Peter Eriksson svarar på några viktiga frågor om energiöverläggningarna som regeringen avbröt i dag.
Varför blev det ingen energiöverenskommelse mellan regeringen och oppositionen?
Peter Eriksson: Regeringen vill uppenbart inte ha en energiöverenskommelse. De har ställt ultimatum om kärnkraften, trots att det är helt onödigt då vi står inför en situation med ett stort el-överskott i Sverige.
Har Miljöpartiet varit intresserade att få till stånd en långsiktig överenskommelse om energipolitiken?
Peter Eriksson: Ja, vi tror att det hade varit bra. För att få till stånd en utbyggnad av förnybar energi och omfattande energieffektivisering så är det en stor fördel om de som ska investera i sådan teknik vet att det finns långsiktiga spelregler att lita på.
Kan Miljöpartiet tänka sig att bygga nya kärnkraftverk?
Peter Eriksson: Nej, kärnkraft är dyr och onödig. Vi står inför stora överskott av el i Sverige. I själva verket har situationen aldrig varit bättre än nu att avveckla kärnkraften. Det finns inga hållbara argument varför Sverige ska bygga fast sig i ett kärnkraftsberoende i ytterligare 75 år, som regeringen föreslår. Kärnkraftens baksidor är välkända - bland annat risker vid uranbrytning, risken för terrorattentat och kärnvapenspridning samt avfallshanteringen. Mer om dagens energisamtal
Med mycket kort varsel kallade regeringen i dag till fortsatta energisamtal, trots att det var väl känt att Mona Sahlin var i Trollhättan och Peter Eriksson i Norrköping. Istället för att få den information som var utlovad till i dag så gav regeringen istället ett villkor för fortsatta samtal för att åstadkomma en blocköverskridande energiöverenskommelse. Kravet var att oppositionen ska acceptera att bygga ny kärnkraft och att beslutet ska tas omedelbart för att förhandlingarna ska fortsätta. Beskedet från regeringen var att detta inte var förhandlingsbart.
----------
Det finns en och annan i de borgerliga tankesmedjorna som jobbat hårt för att stärka moderaterna och skapa ytterligare blockpolitik. Det är enda möjligheten för moderaterna. Så långt kanske det på ytan ser listigt ut. Men under ytan sker en annan rörelse. Vad händer nu med centerpartiets väljare?
En energiöverenskommelse där Sveriges folk är delade mellan och genom flera partier kan inte hanteras så här hafsigt av moderaterna och folkpartiet. Räkna med att industrin nu blir mycket osäker om vad som kommer att ske framöver. Första härdsmältan på Jordklotet så rasar stödet blxtsnabbt på kärnkraftskramarsidan och utan bred överenskommelse får vi snabba kast i politiken. Så vem satsar långsiktigt miljarder i något som kan bli förbjdet genom ett enkelt riksdagsbeslut?
En överenskommelse mellan alla partier hade varit bra för Sverige. Tyvärr visar Reinfeldt igen prov på egoistiskt och rätt uselt ansvarstagande och bristande ledarskap.
Maud Olofsson och Centerpartiet har förvandlats till teaterpajaser åt den konservativa delen av borgerligheten. Tragiskt för centerrörelsen. Stureplancentern har helt tagit över partiet.
Ett parti utan rötter visnar och dör som alla växter. Det borde en ledare för f.d. bondepartiet förstå.
Visst ler de glatt de tre musketörerna...men var det inte fyra partier nyss??
Men FRA, Ipred, Kärnkraft.halååå någon hemma.. centerväljare ni är blåsta läs det fina partiprogramet och valmaifest som ni röstade på! Centerpartiet har just nu 3% i väljarundersökningen Bvu 2009:1!
AB 1 2 DN 1 2 SvD 1 2 3
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: moderaterna kristdemokraterna, centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra vänsterpartiet miljöpartiet socialdemokraterna sverigedemokraterna vänsterpartierna Technorati om: politik , samhälle , regeringen , Icerocket om: politik, samhälle, politik
Och snart är det förhoppningsvis bara två musketörer kvar.
SvaraRaderaCenterns väljare går, om dom är tillräckligt smarta, till Miljöpartiet.
Då finns alliansen ännu mindre...