tisdag 29 april 2008

Varför slänger du maten?

I västvärlden fylls tidningarna av bantningtips och läkemedelsbolagen gör lysande affärer på övergödda människor. I Sverige slänger vi 25% av maten. I USA slänger de 50% av maten!
Skulle vara intressant att se en amerikan hälla ut 50% av bensinen i en soptunna när han tankade bilen!
Visst finns det ett också samband mellan krig och klimatförändringar och stigande livsmedelspriser. Afrika är ett bra exempel där resurser används på vapen istället för jordbruk. Ett och annat JAS-plan har också förirrat sig till Afrika kanske i någon affär med ömsesidig handel?

Det pågår en mycket märklig debatt om att etanolproduktion skulle vara orsak till stigande livsmedelspriser. Det glöms så lätt de stigande priserna på energi (olja) och även gödsel som är två viktiga faktorer i livsmedelsproduktionen. I den debatten om etanol eller fossila bränslen är svaret enkelt. Vi kan inte bränna diesel och olja längre. Självklart stretar "oljemaffian" emot förändringarna. Troligen kommer vi längst i klimatarbetet genom att se över det totala transportsystemen i världen. Vad är rimligt att transportera?

Kina och Indien med sin enorma befolkning ökar sin konsumtion dramatiskt på alla områden, även livsmedelskonsumtion.

EU bedriver en gemensam jordbrukspolitik, med en gemensam inre marknad med högre priser än världsmarknaden. Denna politik slukar i runda tal 45 procent av EU:s totala budget.Trots vissa reformer på senare tid är EU:s gemensamma jordbrukspolitik omodern och bygger i stor utsträckning på mål som formulerades efter andra världskriget. Även om överskotten inte längre är lika stora som tidigare sker en överskottsproduktion som dumpas på världsmarknaden, det vill säga säljs till priser som är lägre än produktionskostnaden. Detta innebär bland annat att jordbruksproduktion slås ut i fattiga länder.

100 miljoner människor i främst Afrika riskerar nu akut svält!


Men du i Sverige slänger vi 25% av vår mat. I USA 50% av maten. Det verkar minst sagt vara något systemfel. Vi behöver en mer Grön och långsiktigt hållbar politik både i Sverige, Europa och övriga världen.

Vad gör du mer än att betala skatt till Eu så vi ökar världssvälten?

DN 1
Mer intressant av wadström. Andra om: jordbruk livsmedel FN svält EU

1 kommentar:

 1. Största problemet med Gi är att man inte fiser normalt. (enl. forskning, män ca 20 kraftiga fisar/dag, Kvinnor ca 15 dito)
  Nåt som jag själv alltid ansett vara bland det viktigaste (och tydligen det mest förbjudna) ur hälsosynpunkt.
  Jag lättar mig bara högljutt och bestämt när jag går ut och röker.
  Vad andra tycker här struntar jag högaktningsfullt i.
  Fjärtandet håller mig smal, nöjd och frisk- utan fåniga konstlade dyra dieter.

  SvaraRadera