fredag 16 maj 2008

Dansband utan Bert

Dax för lite musik. Det verkar som om dansmusik börjar bli ett omtalat begrepp igen. Först ett litet klipp från wikipedia om dansband.


"Dansband är benämningen på en typ av musikgrupp som framför allt spelar en speciell sorts populärmusik, dansbandsmusik, att dansa pardans till. Till dansbandsmusik dansas ofta bugg och foxtrot. Musiken går ofta i 4/4-takt, med tydlig baktakt (som i rock). Även andra taktarter kan förekomma då vissa, särskilt äldre, dansband framför gammaldansmusik. Dansbandsmusiken är närmast besläktad med swing, "schlager" och country, ibland även gammaldans, jazz och rockmusik. De dansband som har influenser från rock är det främst den rock som var populär under 1950-talet och 1960-talet. Begreppen "dansband" och "dansbandsmusik" myntades åren kring 1970, då denna musikstil började bli så pass enhetlig att den kunde betraktas som egen musikgenre inom svensk populärmusik. Dansbandsmusik är en företeelse som utvecklats mycket i Sverige, och som har spritts till länder som Danmark, Finland och Norge. Då dansbandsmusiken kom till Norge från Sverige kallades den i början "Svensktoppar".
De vanligaste instrumenten i ett dansband är elbas, elgitarr, keyboard och trumset. I äldre dansband var även dragspel (framför allt Wizex) och saxofon (framför allt Ingmar Nordströms och Thorleifs) vanligt."En orsak till att dansbandsmusiken börjar bli aktuell är givetvis en generationsfråga. Barn idag lyssnade på föräldrarnas musik. Så hur blir då dansbandsmusiken i modern form?En komponent som förändras är tekniken. Idag "produceras" musiken med modern teknik vilket "skapar " lite nya ljud. Det har varit ett experimenterande med ljud under ganska många år som fött nya dansformer. Många betyder individuell dans eller en slags kollektiv rörelse. En lite djärv analys är att "pardansen" är på återtåg igen och då kan det vara så att takten blir lite mer dominerande igen. Alltså dansbandsmusik i 4/4 takt....Men musik är musik och egentligen inget som går att diskutera eller analysera. Musik är i språk i sig.Det fanns tidigare en mycket stark komponent i musikproduktionen och det var texten. Text kan givetvis ses som en del av musiken. Men text kan också ses eller förstås som ett eget media.Den traditionella dansbandsmusiken handlade om hjärta och smärta och här tror jag den stora förändringen skett. Rock och progg och andra musikstilar hade en betoning på text som ofta tog upp andra samhällsfenomen. "Modsrörelsen" med Beatels och andra hade mycket av traditonell musik men med nya texter.sammanfattningsvis i det här lilla blogginlägget så kommer nog dansbandsmusiken starkt framöver men med nya ljus och ett nytt textinnehåll från vår tid.Jag avslutar med en länk (klicka på bilden) till "dansbandet" Allianz som får vara ett exempel på nutida dansbandsmusik.

SvD dansmusik, Aftonbladet mods
Mer intressant av wadström eller wadströms musik på myspace.Andra bloggar om: dansband dansbandsmusik allianz wizex thorleifs nordströms

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar