Jag har nämligen ett perspektiv till och det är det globala perspektivet. Vi har bara en planet och resurser och även marknaden är begränsad just till planeten.
Det som händer nu är att tillväxten är större än någonsin men den sker i Kina, Indien, Afrika och Sydamerika. Det är väldigt få av de marknaderna som ger USA och EU några inkomster. Det är inte så märkligt att viljan att samarbeta är låg efter århundraden av ensidigt utnyttjande från västvärlden.
Så samtidigt som det sker en global tillväxt så kommer västvärlden att drabbas av inflation och samtidigt minskad produktion.
USA har de senaste årtiondena levt på "gratis" energi och gigantiska lån. Samtidigt har USA blivit altmer aggressivt för att komma över "gratis olja" och andra naturtillgångar, samt marknader. Vi har anledning att vara oroliga för det som kan ske på det norra polområdet om vi inte kan få till en världsomspännande överenskommelse om att låta polområdet var just allas.
Det talas ofta om att oljan tar slut. Det är inte det mest akuta problemet. Det mest akuta problemet är varje liter olja vi tar upp ur marken. Vi måste sluta bränna olja det är det mest hotande mänskligheten står inför. Jag är inte så övertygad om att USA bryr sig om vår gemensamma planet och klimatet...
En stor den av det fiktiva välståndet i USA har upprätthållits internt inom USA genom konsumentkrediter utan täckning.
Det är det vi ser nu, korthuset börjar rasa samman, och det kan gå ganska fort.
Det är lite svårt att förstå USA som federation eftersom vi tänker med svenska ögon. Vi är vana att det finns en fungerande Stat men så fungerar inte USA. Varje stat är relativt självständig och det är nog mer riktigt att säga att det är privat kapital som är landets riksbank. Jag skall inte fördjupa mig i just den detaljen, men det amerikanska systemet är oerhört känsligt och instabilt när det kommer i kris. Det är lite skrämmande med vår egen nuvarande regering som inte värnar om det svenska systemet där stat och kapital samverkar. Den USA-fixering som alliansregeringen har kommer att stå oss dyrt. Ett icke fungernade samhälle öppnar alltid upp för kortsiktiga aktoritära krafter som nu i Glasgow.
Nu försöker man rädda rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac i USA och återupprätta investerarnas förtroende för de båda. 1,8 biljoner kronor kommer USA´s medborgare att garantera. Jag skriver medborgare för det är medborgaren som får betala kalaset.
Nu är det inte så enkelt att det är en lokal "banksvindel" i USA. Banksystemet är så fiffigt konstruerat att banker återförsäkrar varandra. Det sker på många sätt varav obligationer är ett. Vi har redan sett svenska kommuner som förlorat miljonbelopp och det är bara början tro mig.
Att jag är så tvärsäker beror på att USA fundamentalt behöver ställa om sin industri, sin energiproduktion, sitt jordbruk..ja allt det som inte längre kan säljas med "mördande reklam". USA har levt på att federationens president haft vapen i sin hand i alla förhandlingar. Det är nog väldigt få människor som längre tror att USA har några militära muskler att tala om.
Det finns lite hopp och det är personer som Gore och kanske Obahma som faktiskt talar om att USA behöver en omställning. Vi får hoppas att de mer demokratiska och gröna krafterna segrar i USA annars är framtiden mycket mörk. USA måste öppna upp mot resten av planeten på lika villkor. Bryta oljeberoendet är det första steget....
Det största skälet till att jag vill att vi skall lämna Eu är givetvis en ren frihetsfråga. Jag vill inte ha en Italiensk president och en Tysk utrikesminister osv. Men Sverige som är ett litet land måste delta i globaliseringsprocessen och ha möjlighet att som fri nation handla och utvecklas med stater som Kina, Indien och kunna agera på marknader i Afrika och Sydamerika. USA och EU är bara en onödig belastning.
Jag har skrivit det många gånger det senaste åren. Skaffa dig inga krediter. Det kanske är dyster läsning men det är nog realistiskt. Vi lär få se en mycket kort återhämtning när banksystemen försöker vända utvecklingen. Men den blir kort. Bakom alla banker och all ekonomi finns det den verkliga verkligheten och den blåser man inte upp. Du kommer att få se dina pensionspengar blåsa all världens väg. Så du som spar i aktier och fonder lär av historien, festen är över!
Mats Lönnerblad: ”Bankkrisen är snart här – vem betalar, Reinfeldt?” Så sa han 2007.. Rubriken var..När faller korthuset? Svaret är nog att det håller på och sker just nu.
Sverige behöver en ny regering och framförallt en regering som respekterar medborgarna. Sverige behöver en regering som kan få medborgarnas förtoende att börja bygga landet igen. Den borgerliga rean på våra tillgångar skapar inget.
Jag kan inte låta bli att avsluta med en lyssnade Reinfeldt, det är lite patetiskt men ändå..
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: USA gore ekonomi banker bankkris lex orwell , samhälle, regeringen, government, socialdemokraterna, moderaterna val 2010, vänsterterpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: politik , samhälle , regeringen Icerocket om: politik, samhälle,
Problemet med USA är ju förvisso att staten lägger sig i för MYCKET. Den Amerikanska staten subventionerar det egna jordbruket enormt mycket (mer än vad EU gör), vilket naturligtvis hindrar andra länders framgångar i regionen, vilket i slutändan bara missgynnar USA.
SvaraRaderaDessutom är det just detta att Staten "räddar" banker nära konkurs som kan göra att en sådan situation som vi ser nu kan hända. Bankerna vet att de kommer att bli räddade om de gör något fel, så därför har fritt spelrum att tänka hur kortsiktigt som helst.
FRA-avlyssningslagen är ytterligare ett exempel på hur Stater lägger sig i för mycket i människors liv.
Sedan vill jag även tillägga att Al Gore lyckades få ut sitt budskap om ökad miljömedvetenhet utan Statligt stöd. Han valde själv att försöka få ut sitt budskap, och lyckades. Ifall många människor anser att man måste hjälpa miljön, då kan de inrikta sitt kapital på miljöhjälp, och därmed skapa en grönare värld. Med ett centraliserat styre kan detta enbart ske ifall regeringen säger att det ska ske, och då dessutom på regeringens villkor.
Jag ser inte riktigt hur ett ökad statligt inflytande på något sätt ska hjälpa människor. Än så länge har empirin alltid visat på motsatsen (sovjet, kuba och nordkorea är ju tre fina exempel på vad som händer om man är dum nog att ge en centraliserad organisation för mycket makt).
//Emil