torsdag 5 februari 2009

En regering utan folket - årets blåsning

Det är en sliten rubrik "En regering utan folket". Vi såg hur moderater driver politik när det gäller FRA. Nu upprepas hanteringen när det gäller kärnkraft. Demokratin i Sverige är satt ur spel igen! Observera att jag inte diskuterar huruvida kärnkraften skall avvecklas eller ej. Det har svenska folket redan beslutat.
Visst kan Sverige få in lite pengar genom att börja bryta uran och sälja. Faktum är att redan EU kan tvinga oss till det.

Jag har skrivit ett antal tidigare inlägg om hur Kristdemokraternas ledning körde över sina medlemmar. Nu gör Centerpartiet detsamma. En fråga som många nog ställer sig är hur kunde mitt parti göra såhär. Kan mitt parti byta åsikt över en natt och kan mitt parti helt styras av en majoritet i en liten riksdagsgrupp.

Min allvarligaste kritik mot moderaternas och folkpartiets hantering av frågan är just grundläggande demokrati. Vi svenskar har mycket stor anledning att vara oroliga över det som händer inom regeringen.

Att jag personligen ser att kärnkraften är en icke hållbar återvändsgränd överskuggas helt av hur Reinfeldt väljer att hantera demokratin i Sverige.
Det finns för och emot kärnkraft i många partier men den här metoden att fatta beslut med hemliga nattmöten och kuppliknade omställningar av Svensk politik. Det kära vänner är något helt nytt i demokratiska Sverige. Det är oacceptabelt oavsett vilka förklaringar som ges och vilka argument som finns för eller emot kärnkraft.

Piratpartiet var flitiga i debatten om FRA, jag vet att övriga samhällsfrågor inte intresserar Piratpartiet, men jag hoppas ni alla ser att hanteringen av den demokratiska processen är angelägen. Jag diskuterar gärna sakfrågan ett hållbart samhälle men utan demokrati vad har vi då för samhälle.......

Mer intressant av wadström Fler bloggar om fra kärnkraft moderaterna sverigedemokraterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan frihet Technorati om: , , , , Icerocket om: , ,
AB 2 3 Svd DN

6 kommentarer:

 1. "Det har svenska folket redan beslutat." Släpp kylskåpet och kom in i matchen. Det har hänt en del saker i vår värld sedan det röstades om kärnkraften. Är det verkligen så att en folkomröstning som skedde för 30 år sedan ska gälla för all framtid, annars är det inte demokrati. Jag har inte fått rösta om kärnkraften och fler med mig.

  Hur ska vi få fram el till alla våra el-bilar vi ska köra med i framtiden. MP säger att vi ska vara energisnåla/smarta. Vårt land är mörkt och kallt stora delar av året. Vi förbrukar el, så vi måste producera el, men de verkar få förstå.

  SvaraRadera
 2. Jag ser exakt samma sak. en framtid med kraftigt försämrad integritet och rättssäkerhet, demokratisk urholkning behöver inte vara målet, men det är en konsekvens av de lagar som drivs igenom, som FRA och Ipred.
  tanken är kanske god, men vi köper alla grisen i säcken.

  SvaraRadera
 3. Jag kan hålla med dig i sak. Att regeringen har satt i system att driva igenom lagar och beslut i minst sagt kupp liknande fasoner.

  Jag tror dock att vi, tyvärr, hade haft precis samma situation om vänsterblocket med s i ledning fått bestämma. Iaf vad gäller fra ipred och datalagrnings direktivet.

  Vad gäller kärnkraftsfrågan så är det inte hållbart att hela tiden hänvisa till en folkomröstning som utfördes för snart 30 år sedan. Bäst före datumet gick ut för länge sedan.

  Personligen så anser jag att det är helt orimligt att aveckla vår egna kärnkraft för att istället importera båda kol och kärnkraft från annat håll.

  Jag välkomnar väldigt gärna en ny folkomröstning.

  SvaraRadera
 4. Vi är åter igen "fucked" av konflikträdda, maktgalna och hycklande politiker.

  29 år är förvisso en lång tid, men alla har faktiskt inte glömt den där folkomröstningen. Ynkligt och jag skäms för våra politiker, och då menar jag samtliga. För de som just nu sitter i opposition är inte bättre.

  Svensk politik verkar gå ut på att oppositionen ska opponera med billiga kommentarer på den sittande regimens utlåtanden och beslut.

  Efter nästa val byter de bara roller. Min röst känns meningslös!

  SvaraRadera
 5. Du skriver att piratpartiet inte är intresserade av andra samhällsfrågor (än FRA) och där vill jag bara inflika att du har fått det im bakfoten. Det är kanske jag som misstolkar det du skrivit, men om det inte är det tycker jag verkligen att du ska kika in piratpartiet.se och läsa lite mer.

  Att upprätthålla och stärka demokratin ser jag som kärnfrågor i PP. Och inte minst att öka transparensen mellan politiker och folket. Det är mina känslor.

  SvaraRadera
 6. Det är därför jag föredrar direktdemokrati framför denna "ledardemokrati".

  (Ett svenskt direktdemokratiskt parti: Aktivdemokrati)

  SvaraRadera