tisdag 5 augusti 2008

Väljarundersökningar och blockpolitik

Expressenbloggen utlovade ett inlägg om väljarundersökningar och blockpolitiken här på -ettan-Jag använder mig av Sentio Research senaste väljarundersökning i exemplen nedan.

Pressen brukar vara på direkt när det gäller väljarundersökningar. Så var inte fallet med denna undersökning. Det är ett antal perspektiv jag vill lyfta fram om demokrati, väljarundersökningar och blockpolitik.

Hur behandlar svensk press det fria ordet.
Innan jag skriver vidare så vill jag vara tydlig i att mina politiska värderingar är gröna så självklart påverkar det vad och hur jag skriver. Ingen människa saknar värderingar även om många försöker beskriva sig som vetenskapliga eller objektiva.
Jag vet hur svårt det är att få debattartiklar eller kommentarer publicerade i svensk press för ett parti som inte tillhör något av de två blocken. Resultatet av det blir givetvis att debatten blir inte med den mångfald som finns i Sveriges befolkning.
Debatten tar sig då andra vägar tex bloggen. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Piratpartiet, Junilistan, Sverigedemokraterna och ett antal ytterligare partier är då "tvingade" att föra debatt till stor del utanför svensk press.

Väljarundersökningar och riksdagsspärr 4%
Partier som inte uppnår 4% presenteras ofta och länge som övriga eller annat. Ofta är det riksdagspartierna som får mediatid och tillfrågas av press. Fundera en stund själv varför denna ordning finns. Jag har själv ett bra exempel i Bvu där jag sett att övriga ökat extremt mycket. Troligen är det Piratpartiet som därför kommer att redovisas separat framöver. Jag trodde tidigare att det var Junilistan så de redovisades separat. Nu finns det inga tankar bakom att redovisa separat eller ej för olika partier. Men är det så i svensk press?

Varför har vi en spärr vid 4% till riksdagen. En demokrati bör spegla folkets val så långt det är möjligt. Vi känner väl alla till temat från förr att (s) väljare röstade på broder 4 %(v). Det innebär också att om ett parti som tex (sd) ligger på 3% så för de som röstar ingen representation i Riksdagen.

Finansiering och presentation av väljarundersökningar.
Skälet till att jag startade Bvu Bloggvärldens väljarundersökning var att jag upptäckte något. Först och främst fanns det en beställare och frågorna såg olika ut i undersökningarna. När sedan undersökningarna presenterades i text och staplar inträffade flera saker. Först kommentarerna och förklaringarna som gjordes hade inget vetenskapligt samband med vad de som valt tänkte. Journalisterna som skrev använde oftast resultatet för att diskutera någon händelse de ville lyfta fram. Undersökningarna blev alltså en del i opinionsbildningen.

Det andra som var slående var att resultatet inte presenterades i bokstavsordning. Miljöpartiet är ett bra exempel på hantering av ett mindre parti. Miljöpartiet sorterades in i det röda blocket. På många grafiska bilder fick inte ens Miljöpartiet en grön färg. Alla partier har en symbol i form av en blomma och en partifärg. Vad ger en journalist rätten att förvanska den bilden? Syftet kanske är korkat omedvetet eller så finns det en politisk värdering hos journalisten (tidningen) som ger detta resultat.
Journalister och press må göra hur de vill. Vi har ju en fri press..eller hur. Men när en mätning eller undersökning behandlas på det här sättet försvinner all vetenskaplig trovärdighet och det blir möjligen reklam eller underhållning.

Bvu Bloggvärldens väljarundersökning gör inga anspråk på vetenskaplighet. Den är egentligen en protest och inget annat. Det är helt ok att en person kutar runt i partilokalen och röstar massor av gånger. Det är helt ok att organisera länkar till undersökningen så att det blir en övervikt för t.ex. Kalle Ankapartiet. Det är ju brukligt i valrörelser. Jag utgår från att människor är hederliga och respekterar och förstår syftet med en ständigt pågående undersökning. Så mätning tar faktisk du själv ansvar för och ingen annan. Resultatet däremot presenteras i bokstavsordning och ibland med en lite paroditext:)

Nu kommer jag att presentera siffrorna på några olika sätt för att beskriva.
Så här presenterade Sentio själva siffrorna på sin web.
SD 5,5 (4,1)
C 4,9 (5,5), Fp 5,9 (6,0), M 21,2 (19,8), Kd 3,7 (3,7) = 35,7%
S 42,2 (45,4), V 6,6 (5,3), Mp 6,4 (6,5) = 55,2%
Övriga 3,6 (3,6)

Här kommer lite alternativ.
Socialisterna S 42,2 (45,4), V 6,6 (5,3), = 48,8 (50,3)
De liberala C 4,9 (5,5), Fp 5,9 (6,0), Mp 6,4 (6,5) = 17,2 (18,0)
De konservativa M 21,2 (19,8), Kd 3,7 (3,7),SD 5,5 (4,1) = 30,4 (27,6)
Övriga obeslutsamma 3,6 (3,6)

Bokstavsordning
C 4,9 (5,5)
Fp 5,9 (6,0)
Kd 3,7 (3,7)
M 21,2 (19,8)
Mp 6,4 (6,5)
S 42,2 (45,4)
SD 5,5 (4,1)
V 6,6 (5,3),
Övriga 3,6 (3,6)

Som du förstår är möjligheterna oändliga. Vad jag vill visa är att i resultatredovisning vägs det in en hel mängd osynliga och okända variabler...

Blockpolitiken.
Min personliga värdering är att alliansen är en omöjlighet. FRA är ett mycket tydligt exempel på där konflikten "liberala" och "konservativa" ideer blir synliga.
Eftersom jag har gröna värderingar så har jag funderat mycket över vilka partier som skulle vara gröna. Traditionellt skulle kanske (c) kunna ingå i frågor typ kärnkraft. Lissabonfördraget då dyker det upp partier som (v) (junilistan) och (sd). Frihet då finns (fp). Solidaritetsfrågor (s) och kanske (kd). Jag undviker (m) just nu för jag är sur på FRA-lagen:). Så för ett grönt parti finns inget block.

Vad är det då som kommer att avgöra vilka som samverkar med vilka i framtiden. Eftersom vi har indirekta val i Sverige så är det inte väljarna som avgör egentligen. Det är partierna som kommer att besluta.....denhär positioneringen pågår. Först ut var nog s och mp som tog avstånd från sd. Det här kommer att fortsätta i debatten
Så en intressant fråga är hur ser en eventuell regering ut om jag lägger min röst på ett visst parti. 51% av rösterna får ändå det genomslaget att det bildas ett lokalt styre i en kommun eller en regering på riksnivå.

Som avslutning skulle det vara roligt om du oberoende av vilket parti du själv tillhör försöker skapa en regering från Sentios undersökning eller du kan även välja Bvu om du tycker de siffrorna ser mer spännande ut. Var lite kreativ och snickra ihop en regering i en kommentar. Finspång kan väl vara inspiration v + alliansen;)

Trots att jag starkt ogillar sd och den politik partiet företräder så vill jag ändå säga grattis till er som sliter i det partiet. Vi människor är alla olika och visst är det härligt med lite framgång. Demokrati och yttrandefrihet det skall vi nog alla värna om oavsett hur vi vill forma framtiden...

Jag kan inte låta bli att skriva en kort snutt om FRA. Maken till kreativa rubriksättare har jag aldrig sätt. Sveriges bloggare är kreativa. Men den mest underbara rubriken jag sett är från opassande FRA(m) blir baklänges. Det får vara kvällens avrundning. Sov gott!

De större tidningarna skriver Svd 1 DN 1 Aftonbladet 1 Expressen 1 Dagen 1
Mer intressant av wadström och andra bloggar om: sentio , , , , demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , , , demoskop, , ,Icerocket om: , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Tackar och bugar! Var själv lite nöjd med rubben faktiskt! ;-)

  SvaraRadera
 2. En av det mest kompletta redovisningar jag läst.

  SvaraRadera
 3. Jag håller inte med dig om din kategorisering av Mp som tillhörande Liberalismen. Mp började som ett populistiskt gräsrots- och enfrågeparti, men håller nu på att mognas, stabiliseras och breddas. I motsats till Centern, så har inte Mp gått med i Liberala Internationalen eller i den Liberala gruppen i EU-parlamentet (ELDR) eller dito i Nordiska Rådet.

  Sd befinner sig väl ungefär lika långt ifrån den ideologiska mitten som V, och är varken mer eller mindre "extremistiskt".

  Sd har inte beställt Sentios opinionsundersökning. Det var bara TT som hittade på:

  www.resume.se/nyheter/2008/08/05/opinionsundersokning-forvi/

  www.status.st

  www.axess.se/web/main.nsf/partikompass

  www.politicalcompass.org/euchart

  www.parties-and-elections.de/sweden.html

  SvaraRadera
 4. dmitri
  Nästa gång du kommenterar ge fan i att sända med länkar då blir det delete.
  Sedan var det inte min kategorisering. Det var några exempel på hur press och andra gör.
  Eftersom jag är grön själv och det numer är det enda liberala partiet i riksdagen (FRA) så kan jag ändå hålla med dig.
  Ismerna från 1800-talet och början på 1900-talet har nog inte så mycket nytt att tillföra..
  Mp är ett grönt parti. Vi har bara en Planet. Solidatitet med människor djur och natur så enkelt var det:)

  SvaraRadera