lördag 13 december 2008

Nätdrogande och nätsex - hur går det till

SvD skriver i rubriken "En 18-årig kvinna fick föras till sjukhus natten till lördagen efter att hon tagit nätdrogen mefedron . Polisen uppger att hon krampade och inte kunde andas själv. Den unga kvinnan ligger nu på sjukhus med livshotande skador"

Jag kanske är lite gnällig. Men att använda ord som nätdrog fördummar bara människor. Det finns väl inga kemikalier som omandlas till 0 eller 1 och far runt som digital kemikalie eller hur.

Jag tycker att Svd åtminstonde kunde använda enkla sökvägar som wikipedia. Det ger t.ex. den här enkla informationen.

Metylmetkatinon eller mefedron (engelska 4-Methylmethcathinone,Mephedrone, 4-MMC) är en ämne som har använts som centralstimulerade drog.
Mefedron anvädes tidigare i några produkter från Neorganics. När Israels regering narkotikaklassade preparatet i januari 2008 så togs kemikalien bort från Neorganics sortiment. Men kan fortfarande köpas på vissa internetbutiker.
Det har rapporterats att Mefedron har sålts på svarta marknaden som en kontrollerad substans. Mefedron har även rapporerats att det blivit sålt som "Ecstasy" i den australensiska staden Cairns tillsammans med ethylcathinone.
Drogen är laglig i Sverige för tillfället, men efter mycket problematik på flera beroendekliniker runt om i landet ska man i november se över att klassifiera drogen som hälsofarligt.[2]
Efter mycket komplikationer som relaterades till drogen bland ungdomar på Åland i sommras gjorde Finland en läkemedelsklassning på preparatet som nu mera är receptbelagt.

Varför blir jag irriterad över ord som "nätdrog". Skall vi diskutera olika kemikalier så är det nog bra att försöka göra det med kunskap som grund och inte sprida myter. Den största "nätdrogen" är alkohol eller hur.. Nätdrogen säljs främst av Systembolaget i Sverige.

Dum dummare Svd....bottenrekord i samhällsinformation. Eller är det internet som Svd inte gillar?

Nätsex talas det ofta om det kanske har lite mer relevans om man menar att sex är just överförandet av bilder. Däremot är det lite svårt att utföra sexuella handlingar tillsammans med någon virtuellt så att säga. Så ordet "nät-" används lite slarvigt och fördummande så det är nog tacksamt om välutbildade journalister tänker innan de skriver:)

Ursäkta Svd..jag såg nu att även Aftonbladet använder samma begreppsförirring. Men det blir inte mer rätt för att fler gör fel...eller blir det en sanning om man upprepar en lögn? Så nu kör DN samma rubriksättning..vart är gammelmedia på väg...

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: SvD Aftonbladet DN mefedron droger centralstimulerande musik sex nätdrog

2 kommentarer:

 1. Förstår ärligt talat inte att du läser att en 18-åring svävar mellan liv och död och du hänger upp dig på sammansatta ord som råkar vara en gnutta missvisande om man tänker efter?!

  Hennes situation har försatt en hel släkt och vänskapskrets i chock och sorg, och du skriver ett långt inlägg om ett ord som är "uppfunnet" för att antyda ett preparat som säljs via nätet (något det gör väldigt bra - har du ett bättre förslag?).

  I och med att internet gör det möjligt för vilken hjärtlös person som helst att meddela sina tankar börjar det där med yttrandefrihet gå mig på nerverna...

  SvaraRadera
 2. Hej anonym.
  Hjärtlös är jag inte. Har inte med saken att göra men jag har jobbat som socialarbetare 25 år och även med beroendeproblematiken.
  Självklart har alla människor och även anhöriga en stor sorg när krrisen eller en tragisk händelse inträffar.
  Det är miljontals människor i det här landet som på olika sätt själv. som anhörig, som vän som arbetsamrat osv drabbas av användandet av olika kemikalier.
  Alkohol är rätt väldefinerat för oss alla men när det gäller andra kemikalier så fuskas det med begreppen. Jag är helt övertygad om att vi skall försöka hålla oss till vetenskap och tydliga begrepp när vi diskuterar beroende, missbruk, konsumtion eller vad vi nu använder för ord för intag av kemikalier i berusande syfte.
  Att blanda ihop det med internet är och förblir ett fördummande och döljande av problematiken.
  Nätdrog är ett ord som inte säger något mer än att det är internet som är farligt. Det är oerhört svårt att inta 1 elle 0 via munnen.
  Så är det någon som är hjärtlös så ar de de människor som bidrar till fördummandet.
  Komunikationsvägarna ser alltid olika ut över tid. Vill du prata om leveransvägar så kalla det då för postdrog om det roar dig.
  Alltså ta reda på vad det är för kemikalie, ta reda på varför den produceras och om den är beroendeframkallande så är det bara att narkotikaklassa ämnet. Det är väl det som sker nu och då faller kemikalien under narkotikalagstiftningen och kan kllas narkotika i ett övergripande begrepp. Men aldrig aldrig att jag accepterar pegreppet nätdrog.

  SvaraRadera