söndag 8 mars 2009

Kvinnan är en slav - negerfitta är ok att säga

Idag när det är Internationella kvinnodagen så kanske jag skall skriva på temat kvinna & makt.
Rubriken är uttalandet från den man som inte blev fälld för det han sa. Negerfitta innehåller en nedvärdering av hudfärg och kön på samma gång, men då är det ok i alliansens Sverige 2009.
Nu hänger förtryck mot kvinnor samman med förtryck av andra folk och det är också en del i det ekonomiska förtrycket jorden runt.

Den numer avlidne Mao kanske inte var det bästa föredömmet på olika plan. Men han formulerade en klok tanke om att människan inte kan bli fri innan kvinnan blir fri.
Så halva jordens befolkning lever i någon form av slaveri med mindre rättigheter och lägre levnadsstandard. I Sverige är det kanske svårt att se att kvinnor alltid har 10% lägre lön än män för samma arbete. Det är svårt att se den ordning som gäller med makten koncentrerad till män. Lite populistiskt naggande i kanten är det när partier talar om varannan damernas eller det framförs lite luddiga tankar om styrelserepresentation för kvinnor. Fp formulerar sitt valmanifest så här" –Småbarnsfamiljerna är de som är mest klämda mellan yrkeskarriärer och ansvaret för barnen och att kunna få avlastning i vardagen är viktigt. Och det är det särskilt angeläget för kvinnor eftersom vi vet att huvuddelen av hushållsarbetet utförs av kvinnor, sade partiledaren Jan Björklund. Kvinnan har alltså inget eget värde utan betraktas som familjen..eller hur..Fp och KD ar samsyn i att en kvinna som är 10 meter från spisen är på rymmen:)
Enligt ny statistik, som Miljöpartiet tagit fram, gynnar regeringspolitiken män mer än kvinnor. Men och det glädjer mig finns kvinnor som vill ännu mer. Mp grundar sig på rörelser som kvinnorörelsen, fredsrörelsen, miljörörelsen så ett avhopp till Fi är inte fel. Det visar bara att vägen kvar är lång.

Det skall bli skönt 2010 när vi får en kvinnlig statsminister. Du röstar väl här på -Ettan- eller hur

Men jämställdheten mellan könen i fattiga och rika länderhar ytterligare en dimension. De rika männen i den rika delen av världen förtrycker dubbelt kvinnor i den fattiga delen av världen. Obama står inför ett svårt uppdrag att ta hem krigande och dödande män på ett bra sätt. Obama försöker nu svänga USA till ett föredöme i världen för demokrati. Ett land där olika befolkningsgrupper är likvärdiga oavsett ursprung och kön. Tyvärr har vi en statsminister som lever kvar i Bushdoktrinen. Det är någon annan främling som ställer till problem.
Vi har länge försökt få Reinfeldt att säga vad han anser om främlingsfientlighet och samarbete med partier typ Sverigedemokraterna. Det här är en filmsnutt som ger oss många svar.

Ett annat perspektiv på förtyck av människor och kvinnor är Kyrkan. Det är inte Gud som förtrycker utan den kyrkliga organisationen. En aktuell debatt är den om förintelsen. Jag tycker det är märkligt att vi inte vetenskapligt får undersöka exakt vad som skett. Att det skett en systematisk utrotning av kvinnor & barn av grupper som judar, romer osv är klarlagt men varför inte diskutera förintelsen utan massa myter. Det har sedan århundrade rått en våldsam maktkamp mellan judendom-kristendom och Islam. Den här maktkampen som vi fått oss till livs som Guds kamp handla bara om maktgalna människor. Vi behöver skrota de märkliga religioner vi har som ger sådan skada för kvinnan och mänskligheten. Det finns ett moralsystem som är mycket likt mellan Judendom, Kristendom och Islam som sedan använts med politiska förtecken för att kriga om land och naturresurser. En sak finns i religionerna rätt gemensamt som kan sägas sammanfattas i att kvinnan skall tiga i församlingen.
Vi måste också ha rätt att tala om och när folkmord sker även om det är staten Israel som gör det. Kritiken får inte framföras för då skulle det vara ett angrepp på Judendomen. Vilket skitsnack. Mord är mord och det vet de kvinnor och unga män som protesterar. Så visst rör det sig lite åt rätt håll. Problemet är att inte ens partier som har feminismen inskriven i partiprogrammen tar könsorättvisorna på allvar.

Lite musik i slutet som säger en del om mäns värderingar. Caroline af Ugglas som för mig var den självklara vinnaren kallas av Sven bäckman i SvD som kvällens största skräll. Möjligt vis för honom men inte för oss som lyssnar på musik.

Något jag vet är grunden för att uppnå frihet för kvinnan är yttrandefriheten. Så ur det perspektivet kan även Piratpartiet sägas sträva för en ökad jämställdhet. För med avlyssning och förtryck av alla medborgare så blir det kvinnan som får det svårast i slutänden. Med den otrygga arbetsmarknad som moderaterna vill skapa finns det inget utrymme för att säga vad man tycker. Hur är det med alla kvinnor som nu jobbar inom vård & omsorg hos Odell eller andra privata företag. Yttrandefriheten den så kallade meddelarfriheten har moderater och Kristdemokrater och Folkpartister och Centerpartister lyckats trolla bort.
Det blir tystare för var dag i Sverige, vem tjänar på det..Jo maktens män!
Nu avslutar jag med en kvinna som sjunger ut att ingen kommer undan politiken.


Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra sverigedemokraterna Technorati om: , , , Icerocket om: , ,

3 kommentarer:

  1. kvinnor dom ska studsa mellan knytnäven å spisen brööÖÖÖÖööl

    SvaraRadera
  2. Du fick med mycket den här gången, intressant att läsa. Särskilt om kvinnor av en man.

    SvaraRadera