tisdag 27 januari 2009

En bloggare från insidan

Det här blir ett ganska långt och till vissa delar personligt blogginlägg som slutar hos Tina Turner och microbloggen. Så har du inte tiden klicka ut nu. Övriga som väljer att läsa hoppas jag får ett intressant inlägg som kan föda egna tankar.

Det först som slog mig var, vad avgör om en blogg är personlig eller inte? Jag har en tanke om att det vi läser skall vara personligt eller åtminstonde slå an till något personligt hos läsaren.

Det mest sökta ordet är sex och det stärker lite mina tankar om det personliga. Läs bara rubriken i AB så förstår du. Sex och Cancer i samma rubrik..optimalt..eller hur..det berör oss.
Vi har de stora bloggarna Kenza och Blondibella klicka så ser du lite "personligt". Men att hänga på sig olika kläder och aggera skyltdocka för olika företag gör att för mig blir det opersonligt. Så tänker givetvis inte alla de som läser dessa två mycket populära bloggarna. Det ger fina rubriker. Blondibella i Let´s dance. Blondibella nobbar Janne Joseffson. Jo den gubben är väl lite för ålderstigen för en 17-18 åring. Det blir ändå ett slags känslomässig ytlighet som kanske är vad unga människor menar är personligt. Det slår an något hos läsaren så ur det senare perspektivet är båda bloggarna personliga. Kenza skriver nog bättre och mer intressant om jag nu skall tycka något om dessa gigantiska 17-åringar.

Det finns oändligt många bloggar som är personliga dagböcker eller familjebloggar som beskriver vad familjen gör. Dessa bloggar har oftast en mycket liten läsekrets för de vänder sig egentligen inte till en större publik. Så något bakvänt blir dessa bloggar mycket opersonliga. Återigen så hamnar vi på frågan om de slår an något hos läsaren. Känner läsaren igen sig. För mig blir det en paradox att läsa en personlig dagbok när jag inte känner personen. Det blir opersonligt för mig.

Nu finns det självklart en varierande skala mellan de två exemplen ovan. Ibland finns det bloggar som lyckas förena det personliga för massläsning.

Jag hoppar över de aggressiva och provocerande bloggarna som skriver skit om människor på ett personligt vis. De har givetvis en rätt stor publik att jämföras med skvaller och vissa veckotidningar. Dessa bloggar är som jag ser det helt ointressanta och opersonliga, men typen av blogg finns det rätt gott om. Alex och tusen apor är nog den mest omtalade av den typen. Som du läste ovan med Blondibella och Janne så är det en enkel teknink att skapa konflikt och sedan spä på med lite sexantydningar. Optimalt skit så att säga.

Så nu tänkte jag skriva lite om mitt bloggande och lite om mig som person. Hoppas det kan bli personligt och slå an något hos dig.

Mitt första blogginlägg bar rubriken Välkommen till min nya blogg om frihet Namnet på bloggen var Björn Wadström -on all sides - . Så anslaget var personligt. Mitt eget namn och jag presenterade mig och mitt syfte med bloggen. Det har blivit nästan 800 inlägg på den bloggen. Det blev med tiden ganska många och framförallt trogna läsare och då bestämde jag mig för att lägga den bloggen i träda.
Skälet som är mycket personligt var att på blogg.se fanns inget rättstavningsprogram.

Nu för tiden har vi en bättre kunskap om hur våra hjärnor fungerar och det har uppstått en flora av ord ADHD, Autism, Asperger osv. Dyslexi och dyskalkyli är fler begrepp.

Min skoltid var ett rent helvete innan jag kom på nyckeln till att fånga information. Skolan var uppbyggd på att läsa och skriva ord och att bygga begrepp. När jag var liten var jag dels vindögd och det tog ett antal år innan hjärnan kopplade upp ett växelseende. Dvs jag ser med ett öga i taget. Nu talar vi om nanosekunder så det går bara att ses inifrån så att säga. Ett ständigt växlande av perspektiv blir effekten. Det går att dra nytta av när hjärnan börjar hantera verkligheten på detta flertydliga sett. Perspektivbyte är numer en väl integrerad del i min egen personlighet.

Det som var betydligt svårare var att fokusera blicken på en bokstav. De ville gärna byta plats och jag tappade ofta raden och fick börja om meningen. Till slut insåg jag att det var ett omöjligt projekt att läsa på vanligt sätt. Jag lärde mig en teknik att hitta "meningen" eller fakta i en text.

Romaner fick jag avstå från. ( en hemlighet är att jag läser en roman nu, det återkommer jag till) Skönlitteratur överhuvudtagen var som omöjliga berg att nå. Dikter däremot passade min hjärna bättre. Som vuxen är tekniken att snabbt hitta rätt i en text guld värd, men det visste jag inte då. Jag kan snabbt skumma rätt stora textmassor och hitta rätt.
Jag såg ett TV-program om den autistiske man som är förebild till Dustin Hoffmans Reinman. Han fotograferade in bilderna i hjärnan och bläddrade snabbt igenom en bok och kunde redogöra för vartenda ord. Så välfungerande är tyvärr inte min hjärna men det blir lite åt det hållet när det gäller vad summan av en bok är.

Självklart svajade betygen i språk kring BC och B. Mina texter i skolböckerna gick inte att läsa när jag fick dem åter av fröken. Sidorna var helt röda som med blod av bockar, understrykningar och texter om hur det skulle skrivits. Så kan en lärare missbruka ord! Nu har det inte så stor betydelse senare i livet. Jag som många andra lär sig nya tekniker och vägar att kommunicera som kanske rent av är effektivare i vårt fragmentariska tidsstressade samhällsbygge.

Jag lärde mig att, nja det visste jag nog, min bild av att makt (läsarens) och kunskapen var helt olika saker och bilden förstärktes rätt bra under skoltiden. Läraren fattade inte det minsta av att eleven inte fattade en enda bokstav.... Idag kan jag se att lärarna var helt okunniga och ibland urartade deras okunskap och frustration till att skylla på den "lille eleven". Men den lille eleven som visste vad som pågick inifrån var inte sen att anlägga moteld mot förrövarna. Så den som inte begriper var min brinnande glöd för det fria ordet och reaktioner på all slags maktmissbruk och kontroll tendenser kanske kan förstå lite bättre nu.

Jag gillar den student du kan läsa i Svd om när han spelade psyksjuk. "Hon tillbringade natten i en bältessäng och fick medicineras två gånger - till en kostnad av cirka 10 000 kronor. Nu kräver landstingsrådet Birgittta Rydberg (FP) att Konstfack ber om ursäkt och betalar notan för bluffen. "
Ser vi inte en person som avslöjat maktmissbruk och okunskap. Att fp skriker är inget att bry sig om eller hur de försvinner 2010...de skriker nog mest för att deras myt krackelerar..myten om den militäriska ordningen, med betyg och rätt är...ja det visade sig att psykiatrin som skall kunna vår lilla hjärna blev ställda med byxorna nere--Aplåder till Konstfack. Det var en bra uppvisning. Sinnessjukt är däremot alliansens politik enligt SvD´s läsare. Jo det här med rätt och fel, sant och osant. Det är så härligt att Israelerna uppfunnit en maskin som kan avgöra om någon talar sant eller ljuger. Svenska forskare avslöjade lögnen så nu skall väl de betala om man följer folkpartiets logik...eller hur

-Men Björn det var ju då det hände och inte nu, säger ofta de fridfulla och vänner av ordning kring mig. Dels så händer det nu, varje dag i skolan. Men svaret är enkelt ,jag har lärt mig känna igen en skithög, även när den går på två ben, när jag möter den, inte minst på den slingrande gången och lukten.. Det är samma sak skulle nog Björnen Nalle Puh sagt.

Så om du vill kan du se allt mitt ordande som "ett fuck off" till skolans terror. Björn skriver ändå trots att bokstäverna hoppar ibland i texter och trots att meningarna associerar lite huller om buller. Jag tackar Google som visar att teknik och kunskap går före konservatism. Så du kan tro att jag blev glad när jag fick in funktionen på den här bloggen att översätta. Mina fröknar kunde inte skriva och läsa kinesiska, ryska, japanska, arabiska osv..men Björn han kan bara klick. Skolfröken suger!


Jag skall väl erkänna att just meningsbyggnad inte bara är ogenomtänkt. Det är en del av den bloggstil jag valt att lämna ett "konstnärligt" tolkningsutrymme till läsaren. Det kan du fundera på!
Så när det gäller rättstavning så har jag skrivit ett särskilt inlägg. Läs det nu, för det är mycket klargörande. Jag ser alltså inte mina bloggar som rena "faktabaser" det finns så mycket fakta redan. Mitt syfte är till stora delar att få igång en tanke hos läsaren som jag givetvis har 0-koll på.
Klart det finns ett underliggande budskap i hela bloggandet som läsaren uppfattar med andra sinnen. Bilden blir självklart viktig när orden är knöliga. Musiken och tonerna likaså. Så nu kan du säkert förstå hur den här bloggen kommer att se ut när bloggprojektet -ettan-är avslutat.

Lite om mina bloggar kanske kan vara på sin plats. Jag har idag 15 bloggar. Galenskap tänker du. Men jag håller på med lite olika saker på dom. De du oftast kan möta är givetvis löpet :) dvs -ettan- du läser nu. Expressenbloggen uppstod ur irritation på att tidningen expressen snodde min text. Den är tänkt att skriva om det som inte pressen skriver om samt att kommentera fenomen i media och bloggvärlden. Nyköpingsbloggen kommer som namnet antyder att bli ett lokalt "mediacenter" som skall killa makthavare lite. Det är ett större projekt som jag håller på med. Bloggtrollet är en blogg som dels uppstod ur själva det negativa ordet bloggtroll. Jag skapar en positiv figur tänkte jag. Bloggtrollet är en lite "metafigur" som hoppar omkring på olika bloggar. Det projektet är till 90% bara lek och skoj men vem vet vad bloggtrollet har i bakfickan en vacker dag..hi hi
De övriga bloggarna kan vi hoppa över just nu..Kanske Myspace -bloggen
kan vara intressant. Men Myspace är främst ett stället där jag kan hitta lite vänner från förr samt givetvis njuta av musik.

Som du ser det skall vara roligt att skriva. It´s only Blogg & Roll. Det blev mycket Keith & Mick under skoltiden. Även Tina och Cher och och...Tanten Tina rockar fortfarande och kommer snart hit! Vi får se om Bloggtrollet får till en träff...annars kan du träffa Bloggtrollet. Läs här så vet du

Vill du twittra, facebooka..,bloggya med mig så klicka dig till wadström så ses vi i microbloggens värld.

Jo innan du lyssnar på underbara Tina. Alla människor har något att säga. Det är många som försöker hindra människor att tala, skriv och uttrycka sig. Du äser just nu bloggosfärens mest obegripliga och felstavade blogg. Det skall du vara tacksam för. Så klaga aldrig mer på någon för hur han skriver eller talar eller uttrycker sig. Det är just den egenskapen att kommunicera som skiljer oss från en sten. Vi är människor var glad, fri och lycklig..livet är nu
yttrandefrihet..frihet..ja just fri.


Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , , , , , . Tina Turner Personligt Skolan Dyslexsi Kenza Blondibella Schulman Stefan Sundström yttrandefrihet

1 kommentar:

  1. Det var verkligen ett inlägg som berör och har vesäntligt innehåll. Tack!

    SvaraRadera