söndag 11 januari 2009

Senaste opinionsundersökningen om partisympati

Då var det dax igen för väljarundersökningar. Demoskop presenterar sin undersökning här. Oppositionen utökar nu åter försprånget något, från 5,3 till 10,6 procentenheter. Man får stöd av 53,6% mot 43,0% för alliansen. Framförallt är det nu V som går framåt. Man ökar med 2 procentenheter till 7,7%.På allianssidan tappar C från 5,4% till 4,0% och Kd från 4,4% till 3,2%.
För övriga partier är förändringarna små: - S 39,7% (39,1%) - Mp 6,3% (5,7%)- M 29,1% 29,0%)
- Fp 6,8% (6,4%)
Skop hittar jag inte hela redovisningen på just nu men återkommer. De kommenteras av DN AB 1 SVD Dagen Expressen 2

Det finns en trend som jag även observerat i Bloggvärldens väljarundersökning Bvu och det är att på höger/allianssidan tar moderaterna allt större andel av högerväljarna. Jag har flera gånger skrivit om att kristdemokraterna troligen inte når 4% 2010. Risken eller möjligheten hur man nu ser på Sverigedemokraterna är att de ersätter Kristdemokraterna i högeralliansen. Nu verkar ju även SD backa så sakteliga och som det ser ut nu kommer även de under 4%. De kommer givetvis ändå att få ett visst inflytande i olika kommuner. Det jag också observerat är att centerpartiet ligger mycket dåligt till inför 2010. Jag gissar att partiet kommer att hamna på 3,5 vid riksdagsvalet. Det parti som kommer att ta många av de "fd. liberala c och fp" är Piratpartiet. Det är ett klart underskattat parti som både driver vissa tydliga yttrandefrihetsfrågor men även framstår som det enda partiet just nu som en missnöjd medborgare kan välja.
Åter till regeringsalternativet v-s-mp så ser det starkare ut än någonsin tidigare. Det är svårt att se idag vad alternativet är. Hur man än röstar åt höger så blir det ju moderat politik. Det är nog många inom borgerligheten som känner sig både svikna, överköra och lurade av allianskonstruktionen. FRAprotesterna t.ex vägrar att tystna.

Du kan rösta i Bloggosfärens egen väljarundersökning Bvu. När du hälsar på här på ettan. Bvu 2008:1 - 2008:6 hittar du här. Röstar i Bvu 2009:1 röstar du i högerspalten. Där kan du också rösta på Årets Bästa blogg 2008 alla kategorier om du gillar att lämna din synpunkt.

Lite bloggar om väljarundersökningarna: Socialdemokraternas särställning på väg att brytas?
Din ledamot i riksdagen - Göran Pettersson
Socialdemokraternas särställning på väg att brytas?
Det där med opinionsundersökningar
Blogge Bloggelitoregeringsblogg
Politik och kungligheter
jj.n
SKA MAN SKRATTA ELLER GRÅTA...?
Tokmoderaten

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , , , , demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , fra , Icerocket om: bloggvärldens väljarundersökning fra , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar