fredag 15 februari 2008

Södermanlands Nyheter

Sanna Rayman skall börja på SvD. Det är bra för Nyköping. Inte för att Sanna är en dålig skribent, utan för att hon hamnar rätt nu. Det är en märklig inledning för dig som inte känner Nyköping. Södermanlands Nyheter är bra på att lyfta vissa frågor. De skriver t.ex. om den bruna rörelsen och tidningen är en av de få som publicerat Eva:s historia. Eva var ett av de barn som blev utnyttjat sexuellt i den s.k. bordellhärvan eller kanske är Geijeraffären ett mer känt begrepp. Det som hände var att DN och Aftonbladet tystnade.

Det Södermanlands Nyheter totalt misslyckats med är yttrandefriheten och debatten lokalt. Jag har i princip slutat att skriva något till tidningen och deltar mycket sparsamt i debatter. Det är ganska meningslöst att lägga energi på att kalla till pressträff eller att skriva debattinlägg när tidningen med sin monopolställning bara vill måla sina bilder.

Några exempel: Ove Martin Wall skriver Flyttar man från Stockholm till Nyköping tappar man det samhälleliga/politiska samtalet som där ständigt pågår; en debattpuls som saknas i södra Sörmland. Efter drygt två år i Nyköping är min hypotes att det offentliga samtalet som borde föras av politiker och tjänstemän har försvunnit eller sker någon annanstans.

Så ur det perspektivet är det nog bra att åtminstånde en skribent Sanna Rayman flyttar till rikspressen och fortsätter med riksfrågor på rätt plats. SvD är dessutom en bra tidning så lycka till Sanna..

Det andra exemplet är hur tidningen styr debatten. Det här inlägget är skrivet av en anonym liberal fjant som vanligtvis skriver skit om islam och katolska kyrkan. En brun liberal är den uppfattning jag har om denne mörkerman. Skit detsamma han är helt ointressant men i artikeln står ."..Björn Wadström, sammankallande för mp i Nyköping, föreslår 25 kronor litern till att börja med på sin blogg....."
Artikeln i sig är helsnurrig och motsägelsefull men fortfarande är det SN som väljer vad de lyfter upp....och det gör tidningen:(
Inte är det värt besväret att förklara att när sammankallande för mp i Nyköping uttalar sig så skriver han under med sitt namn eller skriver på hemsidan för Miljöpartiet de Gröna i Nyköping.
Undrar varför inte Göranfjanten använde kommunaltjänstemannen Björn Wadström eller SKTFmedlemmen Björn Wadström eller..
Här skriver den skäggige Björn eller tvåbarnspappa Björn eller vad ni vill men den här bloggen är min och ingen annans. Yttrandefrihet..frihet.. ja just fri. Sedan vet jag givetvis att om vi fortsätter att bränna kol och olja så finns ingen möjlighet att förhindra dramatiska miljö och klimatförändringar. Men det förstår väl varenda barnunge idag...
Men nu skall det bli lite nyheter i lilla mediaankdammen Nyköping. Det tar några år, men du kan titta in då och då, på Nyköpingsbloggen för där kommer det att växa fram ett spännande projekt. Jo, jag glömde att säga till journalisterna på SN att ni är helt ok. Vill ni publicera något eller vara med och skriva i projektet, hör av er, här vilar inga ledsamheter;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar