söndag 24 februari 2008

Junkspace Delux

Det var en mycket intressant artikel i SvD om byggnation i Dubai. Det sker en dramatisk projektering och byggnation när oljemiljarderna skall omvandlas till investeringar. Stockholmsbörsen ägs redan av Dubai så vi märker det nog jorden runt att det ekonomiska maktcentret har förflyttats från USA och Europa med för den delen. Oljeinkomsterna är på upphällning det förstår producenterna. De har fårstått det ganska länge. Vi oljkonsumenter står mest storögt och tittar på. Men åter till artikeln som på något sätt andas "surt sa räven om rönnbären".

Det är spännande hur att bygga högst hus har fått ett eget värde. Nu är jag ganska övertygad om att det högsta huset kommer att byggas i Kina. Så den idoltävlingen vinner nog Kina. En fråga som artikeln väcker är huruvida det påverkar vårt byggande. Har önskan att bygga högt i Sverige ökat? Vi får hoppas att svenska arkitekter försöker ta fram fungerande passivhus istället. Det vore väl att vara störst bäst och vackrast att få fram hus som inte behöver massa energi för att fungera.

Det är något märkligt med stora projekt och hur de liksom fortplantar sig. Några mindre Svenska företeelser är hur det plötsligt uppstår rondeller och väghinder samtidigt i mängder av städer. Alla städer måste också helt plötsligt ha ett gigantiskt eventcenter.
Vad är det som driver mänskliga byggprocesser egentligen. Det är nog den fundering jag får. Det verkar inte vara behov eftersom så många inte ens har en liten hydda att bo i.

Jag kan inte låta bli att skrivva en rad om USAbombaren som störtade. Det är kanske ett tecken i skyn att 5% av stridskraften i den flygplansflottan försvann på ett ögonblick. När jag läser att ett plan kan kosta upp till 14 miljarder så är det bara att inse att det var en dålig investering.

Vad skulle du göra med 14 miljarder, bygga torn i Dubai eller köpa ett USAflyglan. Troligen inget av exemplen. Jag hoppas du inte skulle satsa miljarderna på rondeller, vägbulor och eventcenter heller. Men nu är det varken du eller jag som bestämmer vad som händer här på planeten. Undrar just hur det går till när allt mänsklig arbete kanaliseras till att bli en flygande plåtlåda för 14 miljarder. Är det kanske marknadsekonomi? Somliga kallar det utveckling men det är nog bara ett annat ord för..kanske Junkspace Delux.

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar