onsdag 14 maj 2008

Meningen med Livet

Det fanns idag ett antal intressanta artiklar så jag tänkte ta upp mitt gamla vanliga tema om Livets mening.
Livet är meningslöst. Dvs om det inte finns en Gud och skapare så finns det ingen mening (avsikt) med Livet. Det är inte alls svårt att förstå med ett naturvetenskapligt perspektiv.

Däremot kan givet vis varje individ skapa sig en mening i sitt eget liv. Så det individuella Livet har mening. Din egen mening! Tillsammans med andra så går det att skapa en gemensam mening.


Problemet uppstår när människor inte är nöjda med sitt eget liv och det de inte skapar, utan börjar leta efter en herre och skapare. Återigen är det inget problem om guden är individuell. Tyvärr har meningslösa människor en tendens att tvinga på andra sin meningslöshet. Gudar och religioner har ställt till med ofantlig skada för mänskligheten och fortsätter att göra det.


Ett problem jag haft när jag funderat och skrivit om med-vetandet är Einstein. En rätt klok man kan man väl säga utan att överdriva. Jag har hela tiden stört mig på den koppling människor försökt göra mellan honom och religion. Så idag blev jag rätt lycklig när jag läste SvD.
Einstein insåg att det inte finns någon gud. Då stämde mitt eget lilla pussel bättre ;)


En artikel som handlar om livets mening vilket man tydligen kan göra avhandlingar om. "Livets mening är flyktig. Och uppstår i samtal med andra människor"


Ibland vaknar en individ till och förändrar sin syn på sitt eget liv som Angelina Jolie. Ibland gör ungdommar något kollektivt för andra.


För mig är det ganska naturligt att förstå mig själv och människan som en biologisk varelse beroende av djur och natur. Förenklat så har vi uppstått för att livsbetingelserna varit gynnsamma. En och annan fantiserar och drömmer om ett liv på någon annan planet. Det är återigen ett sätt att inte ta ansvar eller skapa mening i sitt eget liv. Resultatet är att vi människor idag håller på och förbrukar resurser från två Jordklot varje år. Tecknen är hur många som helst. Men jag är inte dyster för det. Livet är härligt och det verkar som att fler och fler börjar förstå att det faktiskt bara finns en planet. Livet ja, det är nu och här och är meningsfullt.

Mer intressant av wadström. Andra om: livet mening med-vetande Einstein

3 kommentarer:

 1. En del av oss ser meningen i livet som det meningsfulla i motsats till det meningslösa, nonsens eller förvirrade...
  Hur kan t.ex Gudar göra mänskligheten skada om dom inte finns ?
  Om nu Herr W ska ge utryck för sin, som vanligt arroganta, hållning mot andra människors uppfattning, bör han ju först själv tänka igenom hur han formulerar sina missuppfattningar ;)

  SvaraRadera
 2. Hej Trolle
  Gudar som konstruktion skadar mänskligheten om individen överlämnar sitt eget ansvar till en påve, präst eller vad nu ledarna kan kallas i olika religioner. Det är vanskligt med en mänsklighet som tar sina beslut utifrån en saga.
  Hela historien är full av krig och förtryck i Guds namn. Det kan säkert ödmjuke trolle också läsa sig till i närmaste historiebok. Eller kanske kan trolle slå på sin TV och följa alla religösa konflikter och krig som pågår.

  SvaraRadera
 3. Som konstruktion ja , men skriv det då... men det är inte det du skriver. Läs en gång till kanske du förstår vad du skrivit...

  SvaraRadera