onsdag 14 januari 2009

Rödgrön röra eller Blåbrun gröt?

Vill du bli medlem? Klicka här!

Mina värderinga är till stora delar gröna. Jag har även några uppdrag lokalt för Miljöpartiet De Gröna. Det här är min privata blogg som inte har något med Miljöpartiet eller någon annan organisation att göra. Här är det Wadström som tycker och skriver. Men ibland vill jag faktiskt säga något som jag står för som miljöpartist. Så från i dag lägger jag in ovanstående logga i de inlägg som jag står för som miljöpartist och alltså överensstämmer med miljöpartiets grundläggande ståndpunkt. Givetvis med mina egna lite kluriga eller otydliga ord.
Dagens partiledardebatt kom från den blå alliansens sida att mycket fokuseras på att v-s-mp är tre olika partier. Det var en väntad strategi från c-fp-kd-m. Det finns tre svagheter i alliansens skrivarstudio och tankesmedja.
1. Den blå alliansen försöker låtsas att c-fp-kd-m är ett parti. Den blå alliansen är eniga i familjepolitik, kärnkraft, nato, landsbyggdsutveckling, transportsystem, småföretag, miljö osv. eller hur..
2. Den blå alliansen missar att det är den som har ansvaret nu och de låter som de befann sig i en valrörelse. Den blå alliansen skall lösa jobbpolitiken nu. De har fått svenska folkets mandat för just denna enda fråga. Strategin att göra oppositionen ansvarig är lika ihålig som att skylla på andra länder när det går dåligt och ta åt sig äran i högkonjunktur. Det blev rätt tydligt att den blå alliansen saknar politik för idag och framtiden.
3. Den blå alliansen angriper samarbetet med v. De kallar v för allt möjligt. Tydligt är att alliansledarna lever kvar i det kalla krigets dagar. Det är inte så konstigt det var då gubbarna och gummorna skaffade sig sina grundvärderingar. Nu är det 2000-tal och vi ser alla ett modernt v som inte kan anklagas för att vara ett icke demokratiskt parti. Mp står dessutom som garant för att vi får en svensk miljöpolitik och frihetspolitik värd namnet. Miljöpartiet är ett relatit nytt parti men helt inriktad på framtiden. Varför leva kvar i den skräck som gubbarna i regeringen gör? De lever med en världsbild som kanske var releant under 1900-talet. FRA, kontroll, avlyssning burr vilka konsekvenser gubbarnas föråldrade världbild får (ursäkta Maud men du får ingå i gubbarna).
Mona Sahlin skötte debatten mycket bra anser jag. Inte bara för att vi kommer att samarbeta utan hon var tydlig och här och nu. Hon återkom gång efter gång till det som kommer att ske i Landsting och kommuner med nuvarande skatteförskingringpolitik. Jag med många andra tycker det är dax för en kvinnlig statsminister och jag är inte längre orolig för att Mona Sahlin inte skall klara av Reinfeldts argumentationsteknik. Tvärtom idag kom den blå alliansen till korta och Mona Sahlin framstod som en mycket tydlig ledare.
Det som debatten om olikheter mellan partier ledde fram till var att problemet med enighet ligger hos den blå alliansen 2010. Kd och c ligger illa till i väljarundersökningar. Det kan mycket väl bli så att SD blir den blåbruna alliansens enda möjlighet till maktinnehav.
Frågan är nu ställd till c-fp-kd-m. Kan ni tänka er att bilda regering med stöd av sverigedemokraterna?
Så de två tydliga alternativen 2010 blir Sahlins rödgröna röra eller Reinfeldts blåbruna gröt. Nej nu börjar det låta som en matblogg. Men hellre lite goda grönsaker än den rätt oaptitliga blåbruna gröten.
Så jag förmodar att det var sista gången som alliansens strateger och talskrivare skickar fram Reinfeldt med uppdraget att peka på olikheter i det rödgröna alternativet. Skickade fram...är det inte han som är ledaren? Centertidningen SN gjorde en freudiansk skrivning idag..så visst Anders Borg´s regering kanske inte var så tokigt formulerat ändå...
Citat från Södermanland Nyheters ledare idag. rubriken är
Bara en statsman i riksdagens talarstol "Statsministern i Anders Borgs regering förtjänar sina höga förtroendesiffror." Texten finns i den trykta upplagan om nu SN ändrar på webben. Det var tydliga besked. Anders Borgs regering:) Även Expressen skriver på temat vem styr nu.
Många tidningar skriver så klart. Beroende på vilken färg tidningen har så skriver de lite olika. Kolla själv. AB´s blogg SvD 1 och björklund DN är lite sega så de kommer väl snart med sin poängtabell. Men den här artikeln nämndes i debatten Gasa ar mycket aktuellt tema i partiledardebatten. Det fanns en tydlig skillnad mellan synen på Israel från v-s-mp och från c-fp-kd-m. Oppositionen kräver tydligare markeringar mot framförallt Israel. DN skriver om Gasa idag 1000 döda! Dagen har heller inte skrivit något. Men tydligen finns det problem hos Hägglunds gäng. Dvs den blå- (ev framtida) bråbruna alliansen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar