söndag 1 januari 2012

Dinusariernas sista strid

Den senaste debatten om Håkan Juholt har Ylva Johansson nu startat på sin blogg. Det är ganska typiskt för socialdemokrater att leta fel hos enskilda personer. Det som alltid saknas är en djup analys av samhället. Det finns snart inga väljare kvar i Sverige som tror på gamla floskler om att det var bättre förr. Min gissning är att socialdemokraterna hamnar på ca 10% i valet 2014 om de inte gör något radikalt nu.

Det finns två stora problem inom socialdemokratin. Den första är slutenheten. Partiet är det största i Sverige med 100.000 medlemmar. När partiet utser sina representanter är det ett litet fåtal människor som väljer vilka som skall utses. Det här leder till att samma människor år efter år hittar sin försörjning i politiken. Det kan låta provocerande men frågan är om inte egenintresset för länge sedan passerat samhällsintresset i partiet. Förnyelsen stoppas och unga socialdemokrater får aldrig komma fram med sina tankar om samhället. Jag kanske är en av de få som såg Mona Sahlins storhet. Hon insåg att socialdemokraternas tid som parti med egen majoritet var över och arbetade med att hitta breda lösningar. Tyvärr sitter fortfarande alltför många socialdemokrater med självbilden att de representerar över 50 % av befolkningen.

Det andra stora problemet för socialdemokratin är att den åldrade ledningen i kommun/landsting/stat inte insett att det är 2012 och inte 1950 längre. De samhällsfrågor politiken måste ha ett svar på är det inte längre socialdemokratin som har. Att människor lätt kan byta mellan socialdemokratin och moderaterna är inte så konstigt. Jag bruka säga att den enda verkliga skillnaden mellan dessa två partier är frågan om ägandet. Det är ganska tunt i debatten från socialdemokrater som försvarar den offentliga sektorn. Visst kan man med visst fog hävda att socialdemokratin i retoriken fortfarande försöker prata om solidaritet. För vare socialdemokrat som cirkulerar i media med sina feta avtal och förmåner så är jag ganska övertygad om att ordet solidaritet i en socialdemokratisk mun inte längre är trovärdigt för lyssnaren.

Vart tar då människor vägen som känner sig övergivna av socialdemokraterna. Det vet nog ingen egentligen. Den största risken är nog att människor helt tappar tron på demokratin och bara blir likgiltiga.

Så mitt enkla råd till socialdemokratins 100.000 medlemmar är att ni ordnar en ny kongress och fastställer ett modernt partiprogram för 2000-talet, väljer ny partistyrelse och väljer en ny partiledare. Låt detta ske under fullständig öppenhet så nästa ledning är vald på ett tydligt demokratiskt mandat. Alternativet är nog 10% i valet 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar