fredag 14 mars 2008

Nu kommer snart sedelpressarna fram del 2

Den svaga dollarn får Venezuela att kräva betalt för olja i euro, bekräftar energiminister Rafael Ramirez. Nu kanske någon snabbt drar slutsatsen att det bara är politiskt utspel från Venezuela.
Men nu börjar det handla om ekonomiska realiteter. USA:a är nära totalt ekonomiskt sammanbrott......Jag har skrivit mycket under senaste halvåret om den ekonomiska krisen i främst USA. Nu börjar det bli riktigt illa. Så tro inte att det är det är ett litet sydamerikanskt land som kör propaganda mot USA. Se över dina egna ekonomiska åtaganden...nu!

2 kommentarer:

  1. På vilket sätt är den amerikanska ekonomin nära ett "sammanbrott"? Den billigare valutan leder ju, om något, till att de importerar mindre och exporterar mer - d.v.s. att deras handelsunderskott minskar. De är inte i närheten av att gå bankrutt i den federala statsbudgeten heller och deras amorteringsutgifter är försvinnande små i jämförelse med ekonomin i stort.

    SvaraRadera
  2. Ok nils man kan göra olika bedömningar. Fundamentalt är "globaliseringen". Världens ekonomiska stormakt är numer Kina.
    Närhet och knowhow om marknaden, modern teknik och infrastruktur, låga produktionskostnader suck suck. USA är borta just för att landet inte klarat omställningen av produktionen. Jag har skrivit rätt mycket om hur detta tidigare på mina bloggar så du får väl leta där. Det finns tunga varibler som att lågprisoljan upprätthållit produktionen. Råvaror har kunna hämtats på vårt klot i andra länder till underpris. Den tiden är förbi nu och då står USA med en omodern produktionsapparat och avsaknad om ett socialt system som klarar omställning. Gore tog ett bra exempel om USA:s bilindustri. Nu kan snart USA inte sälja en enda bil utanför USA för att övriga världen ställer miljökrav. Det går inte att hålla uppe en fallande ekonomi mer än tillfälligt. Det är det vi ser nu. Krigen kostar enorma summor och USA har idag en enorm skuld till utlandet...Bankkrisen är bara vågor på ytan!

    SvaraRadera