måndag 19 maj 2008

Hur mår moderaterna egentligen?

Gör om Stockholms läns landsting till en region som även kommuner i grannlänen kan ansluta sig till. Det föreslår socialdemokraterna i Stockholms län som också kan räkna med stöd från folkpartiet. Men moderaterna ­säger nej. Socialdemokraterna och folkpartiet verkar köra över alliansregeringens budget för åklagarmyndigheten.

Det är fler och fler tecken på att moderaterna börjar få svårt att hålla kvar sin maktposition. Alliansen läcker mer och mer när enskilda partier vill få igenom sin politik. Det är nog ett faktum att centerpartiet fått ge upp alla miljö och lokalsamhällesambitioner. Det är nästan så att centerpartiet börjar krama kärnkraften. Kristdemokraternas hjärtefrågor är helt borta ur politiken och de får vara exekutiva till moderat och folkpartistisk utförsäljningspolitik. Varför folkpartiet och moderaterna inte håller samma linje är kanske begripligt då de slåss om samma väljare. Den riktigt blå borgerligheten är ganska flyktig som alla vet. Frågan är hur många dagar till som alliansen håller? Borg lyckades inte få ihop en vårbudget som alla såg...


Det börjar kanske bli lite svettigt i brödraskapet med en ständig opinion kring 40% där kd ständigt riskerar att få lämna riksdagen. Jag brukar ta upp en faktor som inte diskuteras så mycket i media och det är den interna striden inom moderaterna. Ingen är så naiv att han tror att alla moderater gillar de nya moderaternas strategi att framstå som ett parti i mittfåran..Det har också lämnat fältet till höger öppet för både fp och sd som båda utnyttjar maximalt.


Fortsättning följer givetvis och vi kommer att få lite mer svart på vitt i budgetarbetet och framförallt lär viljan att profilera sig som eget parti öka ju närmare valen 2009 och 2010 i kommer.


Frågan om ny regionsindelning kan det sägas mycket om. Några fakta är att mer och mer makt flyttas från lokalsamhället och även riksdagen till Bryssel. Den här processen skapar behov av större regioner för att bli hörda. Annars är sjukvårdsfrågan en tung faktor i ny läns eller regionindelning. Större regioner leder till ett större avstånd mellan medborgare och beslutsfattare. Så den fråga jag är mest bekymrad över är att det kommer att uppstå ett demokratiskt underskott. Det är oerhört bekymmersamt när beslut flyttas långt ifrån medborgaren.

Vad som just nu är oroväckande är alliansens bristande intresse för miljöfrågor. Inte ens målen som är uppsatta för "vårt eget hav" östersjön verkar vara en prioriterad fråga. DN, SvD, AB.
Är det något alliansregeringen misslyckats totalt med så är det miljöpolitiken. Inte blir jag särskilt hoppfull när Reinfeldt reser runt i buss och pratar om att han inte har råd med järnvägssatsningar längre.
Men det är nog som med den hysteriska utförsäljningsivern av allmännyttan. När verkligheten kommer ikapp så blir det nödvändigt med att satsa på hyresrätten igen. SvD Verkligheten kommer att ställa krav på miljöomställningar vilket de flesta börjar bli medvetna om. Det känns lite tröstlöst att tiden får rulla på med en regering som inte agerar. Avslutar dagens inlägg med orden - Vi behöver en ny politik inte ett nytt klimat!

Regeringsdugligheten hos alliansregeringen börjar bli allt mer än tveksam eller vad tycker du?

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , , , , , moderaterna vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet östersjön klimat miljö allmännyttan Technorati om: , , Icerocket om: ,

2 kommentarer:

 1. I mitt tycke är det inte något fel på regeringsdugligheten alls! Att olika partier har olika åsikter och drar åt lite olika håll berikar mer än det ställer till problem.

  Eller är det bättre med en minoritetsregering som inte ens har stöd av en majoritet av folket? Och som i alla lägen ser sig själva som jordens frälsare och kallt räknar med stöd från de mindre småpartierna utan att ge dem något tillbaka mer än småpotatis?

  Nej hela bloginlägget luktar mest av allmänt ogillande av borgerligheten och en känsla av "dålig förlorare"-anda.

  Det är alltid värt att påminna sig Marita Ulvskogs kända uttalande efter förlusten i valet 1976: "Det kändes som en statskupp." Vilket ganska väl sammanfattar socialdemokraternas syn på demokratin och makten.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym.
  Va bra att du är nöjd med regeringsdugligheten.
  Ditt resonemang leder i extremfallet till att alla partier bildar regering tillsammans då är väl folket tillfredställt enligt dig. Om man nu röstade på centern eller kd så kanske det inte var det här man förväntade sig eller vad tror du?
  Nu är du anonym ock det är helt ok. Men om nu alliansen är så enig varför skrotar man inte tre av partierna och kallar sig för allianspartiet i stället. Det vore väl mer hederligt att gå ut före valet och tala om vad det nya partiet vill.

  SvaraRadera