lördag 10 januari 2009

"Hasbara" och censur - nu hittar det fria ordet nya vägar i bloggosfären

Bloggaren som retar Kuba
En 33-årig bloggare i Havanna har blivit ett hot mot den kubanska regimen. Hennes blogg har miljontals besökare. DN:s Erik de la Reguera har träffat henne
Det här var ett pressinlägg i min smak. Jag har ofta skrivit om hur vi kan göra för att få in lite andra tankar i den svenska bloggosfären än den ankdamm den ibland tenderar att bli.
Nu väljer DN så klart en blogg som är regeringskritisk det är ett politiskt ställningstagande av DN som är långt ifrån en opolitisk tidning.
Det DN och många missar är att det går att läsa alla bloggar på Svenska. Det finns flera metoder och källor för översättning. Jag har valt Google.
Så om du går till min blogglista i högerspalten så hittar du en länk till Yoani Sánchez blogg DN skriver om men på svenska. Länken är annars här direkt till den svenska versionen.
Så här kan du göra med alla bloggar och websidor typ tidningar. Så visst är det kul att kunna läsa vad kineser eller andra med för oss svårt språk skriver i olika frågor.

Svd skriver om media som vapen i kriget. Vem vinner propaganda­kriget om Gaza? Israel släpper fortfarande inte in några utländska journalister i den palestinska enklaven. Under tiden får omvärlden förlita sig i huvudsak på parternas versioner. Även där har Israel övertaget – men verkar ändå förlora pr-kriget. För åtta månader sedan bildades en särskild informationsbyrå, som bygger på erfarenheterna – och misstagen – från Libanonkriget 2006.
Denna byrå, Nationella informationsdirektoratet, som är direkt underställd Israels premiärminister, ska se till att alla regeringens och militärens talespersoner talar med en röst inför världspressen. Direktoratet ska sköta det som kallas hasbara på hebreiska, offentliga förklaringar, en blandning av information och propaganda.
Nu finns det alltså en väg att gå runt propagandan. Leta reda på Palestinska tidningar och framförallt bloggar. Använd sedan översättartjänsten på t.ex. Google

Ok det släpps fram kritiska röster i svensk press också. Aftonbladet låter t.ex Jan Myrdal ge sin syn på mellanöstern. Aftonbladet har också fattat bloggens inflytande och försöker lägga sin ande / agenda över bloggosfären genom att dela ut priser. Modekandidaterna är klara nu. Hanna Fridén Hotspot Manolo Stockholm Streetstyle Style by Kling Ok lite intressant var det för det var inte bara de mest länkade och besökta som jag hade trott. Det jag reagerar lite på är hur våra bloggportaler riskerar att strypa flödet. Det har jag skrivit om tidigare. Jag skulle nog vilja se helt oberoende portaler och indexeringstjänster. Det blir annars så enkelt att strypa läsmöjligheten till en viss sida. Ja då är vi åter där jag började med att Kubaner inte kan läsa Yoani Sánchez blogg. Vi får nog passa oss här i Sverige för att vara alltför godtrogna. Vi har ju sett vad Reinfeldt ställer till med i skapandet av misstroende och övervakningssamhället.

Det jag vill säga med det här blogginlägget är att nu kan kanske för första gången i världshistorien kan ta del av vad individer skriver Jorden runt. Globaliseringen och framförallt den tekniska utvecklingen river det största hindret mot yttrandefrihet, som är språkbarriären.
Framtiden ser ljus ut för det fria ordet anser Wadström.
Det är bl.a. staters hot mot Internet som vi måste vara vaksamma på. Det här är nog mitt viktigaste argument för att reagera på avlyssning och registrering som centerpartiet sett till att införa genom att ge de konservativa i alliansen sitt stöd att genomföra FRA-lagen. Det finns ett bra blogginlägg som jag tycker alla bör läsa om just centerpartiets svek. Det heter: Vad skall man ha centerpartiet till och är skrivet av MiNimaliteter.

Här kan du läsa den här bloggen på Hebreiska, Spanska, Engelska inte blir det helt rätt översatt men ändå relativt begripligt. Nu är ju den här bloggen inte så begriplig ens på svenska, men det är en annan historia :)

Hur hittar man relevanta sökord till det här inlägget då det rör sig kring yttrandefrihet, bloggosfören, media, politik. FRA? - ja jag skulle gärna få lite synpunkter på just vilka sökord som är mest relevanta till det här inlägget. Tack på förhand.
Mer intressant av wadström mer bloggar om översättning google globalisering media blogg israel gaza hamas palestina fra , , moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan övervakning pressfrihet frihet sverigedemokraterna Årets blogg 2008 Bloggportalen knuff , , , , TWINGLY, BLOGGOSFÄREN, KNUFF stora bloggprisetTechnorati om: , , , fra , , Icerocket om: , ,

2 kommentarer:

  1. Artikeln är rent trams. DN som liberal tidning är endast intresserat av att driva liberal propaganda. De enda som är intresserade av dissidenterna på Kuba är de utländska journalisterna.

    Det finns ingen mediebalans i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym
    Läs om blogginlägget en gång till. Det handlade just om allas våra möjligheter att ta del av bred information själva.Den här bloggen handla om yttrandefrihet. Jag skrev också det jag anser om DN som propagandamaskin men vet man att en tidning eller blogg har en viss värdering så kan man aldrig säga att något är trams. Jo säga det kan man givetvis men yttrandefrihet handlar om att ALLA tankar och värderingar måste få komma till tals. Även alliansen pressorgan DN är iktig för det fria ordet även om man inte gillar det det skriver. Ett intressant perspektiv är vad är den objektia verkligheten vid olika händelser. Jag är a den uppfattningen att genom att ta del av många olika värderingar och källor så kommer vi människor en liten bit på vägen.

    SvaraRadera