop (Staatsoper Berlin/Daniel Barenboim), Rosina i Barberaren i Sevilla (Staatsoper Berlin), titelrollen i Carmen (Kungliga Operan), titelrollen i BoesmansFröken Julie (Bryssel,Wien och Aix En Provence) och Zerlina i Don Giovanni (Staatsoper Berlin/Barenboim).
Hennes stora internationella genombrott kom i Aggrippina ( Bryssel, Paris Rene Jacobs) 1999. Hon har uppträtt vid Glyndebourne Festival som Nancy i Albert Herring (sommaren 2002) och Orlovsky i Läderlappen (sommaren 2003).2006 gjorde hon Dido i Dido och Aeneas i Wien (William Christie) och Annio i La Clemenza di TitoSalzburg Festspiele( N Harnoncourt)2007 gjorde hon bl a Sesto i Julius Ceasar (Jacobs) i Wien, Cherubino i Figaros Bröllop (Daniel Hardin Aix en Pce) och Nerone i Poppeas Kröning i Amsterdam. 2009 är hon aktuell i Askungen på Operan i Stockholm och Frankfurt och som Dido i Dido och Aeneas (Paris Wien Amsterdam William Christie). Hon är därtill en efterfrågad konsertsångerska med konserter i Tokyo, Rom, Madrid Paris, London och Los Angeles med dirigenter som Esa Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim och Phillip Herreweghe.
Diskografin omfattar bland annat soloskivorna Cabaret (BIS), My Love (BIS), Songs in Season (Nytorp Musik) samt Müllers Nachtgesänge (Col legno).
Malena Erman har vid flera tillfällen medverkat i Sveriges Television Gjorde bl a det omtalade No Strings med Martin FröstSvt 2005. Sitter i Styrelsen för Folkoperan och i Kungliga musikaliska Akademien.

Men nu är det dax för Malena att lämna operan. Vilken världsartist inom popvärlden som föddes. Med det röstomfånget och utstrålningen kan Madonna och C0 slänga sig i väggen. Hoppas hon provar den moderna musiken en period framöver oavsett hur det går i Globen och Moskva;)

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: melodifestivalen 2009, musik Agnes Malena
SvD 1 2 DN 1 AB 1 2

2 kommentarer:

  1. Malena är också känd för att hon tränar nästan varje dag på gymkedjan SATS. Samt att det är hennes man som tar hand om markservicen

    SvaraRadera
  2. Ja visst var Malena helt kanonbra, vilken röst, kraftfullt och originellt. Det här behöver vi!

    Ha en bra kväll

    SvaraRadera