måndag 20 november 2023

Förändringen

 En lite spretig blogg kanske men ändå inte.

Senaste boken jag orkat ta mig igenom är Djurfarmen av Georg Orwell. 

Boken handlar om djuren som slänger ut människan från gården och försöker förändra diktaturen till en demokrati. Processen slutar i en ny diktatur. Att det blev just den boken handlar mest om att jag försökte förstå hur diktaturen spridit sig i världen och även börjat smyga sig in i Sverige.

Jag har ägnat extremt mycket tid att följa Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det är givetvis svårt i dessa tider av statslögner att veta vad som egentligen sker. Bäst information hittar jag på Youtube av alla platser. Där finns det mängder av kanaler som beskriver vad som sker. Många kanaler definierar sig som pro-ryska eller pro-ukrainska vilket gör värderingen av "fakta" lite enklare. Men det finns en oändlig massa av desinformation som är svårare att upptäcka i våra vanliga nyhetskällor.

Från det kriget har mitt intresse även riktats mot det som pågår i USA. Det tar en stund att förstå hur det samhället är uppbyggt. Den maktfördelning mellan delstater och federationen/republiken är svårgenomtränglig. Den process som är påtaglig är att det republikanska partiet idag är mer eller mindre i upplösning. Det går att jmf med hur sverigedemokraterna sakta men säkert infiltrerat svensk borgerlighet. Orwells 1984 där ett av partiets slagord är okunnighet är styrka ekar genom årtiondena.

Jag tror många har missat det försök till statskupp som skett i USA i ett försök att störta demokratin. Jag följer dagligen de olika rättsprocesser som pågår i USA.

Det är lätt att känna sig maktlös när fakta och vetenskap ersätts av  lögner och kvasireligiösa konspirationsteorier samt givetvis ekonomiska intressen. I USA är det nog främst energiindustrin som kämpar efter total makt. Det är svårt att på ett enkelt sätt beskriva processen men det handlar om kampen om makt och utnyttjande av människans inneboende oro för förändring.

Förändring som var rubriken på detta inlägg är ständig pågående. Alla förstår nog att människan måste göra något kring klimatförändringar och miljöförstörelse för att överhuvudtaget överleva. Men de rädda människor som inte klarar förändring letar efter andra orsaker än fakta och vetenskap. Självklart är det svårt att förstå förändringar. Förändring man inte förstår skapar oro och svaga människor söker någon de ser som en stark ledare. 

I USA är det frågor om att minska kvinnors rättigheter och konspirationer kring läkarvetenskap samt hat mot olika grupper som dominerar. Det finns även en konspiration mot demokratin genom att säga att staten är ond. Det finns även stora krafter i form av vapenindustrin som tar sig det vardaglig uttrycket i form av kampen att minska rätten att inneha vapen, framförallt militära vapen för civila. En annan viktig faktor är att oviljan till förändring i USA har lett till att många jobb flyttat från USA. Där skyller extremhögern på handeln och tror att lösningen är att isolera USA från världen. Det som också går att säga om USA är att de har ett starkt rättsväsende och media. Så självklart riktar extremisterna in sig på företrädare för dessa delar av demokratin.

Vi känner nog igen en hel del av frågorna även från Sverige. Vi har en mycket svag minoritetsregering. Den enda fråga de lyckats skapa en verklig majoritet för är att staten dvs vi skattebetalare skall finansiera en utbyggnad av kärnkraften. Mycket märkligt i sig att borgerligheten helt lämnar tanken på marknadsekonomi. 

I USA finns även demokraterna och oberoende idag under ledning av Biden. I Sverige har vi en partiledare som inte kunde välja mellan Biden och Putin. Så drömmen om diktatur verkar leva även i vissa kretsar Sverige. Vi har fått en hel rad av lagförslag från Moderaterna om att inskränka våra fri och rättigheter. En ryss som driver en Youtubekanal sa, var vaksam på era politiker så ni inte hamnar i samma situation som det ryska folket. 

Lyssna på politiker som pratar om klimatförändringar, miljöförstöring, demokrati, kvinnors rättigheter och jmf med vad andra politiker har på sin agenda. Visst är det svårt att känna att du kan påverka mycket av den galenskap du ser idag men använd din röst när det är val och delta i samhällsdebatten för det handlar om dig och dina barns framtid. Allting går att förändra.

Slutligen vad är ett bra samhälle. Självklart ren luft, rent vatten, mat, bostad, skola, egen försörjning, sjukvård, rätten att vara den du är. Demokrati är grunden och läs gärna Djurfarmen av Orwell en inspirerande bok i vintermörkret.

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar