fredag 29 augusti 2008

Väljarundersökning - kraftiga förändringar

Idag presenterades 3 olika väljarundersökningar.
1. Sifo-mätning som gjordes 19 - 25 augusti på uppdrag av pr-byrån Westander. "Vem känner du störst förtroende för som statsminister?"

Reinfeldt(m) får minskat förtroende med 3% till 46% Sahlin(s) får ökat förtroende med 2% till 35%. Att en statsminister har det högsta förtroendet är en självklarhet. Statsministern är ju utsedd utifrån senaste valresultatet. Förändringen mellan det två undersökningarna är intressant.


2. DN/Synovate presenterar sin väljarbarometer. Det finns anledning att kommentera den grafik Dn ställer upp. Hela grafiken finns vi länken DN ovan.

Jag har skrivit mycket om hur vetenskapliga undersökningar används i annat syfte På den bilden DN publicerar kan du fundera över varför m placerats till vänster osv Det är också intressant att mp inte får sin gröna färg. c får en nyans av grönt.
Intressant är i Synovateundersökningen att alliansen tappar ytterligare. Avståndet ökar till 17,9 procentenheter, jämfört med 16,3 i junimätningen. Både kd och sd hamnar utanför riksdagen. Socialdemokraterna och miljöpartiet ökar med 1,7% och v minskar med 0,9%.
3. Bloggvärldens väljarundersökning Bvu 2008:4. Det är några timmar kvar att rösta. Nu 1406 röster. Men just nu så minskar c 2%, fi %, fp 4%,kd 1%, m 7%, s 2%, sd4%. Junilistan är osäker 2% nu men ingick i övriga föregående undersökning. Ökar gör mp 3%, övriga 14%, vet ej 1%, slutat rösta 2%.
Övriga är med största sannolikhet Piratpartiet. Bvu 2008:5 kommer att särredovisa Piratpartiet. V är oförändrat.
Bvu är inte vetenskaplig som Sifo och Synovate kanske kan göra anspråk på men förändringar mellan Bvu 2008:3 och Bvu 2008:4 är intressanta.
Tolkningar är något pressen gillar att göra så här kommer min egen tolkning. FRA. Det är sammanlagt 20% ökning på mp, piratpartiet? och osäkra samt besvikna.
Eftersom alla 3 undersökningarna visar på en vind som blåser åt samma håll så är det nog riktigt att dra slutsatsen - kraftiga förändringar som i min rubrik. Jag återkommer senare med lite intressanta tankar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar