lördag 16 februari 2008

Lite musik

Musik är till för att sprida glädje så var det väl Lill sjöng en gång för länge sedan. Det är nog ett faktum att musik och glädje hänger samman. Men musik följer oss varje dag genom livet. När livet är slut lägger anhöriga stort besvär vid att hitta lämplig begravningsmusik.
Varför har då musik en så stor betydelse för människan. Jo musiken är ett grundläggande språk. Lyssna på den här lilla sekvensen om valars språk eller sång.
Hur kom det sig att musiken blev handelsvara och någon började tjäna pengar på musiktävlingar. Inte vet jag, men musiken finner nog sin plats i alla kulturer och formerna varierar. Men visst säger det något om samhället när musiken tvingas delta i riktiga förnedringsprogram som idol. Hela historien går ut på att peka ut några som värdelösa till publikens stora nöje. vad lär vi oss framför TVskärmen??
Men nu är det en annan tävling som är aktuell och det är melodifestivalen. Det finns en vacker tanke i att Europa har något gemensamt. För det är väl syftet kan jag tänka en Eu-kampanj insmygen med hjälp av musik.
Vad händer då med de olika kulturella musikyttringarna i en tävling. Jo det går mot en standardisering. Språket blir ofta engelska och tonerna upprepande som i en reklamgingel.
Som grädde på moset försvinner musiken och mediamaskineriet börjar skriva om artisterna istället. Det blir som en artisttävling istället för en musiktävling.
Det låter lite trist, men det beroer bara på att det är trist;)

Vad skall annars Aftonbladet skriva om randiga kläder, en bloggare,

Intressant
Andra bloggar om:
, , , , , , , , , , , , , , .

Som avslutning kan du klicka dig till en sida och lyssna på sköna toner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar