onsdag 23 januari 2008

Kö till vadå?

26000 barn dör varje dag. Tjugosextusen barn dör varje dag. Siffrorna är för stora för att ta in i hjärnan. Men barnen i Sverige har det väl bra och vi följer väl barnkonventionen?

Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) fungerar så dåligt att Socialstyrelsen beslutat göra en nationell granskning. I Stockholms län har 230 barn med misstänkt ADHD och autism köat längre än vårdgarantins tre månader. Landstinget tänker nu låta privata vårdföretag sköta utredningar.

Förra året skrev jag ett inlägg på - on all sides -
"Men vem tänker på människorna som sjukvården är till för. I Nyköping kan ett barn...observera ett barn få vänta flera år bara för att få en diagnos...vuxna kan se sig i himmelen efter en diagnos.....Här är ett av många exempel..en skrivelse från Föreningen autism....Låt Neuropsykiatriskt Center få arbetsro!
Landstinget har fått en ny "regering". Tillgänglighet och bemötande är honnörsorden. Vi har hört dem förr, men för många personer med autism, Aspergers syndrom, DAMP och ADHD har de orden de senaste åren varit substanslösa. Därför begär vi nu att den nya "regeringen" ska förklara hur alla som behöver NPC's insatser kommer att få den hjälp de behöver inom en rimlig tid. "


Det finns ett betydligt allvarligare problem som ingen vågar tala om.
Det är enkelt för en borgerlig regering att tro att allt som går att privatisera är ett steg framåt. Svensk psykiatri lever i ett kristillstånd, men det är inte ägarförhållandet som är orsaken utan kunskapsbrist.
Milton fick oerhört många miljoner för att arbeta på sin tes att det handlade om bristande samverkan. Självklart blev det inget resultat av den gigantiska felstsningen.

Jag dristar mig att kalla verksamheten för Tyckiatri. Det handlar om flera perspektiv som jag skrivit mycket om tidigare. Framförallt handlar det om en enorm kunskapsbrist i läkarkåren. De tyckiatiker vi har är utbildade för 30 år sedan i en teoretisk skola som grundar sig på rena fantasier om människans hjärna och medvetande. Hela verksamheten har blivit beroende av beteendepåverkande kemikalier som levereras av läkemedelsindustrin.

Det finns modern forsking inom neuropsykiatrin. Men vad hjälper det i en värld där makten ligger hos teorier om psykoser och fantsifoster.

Var kommer då den ökande barnaskaran ifrån av barn som lider. En given faktor är den allt mer fragmentiserade verklighet vi alla tvingas leva i. Den mest avgörande faktorn heter Göran Persson och den tidigare socialdemokratiska regeringen. Det kanske är ett tufft uttalande men det var barnen som fick bära nästan hela den nedrustning som gjordes för att uppnå balans i statens finanser. Den snedvridningen av fördelningen i ansvar på en generation är det största svek socialdemokratin någonsin gjort. Barn som växt upp i en resurssvag skola lider idag. Alliansen käcka ideer om betyg och privatiseringar är bara ett ytterligare hån mot den uppväxande generationen.

Jag kanske slutligen skall återupprepa vad jag skrivit många gånger. Apoteksbolaget som har varit den enda riktiga kontrollen för att patienter inte råkar riktigt illa ut vill alliansen privatisera. Det är det mest korkade förslag som alliansen kommit på i sin säljiver. Att lägga läkemedelshanteringen helt i händerna på några multinationella jättar lär inte förbättra vår hälsa. Inte samhället ekonomi heller om det nu kan vara av intresse.

Tyckiatri Intressant

1 kommentar:

  1. Ja högerblockets fascination och totala övertygelse kring fördelarna med privatisering av psykiatrin är märklig.

    Jag är mycket kritisk till hur det ser ut i psykiatrin och vill verkligen se att det arbetas för en förbättring. Däremot har jag svårt att se hur problemen löses genom byte av huvudman till enskilda profitstyrda aktiebolag.

    SvaraRadera