söndag 18 maj 2008

Gröna gubbar i religionsfilosofin

Birger Schlaug tar upp en intressant mening utifrån påvens uttalande om Liv på andra Planeter.

"Om nu Gud skapade människan till sin avbild och djuren till varelser utan själ -till vad skapade han då de små gröna? Tanken att utomjordingar kan vara mer högstående än människan ställer väl till det för bibeltroende?"


Påven har t.o.m börjat använda sms för att föra ut sitt budskap skriver Dagen Nu finns det t.o.m. bärbara uppblåsbara kyrkor :)

Min egen kommentar blir den vanliga att en saga blir inte mer sann för att man upprepar den. Inte ens med hjälp av Nokia och Ericsson.


Religionen fyller alltid det tomrum som finns mellan verkligheten och vetenskapen. Det finns alltid naturfenomen som människan inte förmår förklara. Varför kan vi inte lära oss leva med att vi inte vet allt istället för att skapa sagor om ande och själ. Eller, visst behöver vi kreativitet och sagor men varför låter vi dessa sagor bli likvärdiga med vetenskap?


Det har historiskt visat sig att dessa sagor alltid utnyttjas av människor för att förtrycka andra. Det är en ekvation som på något sätt blir falsk. Kärlek mellan människor, djur och natur behöver ingen kyrka!


För dig som vill läsa lite mer av Darwin så finns nu hans anteckningar på nätet Det är en rätt spännande tanke att vi försöker förstå hur livets utveckling sker. Kanske kan vi i framtiden också förstå att vi människor är en del av utvecklingen av Livet på Jorden. Vi är inte skapade av någon märklig tankekonstruktion benämnd Gud. Vid fel temperatur, tryck osv så dör vi!


Tänk om...bara tänk om vi kunde börja lägga all den energi vi lägger på att utöva sagans ritualer istället användes till kärlekshandlingar till Livet här och nu. Burma.. .. .. Sverige.. ja du kan själv hitta ett oändligt antal situationer i ditt eget liv där du kan utföra "goda handlingar" till förmån för Livet!

En sak vet jag och det är att inget förändras av att människor faller på knä och ber eller spikar upp någon på ett kors för sina handlingars skull....vem är det som tjänar på det?


Så visst blir jag lite glad när jag läser att bl.a. kyrkans unga nu vill engagera sig för klimatfrågan. I klimataktion nu

För att slippa dumma kommentarer. Självklart är varje människa helt fri att skapa sin egen verklighetsbild fri från vetenskap. Svårigheten uppstår när den privata tron upphöjs till lag och institution och styr samhällsutvecklingen. Resultatet blir alltid konflikter och krig vilket är så långt från kärlek man kan komma.

Det här är kärlek. "Det hade kunnat gå illa för en familj änder - två föräldrar och tio små ungar - som på söndagsmorgonen fick för sig att ta en promenad på Essingeleden i Stockholm. Men hjältar i dramat blev dels en bärgare som upptäckte familjen och stängde av ett körfält, dels en privatperson som ryckte in och gav änderna skjuts ner till närmaste vatten, rapporterar Aftonbladet.se".


SvD 1 AB 1
Mer intressant av wadström. Andra om: livet mening med-vetande påven religion kyrkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar