söndag 18 maj 2008

Slutet på apspelet?

"- Jag tänker inte delta i det här apspelet längre. Jag kommer att skicka ett brev till regeringen där jag ber om andra arbetsuppgifter." När Leif G W Persson säger så blir min första tanke, äntligen lyfter han bladet från mun i den här historien.

Men det är väl ett önsketänkande att professorn utan forskningsanslag skall vara den som bidrar till återskapandet av förtroende för polis och rättsväsende?Men läs gärna historien om Sveriges största rättsskandal genom tiderna.


Så när Leif G W Persson talar om apspel så ser jag framför mig de tre aporna - där den ena apan håller för ögonen, den andra apan håller för öronen och slutligen den tredje apan håller för munnen.Geijeraffären var en politisk skandal som inbegrep mörkläggning och falska dementier. Den 18 november 1977 publicerade Dagens Nyheter en artikel av Peter Bratt om att Lennart Geijer, Sveriges justitieminister 1969-1976, köpt sexuella tjänster på en bordell under sin ämbetstid. Detta var ett säkerhetsproblem, särskilt som några av de inblandade sexarbetarna hade kontakter med öststatsambassaderna och deras KGB-agenter. Källan ska ha varit en promemoria från rikspolischefen Carl Persson till Olof Palme, statsminister i Geijers regering. Polisen hade undersökt en bordell som en del av utredningen om bordellhärvan.
Palme och Geijer dementerade allt som stod i artikeln, tillsammans med Stockholms polischef Hans Holmér, Geijers pressekreterare Ebbe Carlsson och Hans Dahlgren på regeringskansliet. Dementin utnyttjade två mindre sakfel i artikeln.
DN godtog dementin och fick betala skadestånd till Lennart Geijer, ett skadestånd som han överlät till ett stipendium om undersökande journalistik.
Staffan Heimerson, redaktör på Aftonbladet, beställde en granskning från Jan Guillou, som avslöjat IB-affären tillsammans med Bratt. Guillou försökte och lyckades få Bratt att röja sin källa. Det var Leif G.W. Persson som arbetade för rikspolischefen, som på en direkt fråga bekräftat för Bratt att det skickats ett PM där Justitieministern ansågs vara en säkerhetsrisk. Aftonbladets ansvarige utgivare Gösta Sandberg avstod från att publicera artikeln... Vill du läsa Makten, Männen, Mörkläggningen klicka här.Lyssna på Doris Hopps röst från ett av avlyssningbanden (som mp3) här.JK har nu konstaterat att skadestånd inte utgår till de 14-åriga barn som utsatts för sexuella övergrepp. Det var ett väntat konstaterande av JK. Läs beslutet i sin helhet. 8235-07-beslut-080226.doc ,JK skriver inom de ramar han fått i uppdrag en mycket tydlig beskrivning av delar av händelseförloppet i rättsprocessen.SvD sammanfattar ur JK:s utredning."Min utredning har inte gett något svar på frågan om det rörde sig om ett allvarligt fel. Nyligen sade den dåvarande åklagaren Erik Östberg att han trodde på flickornas uppgifter, men lät sig påverkas av de utpekade sexköparna. Därför utreddes aldrig frågan om otukt.Dagen skriver nu att antalet anmälda våldtäkter mot barn ökar. Det är väl bra men vore det inte på sin plats att utreda och lagföra de som våldförde sig på 14-åriga Eva.


Expr 1 2 Dn 1 SvD 1 HD 1 I stället för aftonbladet så hänvisar jag till mitt tidigare inlägg "har dagspressen spelat ut sin roll"

Mer intressant av wadström Andra bloggar om: , , , , ,, , , , ,, , , , , , , Leif g w persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar