tisdag 15 april 2008

Moderaternas vårbudget

Anders Borg presenterar vårbudgeten. Det mesta är väl redan kommenterat men jag har två synpunkter.
Det första är att arbetarpartiet moderaterna verkar gå en dyster framtid med sitt begrepp "arbetarpartiet moderaterna". Arbetslösheten verkar vara en uppgiven fråga för moderaterna. Egentligen var det väl ingen nyhet att moderaterna inte bryr sig särskilt mycket om arbetslösheten. Utförsäljarpartiet moderaterna är nog ett mer korrekt begrepp. "Arbetarpartiet socialdemokraterna" har snabbt blivit "jobbpartiet socialdemokraterna" och därmed återvunnit frågan om sysselsättning och arbetslöshet. I den moderata arbetslinjen ingår att försöka sänka skatten till de som arbetar och i socialdemokraternas jobbpolitik ingår att generera överskott till de "icke arbetande". T.ex. barn och pensionärer. Moderaterna har svårt att få ihop sin politik nu när inflationen ökar och produktionen/konsumtionen minskar.

Den andra fråga som är minst lika intressant är moderaternas försök att säga att vårbudgeten inte längre behövs. De helt överskuggande frågan är att de fyra allianspartierna inte längre vill samma sak. Det går alltså inte för moderaterna och Borg att ena de fyra partierna om 1 budget. Det lär vi få höra mer om. Som vanligt lär det vara folkpartiet som sticker iväg i egna ideer. Folkpartiet måste helt enkelt profilera sig för att inte dö sotdöden bredvid moderaterna.

En spännande utveckling under ytan är att partier som bygger sin politik på tillväxt kommer att få det svårt framöver när globaliseringen slår igenom. Kanske dax för alla politiska partier att börja fundera på den gröna lösningen. Tillväxt är en illusion och sakta men säkert börjar nog det gå upp även för de mest inbitna tillväxt och arbetslinjeföreträdarna.

Läs mer om vårbudgeten i Svd1 Svd2, DN1 och DN2 HD Aftonbladet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , moderaterna, , , vänstersterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet. Mer intressant av wadström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar