måndag 19 maj 2008

Alliansen kriminaliserar läkarna

När jag läser om reaktioner på alliansens förslag att kriminalisera läkare som utför sitt yrke undrar jag vart Sverige är på väg.
Nu höjs lite röster inom allianspartierna på ett populistiskt sätt. Faktum är att frågan arbetats fram av alliansen. Deras uttalanden är blå dunster i svenska folkets ögon - det enda som betyder någonting är hur deras partier kommer att rösta i riksdagen på tisdag

Jag lägger här ut vad miljöpartiet sagt och anser i frågan.

"Se upp för falska uttalanden om vård till papperslösa
Fem i tolv har äntligen debatten om papperslösas rätt till vård blommat upp. Det är inte för sent att stoppa regeringens lagförslag som kriminaliserar läkare och sjukvårdspersonal att ge alla den vård de behöver, säger Gunvor G Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet i socialförsäkringsutskottet.- Miljöpartiet uppmanar alla riksdagsledamöter som brinner för mänskliga rättigheter att på tisdag avslå regeringens lagförslag. Regeringen måste återkomma med ett nytt förslag om alla människors rätt till vård på lika villkor, säger Gunvor G Ericson. Regeringens lagförslag kommer att innebära att vårdpersonal måste göra orimliga avvägningar och att de asylsökandes och papperslösas lidande ökar. Vårdpersonal ska inte behöva ställas inför valet att bli bödlar eller bryta mot lagen. Lagen måste stoppas.- Med stort intresse har jag under senaste veckan läst och hört att många enskilda kristdemokrater, folkpartister och socialdemokrater uttalar sig för de papperslösas rättigheter till vård. När regeringens förslag behandlades i utskottet hördes inte ett pip från dessa partier. Deras uttalanden är blå dunster i svenska folkets ögon - det enda som betyder någonting är hur deras partier kommer att rösta i riksdagen på tisdag, säger Gunvor G Ericson.- Folkpartister, kristdemokrater och socialdemokrater, visa att ni står upp för alla människors lika värde - det räcker inte med tomt prat, säger Gunvor G Ericson."

Det finns en hel del bloggreaktioner och uttalanden du kan läsa om du vill här är några. Jag vill bara lägga till ett faktum och det är att ekonomiskt är det inget problem för Sverige och svensk sjukvård att rädda liv och förebygga allvarliga sjukdommar. Att använda läkare och annan sjukvårdspersonal i ideologiskt politiskt arbete eller t.o.m. polisiärt arbete för tankarna till rena stalinistiska eller andra dikttursamhällen.
Var det det du ville när du röstade på ett alliansparti?
Idag är det ett antal personer utan giltiga papper som skall nekas humanitär hjälp och sjukvård. Vilken grupp står på tur i det nya allianssverige?

Svart på vitt, Bloggen Bent, Oscar Fredriksson (c), Magnus Andersson, Svensson, Jesper Overeems Blog, jj.n, jj.n, Roya och Matildas bl..., Alliansfritt Sverige... Nermin Maria Bunyemen Manifestation och öppet brev Vård för papperslösa Öppet brev om rätten till vård
Manifestation till stöd för rätt till vård för papperslösa Kritiken hårdnar Manifestation för papperslösas rätt till vård Öppet brev om rätten till vård (Stockholm enligt Ankersjö);
Papperslösa igen (Nermin Maria Bunyemen) Vård för papperslösa (Hanna Wagenius)
Manifestation och öppet brev (Svart på vitt) Ge vård även till de som är papperslösa! (Jesper Overeems Blog)
Svd Ge fullständig rätt till vård för papperslösa;

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , , , , , moderaterna vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet papperslös sjukvård human flykting barnkonvention mänskliga rättigheter Technorati om: , , Icerocket om: ,3 kommentarer:

 1. Hej!

  Anser du att exempelvis en amerikan som kommer till Sverige och uppger sig vara "papperslös", ska ha rätt till vård? Det är ju det det i praktiken innebär; att precis ALLA ska få rätt till gratis vård oavsett varifrån man kommer. Så länge de är papperslösa och inte kan visa varifrån de kommer, vill säga.

  Ska HELA VÄRLDEN kunna komma till Sverige och - med hänvisning till den svenska lagen - kunna begära att få gratis vård bekostad av svenska, skattebetalande arbetare?

  Tacksam för svar!!!

  hälsningar Erika Lundholm

  SvaraRadera
 2. Hej Erikal
  Du för ett rätt korkat resonemang men ok ändå. Om du befinner dig någonstans i världen så utgår jag från att du får sjukvård.
  Nu handlar det inte om kostnaden för sjukvård vad det gäller papperslösa utan läkarens rätt att utföra sitt yrke.
  Visst kan vi ha ett samhälle som hindrar människor söka akut sjukård eller för hjälp vid allvarliga sjukdomstillstånd. Eftersom den grupp vi talar om är flyktingar som inte har tillstånd att vara i Sverige så är en stor del även barn.
  Det kan inte vara läkarnas uppgift att sköta Svenskt polisiärt arbete.
  Det finns en sida till av fenomenet papperslösa och det är att de utnyttjas av arbetsgivare till att arbeta till låga ersättningar under dåliga förhållanden. Vill man jaga flyktingar så vore det väl enklare att åtgärda det utnyttjande som sker av olika arbetsgivare.
  Så det jag vill betona är just att läkarkåren måste ha rätt att utföra sitt arbete. I läkaretiken som är grunden för att få praktisera läkaryrket är just skyldigheten att rädda liv och förebygga alvarliga sjukdommar en självklar grund.
  Du kanske vill ha en läkarkår som börjar arbeta först när de frågat dig om du kan betala.
  Sedan har du och jag säkert olika syn på svensk flyktinmottagande.
  Men det är nog en annan diskussion.

  SvaraRadera
 3. Du svarade inte på min fråga:

  Är det rimligt Sverige erbjuder gratis sjukvård åt alla de amerikanare som inte har tillgång till vård i sitt hemland?

  Kostnadsfrågan är fundamental, jag INGEN skulle ha något emot att läkare uppfyllde sin läkared och vårdade "papperslösa" patienter ideellt. Samtidigt är jag ganska övertygad om att en stor majoritet av Sveriges befolkning är emot att betala sjukvården åt alla världens invånare i behov av vård. De flesta inser nog att det inte fungerar.

  Frågan är om svenska arbetande skattebetalare ska betala för amerikanska vårdturister. Anser du att vi ska det?

  SvaraRadera