torsdag 31 juli 2008

FRA minskar tilltro till framtiden i svensk ekonomi

Hushållens tilltro till den svenska ekonomin (läs Anders Borg (m) )har nått en bottennivå. Pessimismen har inte varit så stor på 15 år, visar Konjunkturinstitutets senaste barometer.

Mitt tillägg (läs anders Borg (m)) har en relevans. Nu är inte statens budget lika med svensk ekonomi. Däremot vet jag att det offentliga systemet i alla dess former har en oerhört stark påverkan på företag och individer när de planerar. Hur ser barnomsorgen ut/skolan ut..hur ser sjukvården ut..Finns det någon som vårdar våra föräldrar när de behöver hjälp..
Det vi tänker om framtiden på alla plan i våra liv utgår från det som varit och det som är. För att göra ekonomiska planer om framtiden så väger vi in en mängd mer eller relevanta fakta.
Stabiliteten i spelregler är en faktor som inte är oviktig. Hur kommer räntan att se ut o.s.v. Går det driva itföretag i Sverige? En regering som är så spretig som den vi har nu skapas själklart en oro för vilket utspel som kommer imorgon. Populism har sin tjusning ibland, men vem vill ha en regering som är opålitlig?

Tilltro till regeringen är en av de faktorer som styr både företag och hushåll. Jag vill påstå att visst pågår det en globalisering av ekonomin som tvingar fram förändringar. Men det är inget nytt. Samhället har alltid förändrats och kommer att göra det framöver också. Men för att genomföra förändringar krävs en regering som har stöd av folket.

Regeringen Reinfeldt har inte längre stöd av sitt folk. Moderaterna ifrågasätts alltmer även av sina stödpartier. Så det allvarligaste är inte den ekonomiska förändringen i världen utan den politiska kris vi har i Sverige. FRA-lagen är bara ett exempel på en utveckling som Reinfeldt driver. Jag skall inte rabbla alla politiska ekonomiska händelser som skett på senare tid. Men läget är kritiskt med en handlingsförlamad regering som störtdyker i förtroende.

Mycket kan en regering uträtta genom ren teater. Framträda leende på bild tillsammans osv. Det går också att vrida på begreppen typ Orwell. Men slutligen så är det vare individs egen verklighet som slår igenom. Vi får väl se hur Reinfeldt slingrar sig ur FRA. Det är nödvändigt och det tror jag han har förstått. Borg skall snickra ihop en budget där stödpartierna vill synas också.
Vi får se vad som sker i höst och det skall bli intressant att följa budgetsamtalen.

Det finns mycket som jag skulle önskat en regering mellan 2006-2010 hade uträttat. Framförallt inom områdena klimat, miljö, transport och jordbruk. Nu blev det inte så mycket av bra förändringar. Framförallt hade jag inte ens den blekaste föraning om att liberala partier skulle införa avlyssning av min telefon och vilja läsa min epost. Det angreppet på individens frihet går inte att bortse från när nu människor börjar se mörkare på framtiden.

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: ekonomi lex orwell , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , Icerocket om: , ,

1 kommentar:

  1. Ja, det är kanske att ta i - men det är ju ingen fördel att ha en knäpp statsminister när ekonomin börjar gå ner

    SvaraRadera