lördag 20 december 2008

En fördjupad text om synovates undersökning.

Synovates decembermätning publceras nu i SvD .. DN Aftonbladet Expressen Dagen HD m.fl. Jag väljet att skriva utifrån SVT text´s presentation.

De flesta tidningarna fokuserar på avståndet mellan "blocken" på vänster-högerskalan. Allianspressen och alliansbloggarna hurrar över det minskade avståndet. Men om vi nu är lite realister så har socilademokraterna nästan lika många väljare som hela alliansen. 40% resp 43,6%. Då har ingen hänsyn tagits till vänsterpartiets, miljöpartiets, piratpartiets, junilistans, sverigedemokraternas väljare eller de som röstar på feministiskt alternativ. Det är trist att det är en 4% regel till Sveriges Riksdag. Det är odemokratiskt och innebär att många röster inte motsvaras av politiskt inflytande. Ta bort 4%-regeln och öppna upp för mer demokrati i Sverige.

Det är intressant att sd allt oftare sorteras in på alliansens sida i olika sammanställningar. Det pågår en kamp om främlingsfientliga eller extremhögerns väljare. Varje gång folkpartiet eller moderaterna gör ett utspel om flyktingar eller invandrare så minskar sympatierna för sverigedemokraterna. Den strategin verkar lyckas men för säkerhets skull så tar inte alliansen avstånd från det främlingsfientliga sd. ( Nu lär det väl komma in kommentarer från sd att de är ett kristet konsevativt mittenparti. Men de kommentarena kan ni hoppa över.)
Nu får sd alltid låga resultat i synovates mätningar så 2,6% är inget särskilt allarmerande för sd.

Det som är mest intressant är att synovate inte lyckas fånga upp piratpartiet i sina mätningar. Ungefär 18% osäkra brukar synovate ha i sina mätningar och det är för stora siffror för att mätningen skall anses meningsfull enligt mig. Det finns som jag ser det stora möjligheter att just piratpartiet är det parti som kniper platsen som 8:e parti i riksdagen 2010. Stor risk kan man kanske säga för de som är motståndare till de frågor piratpartiet driver typ motstånd mot FRA-lagen.
Jag saknar tyärr modet hos piratpartiet att formulera sig i lite fler frågor. Det borde gå att göra.
Det mista ställningstagandet kunde vara att ta avstånd från främlingsfientliga krafter. Det borde stämma med de frihetsfrågor pp försöker driva. Att säga att man säljer bort sin röst i alla frågor bara man får stöd för sina känns lite för osäkert. Är en röst på pp en röst på sd-fp och m? Är det fallet så är det nog säkrare att rösta på mp som driver i princip samma frågor som pp.

Du har väl röstat i bloggvärldens väljarundersökning 2008:6 Samtliga undersökningar hittar du här

De politiska Bloggarna skriver självklart hysteriskt om väljarundersökningen. Här följer några exempel: Kent Persson (m) blo..., Sverigedemokratiska ..., Magnus Andersson, Din ledamot i riksda..., jj.n, Lindenfors blogg, Bloggarna.se, guero, guero, Magnus Ahlkvist och Niklas Hellgren Kommer Mona avgå före eller efter valet? Blocken närmar sig.Ra(s)et har bara börjat!När Mona Sahlin blir tydlig förlorar hon väljare Go, go, go, Reinfeldt! Bloggoskop 20 dec (moderaterna och SD) ja och så många många fler...

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , demoskop opinionsmätning, , , , , , moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen sverigedemokraterna bloggvärldens väljarundersökning fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag Technorati om: bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , fra , , fra , Icerocket om: , , fra bloggvärldens väljarundersökning fra , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar