torsdag 11 maj 2017

Kollektivt pissprov eller bara vanligt vatten

Jag hittade en rätt intressant "nyhet" om urinprover. Nu skall det här inlägget inte alls handla om någon vinkel på missbruksarbete.

Vi vet att kroppen lämnar ifrån sig olika kemikalier. Det är ju grunden för alla pissprov som några tror har någon effekt i arbetet med beroende. Nu har man vridit det ett snäpp till och gör kollektiva pissprover.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=6691880

Pissprovet kan sedan användas mot brottbalken och en person dömas till fängelse eller ibland erbjudas vård.

Hur gör man när en hel stad bedöms skyldig till att ha använt vissa kemikalier? Går det att koppla utsläpp till brottsbalken på ett effektivt sätt. Nu förstår du säkert att jag avser alla kemikalier som hushåll och företag dumpar i vårt dricksvatten.

Nu till det som är viktigt och det är rent vatten. Vi lämnar ifrån oss en mängd kemikalier som senare i kretsloppet får rätt stora konsekvenser för hela vår livsmiljö och många andra vattenlevande arter.
Hormonstörande ämnen som p-piller och ett otal andra läkemedel går att spåra i vårt avloppsvatten.

Tidigare har vi nog inte brytt oss om frågan då vi levt i en illusion om att havet renar. Nu vet vi att så är inte fallet. Vi pissar i det vatten vi senare dricker för att vara lite övertydlig.

Jag blir glad över att vi lägger resurser på att mäta olika kemikalier i vårt vatten och även glad att jag ser att investeringar och teknik börjar tas fram för att rena.

https://www.tekniskaverken.se/innovation/rening-av-lakemedelsrester/


Än så länge pissar vi i vårt dricksvatten.. tänk på det nästa gång du dricker ett glas vatten och var medveten om att det sker egentligen ingen kontroll alls av vad som finns för kemikalier i vårt vatten.

Så för att knyta ihop den här texten så blir det med meningen att utan rent vatten dör vi. Det är en av de mest grundläggande livsförutsättningarna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar