tisdag 18 mars 2008

Den omvända Sovjetstaten

Den omvända sovjetstaten. Alliansregeringen har på kort tid lyckats att stoppa den fria marknadens möjligheter att producera hyresbostäder. Som jag skrivit tidigare drivs den här frågan av (fp) och (m) i "hatet" mot allt gemensamt och offentligt. Allt normalt ekonomiskt och samhälleligt tänkande får stå tillbaka för målet sälj allt!
Det är inget att säga om det. Människor har valt den här regeringen och det var väl det här de som röstade ville ha eller hur.
Eftersom det inte längre går att bygga hyresbostäder till rimliga hyror tar självklart alliansen bort de effektiva företagen allmännyttan. Problemet för vinstmaximering har varit att allmännyttan har satt taket för hyror i förhandlingar med hyresgästerna. Nu skall det här regleras via andra mekanismer (statliga) som får mig att tänka på gamla sovjetunionen.
(KD) gör ett utspel om subventioner till studentbostäder. Det är ju en tydlig effekt att unga människor inte längre har råd att bo. Jag vill mena att det kan låta vackert men är en mycket sovjetlik modell.
Studentbostäder vad är det? Är det ett hus som ägs av en privat fastighetsägare eller är det en bostad som hyrs av en student i allmännyttans ordinarie bestånd?
Vad händer när "sovjetalliansen" börjar välja ut grupper för bidrag. vad är det nästa gång. Snickare, bankpersonal, pensionärer ja listan kan göras oändlig..

Problemet är att alliansens bostadspolitik har havererat om det nu funnits någon politik förutom sälj!

En positiv nyhet idag är domslutet mot reklamavbrott i film. Reklamen slukar mer pengar i nya allianssverige än hela utbildningsväsendet. Skulle var skönt att slippa se dyngan som ständigt avbryter filmer. Man kan ju inte gå och pissa var 15:e minut...

Det blir mer och mer aktuellt att börja syna begreppet frihet i den liberalkonservativa allianspolitiken. Frihet för vem är frågan?

Andra än wadström skriver intressant om , , , , , , upphovsrätt frihet liberal
SvD, SvD, DN

2 kommentarer:

  1. Hyresrätt är ju jättebra, men i Stockholms innerstad är det problem med korruption och fusk bland hyresrätterna.

    SvaraRadera
  2. Du har missuppfattat reklamavbrottsmålet totalt.
    Poängen är följande:
    Tv4 fick inte göra avbrott i program eller filmer från början (vi pratar tidigt 90-tal). Då tecknades detta kontrakt. Därefter tillät S-regeringen reklamavbrott i TV4 mot diverse andra eftergifter. Det var efter denna tidpunkt som filmerna sändes med reklamavbrott, därför och bara därför blev det avtalsbrott.

    SvaraRadera