tisdag 16 juni 2009

Ordmissbrukare

Sitter i min skrivarstuga på landet och skulle skriva på min bok som aldrig verkar bli klar. Det blir mycket funderingar om ord när en text skall formuleras. Klickade ut på nätet av någon anledning: Idag blev jag glad över en artikelserie som SvD kör om stavning. Eftersom jag nog är Sveriges mest felstavande bloggare så passar jag på att skriva en utvikning i ämnet.


Jag skrev tidigare på en blogg med namnet Björn Wadström - on all sides. Nu fanns det inget rättstavningsprogram till den bloggen och läsarna klagade och klagade på min stavning. Jag skrev ett rätt bra inlägg som hette "fritt om andvända"
Det är egentligen fruktansvärt att jag föll till föga. Hur blir samhället om alla vi som stavar ord på vårt eget lilla vis inte kan delta i samhällsdebatten utan ständigt utsätts för personliga nedvärderande påhopp från dessa "maktmänniskor" För visst är det så att ord är makt. Se bara på hur moderaterna lurade Svenska folket genom sin ordlek :Moderaterna det nya arbetarpartiet .

Åter till stavningen. Nalle Puh är en mycket liten men klok Björn. Läs "..min stavning är ruskig. Jag stavar egentligen bra, men det ruskar, så att alla bokstäver kommer på fel plats".

Politik är en dialog mellan olika tankar om hur samhället skall utvecklas. Ordet är det instrument politiken använder. Vad jag tänker om Björklunds utanförskapande skola behöver ingen fundera över. Han nedvärderar ständigt skolan, lärarna och eleverna genom att kalla det flummskola. Kan ingen ta bort denna ordbajsare ur svensk politik. Han har skolan som sin egen lekskola bara för att få synas som en märkvärdig person. En idiot förstår att utan lärare så kan inte barnen lära sig språket och möjligheten att ta del i att styra vårt samhälle. Socialdemokraterna är egentligen inte mycket bättre. Göran Perssons kommunaliseringen av skolan och indraganet av resurser till skolan i den "förra krisen" var starten på nedmonteringen.

Den utanförskapsskola som Björklund skapar genom att säga att vi måste använda samhällets resurser att satsa på eliten skapar en generation av maktlösa människor.

Nu lite mer intressanta tankar. Orden de skall vara väldefinierade och beskriva något som vi kan vara överens om. Det är så vi bygger vår gemensamma verklighet och i grunden vårt samhälle. Orden är inte lika väldefinierade som siffrorna i matematiken kanske för att de skall inrymma olika perspektiv.

Det finns mycket att skriva om hur alliansen lyckats med sin politik. För att förstå vad lyckas är måste vi se målet med politiken. Alliansens politik grundar sig egentligen bara på en enda fråga. Stycka av och sälja ut allt kollektivt eller gemensamt som finns i Sverige. Inte ens de inbetalde pensionerna är säkra för dessa rufflare. Du har ju valfrihet att placera var du vill...eller hur.. Hade alliansen varit företagare som misskött sitt företagsuppdrag så kapitalt skulle vi kalla alliansen för bolagsplundrare.


Nu skyller man på att privatföretagen inte sköter sig. Det gör de visst de producerar maximal vinst till ägaren. Jag skall ta ett konkret exempel från min hemstad Nyköping. Moderaterna talar vitt och brett om fritt vårdval. Så långt är jag med. Jag menar att pensionären skall få välja sin hemtjänstproducent. Moderaterna och folkpartiet menar att privata företag skall möjlighet att ta del av skattepengarna som idag går till kommunal hemtjänst.

Vad hände..Nitendo Care eller vad spelföretaget nu kallar sig var billigast. Alla pensionärer tvingades välja detta företag. Nu två exempel en äldre man jag känner väl råkade ut för. Han ville ha blodpudding stekt och vårdföretagets personal sa nej sådan mat lagar de inte. Han behövde få ut sin blodtrycksmedicin från apoteket. Svaret blev vi har inte tid. En granne blev vittne till händelserna och fixade läkemedlen. Varför anmäler jag inte detta till kommunen tro?

Jo av den enkla anledningen att jag vet att syftet för moderaterna är uppfyllt. Det är ingen mening med att klaga när syftet är att transferera skatte medel till privata ägar. Det är ordmissbruk att tala om fritt vårdval när makthavarna menar fritt val för företagen och vi andra dumskallar tror de menar fritt val för individen (pensionären).

Nu drar visst Nitendo Care till mer lönsamma spelplatser..saknad av ingen..mer än allianspolitikerna som ser sitt "fria vårdval" avslöjat.Att sälja ut våra gemensamma tillgångar som skola, vård, kommunikationer, bostäder, företag osv ger individen frihet tror moderater och folkpartister. Samtidigt bygger alliansen upp ett gigantiskt kontrollsystem kring varje individ. Vi kan inte längre tala fritt i telefon eller skriva fritt på Internet Vi kan inte ens lyssna på musik utan att registreras av dessa frihetens dödgrävare.

Det var en rad med ord som säger något eller hur. De säger egentligen bara byt politik och inte klimat. Piraterna ger hopp i sitt bevakande av den personliga integriteten och miljöpartiet ger hopp i sin solidaritet med människor, djur och natur.

Hur lyckades folkpartiet ändra svensk biståndspolitik och flycktingpolitik med KD i regeringen begriper nog ingen troende. Björklund fick tvärstopp när det gällde religösa friskolor, kanske var det för den garantin som KD gav bort omsorgen om människor i andra länder..vem vet mer än Hägglund...Alla verkar älska EU, inte jag. Lägg ner Eu. Stålarna går bara till upprätthållande av konstgjort jordbruk och uppbyggande av en ny millitärstat. Såg en rubrik i DN cyberkamp mot aktoritära regimer. Trodde det var Sverige de skrev om. Men i det självgoda Sverige så ser den borgerliga pressen Kina, Egypen, Iran...Det är samma sak i Sverige skulle nog Nalle Puh enkelt konstaterat. Ordet gör skillnad..felstavat eller ej..hur många felstavningar hittar du i texten..första priset blir en dummstrut.


Avslutar med några ord om Nalle Puh´s vän ugglan:"Ugglan han bara pratade på och använde längre och längre ord, tills han kom tillbaka till samma punkt där han hade börjat"

Så vem skall föra ordet. Vem skall ha ordförandeskapet. Är det verkligen Reinfeldt som skall få stå där i Europas centrum och formulera orden...trodde han ja...ord är mer betydelsefulla än så

Mer om ord i SvD 1 2 3 4 5
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: EU ipred moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet pressfrihet frihet sverigedemokraterna Pirate bay Technorati om: , , , Icerocket om: , , fra läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

  1. Mycket intressanta synpunkter. Du har genomskådat Allliansens "nyspråk". Och Björklund ska vi ju bara inte tala om. Skulle kunna likna honom vid en viss Caligula inom undervisningen och filmen, haha

    SvaraRadera