söndag 1 mars 2009

Söndagens väljarundersökning i bloggvärlden

Bloggvärldens väljarundersökning Bvu 2009:1 redovisas nu. Till redovisningen är infogad en sammanställning resultat 2008:1 - 2009:1. Förändringarna är rätt uppseendeväckande. Kanske ligger det något i det jag hävdat sedan Bvu:2008:5 att opinionsinstituten gör en grov miss när de inte lyfter fram Piratpartiet som ett synligt val. De borde också särredovisa partiet. Det går inte längre att bortse från ett parti som har opinionsframgångar och dessutom ökat till över 11.000 medlemmar. Den dummaste kommentaren jag någonsin fått på min blogg alla kategorier är: när Olah Örtengren skrev...Piratpartiets medlemmar består till en majoritet av underåriga och icke röstberättigade. Deras totala stöd med röstberättigade i Sverige uppgår till max 0,5%.

Den som förstår sig lite på hur livet fungerar vet att framtiden är de som är våra barn & ungdomar nu. De kommer att rösta när de är 18 år. Sedan tror jag siffrorna i Bvu talar sitt tydliga språk alla partier blir av med % när Piratpartiet bildats och växer. Jag delar inte Östergrens tro att Piratpartiet är "underåriga". Helt klart är att folkpartiet och centerpartiet förlorar sina liberala väljare. Även socialdemokraterna har nog tagit stryk av debatten om FRA, Ipred och datalagring. EU-valet kommer att bli en indikation på om Piratpartiet har några röstberättigade eller om hela partiet slår igenom 2014 i Riksdagen. Sverigedemokrater och människor som är främlingsfientliga har fått flera partier att väljamoderaternas framgångar i opinionen tillskriver jag helt folkpartiets och moderaternas ytterlighetspolitik på flykting och invandrarområdet. Det skapar ett splittrat land med inte bara ekonomiska motsättningar som är genuin moderatpolitik. Främlingsfientlighet är populistiskt så skärpning Björklund och Reinfeldt. Ta ansvar för det ni beslutar och vinner kortsiktiga poäng på.
Lite rubriker som visar på aktuella frågor enligt ovan SvD 1 2 3 DN 1 2 AB 1 2 Dagen 1 2
Nu skall vi inte ta opinionsundersökningar på så stort allvar, mycket kommer att hända framöver. Den ekonomiska hanteringen från alliansen kommer att visa sig ödestiger för Sverige. Socialdemokraterna har ett vallokomotiv som aldrig skall underskattas. Miljöfrågorna kommer inte Reinfeldt undan hur mycka han än försöker. framförallt kommer ingen undan det faktum att alliansen infört ett 1984-samhälle som fött ett nytt Parti. Väljarna har alltid rätt så 2010 ser vi om det jag säger visar sig vara rätt uppfattat i vad som rör sig under ytan i opinionen.

7 kommentarer:

 1. Ta bort Piratpartiet ifrån undersökningen så man får en verklig bild av opinionen!

  SvaraRadera
 2. Verklig..ja du anonym vad är verklig i dina ögon?

  SvaraRadera
 3. Jag skulle förstås rösta på Sverigedemokraterna, och det har jag gjort ända sedan BVU drog igång. Jag hittar till din blogg endast eftersom du har "Sverigedemokraterna" med som tagg. Hur kan man rösta på något annat än Sverigedemokraterna?

  SvaraRadera
 4. Jag fattar inte att glappet är så oerhört stort mellan olika undersökningar, det som är mest märkligt är att det i särklass största partiet inom bloggvärlden inte får något utslag alls i de undersökningar som refereras i gammelmediala sammanhang.

  SvaraRadera
 5. Och då är det ju oerhört viktigt att analysera vilken politik Piratpartiet egentligen står för. Ifall de tar mittenväljarna med ett program som står "neutralt i fördelningsfrågorna" och inte försvarar välfärden så innebär ju det att politiken vrids ytterligare ett snäpp åt höger.

  SvaraRadera
 6. P I Persson02 mars, 2009

  Piratpartiet är kanske inte alldeles betydelselöst hos de röstberättigade men att de skulle kunna få 57%(!)i ett allmänt val är ju fullständigt missvisande !

  Man ska vara på det klara med att det är "ett visst slags människor" som skriver bloggar och som deltar i omröstningar på nätet ! Och dessa är absolut inte representativa för valmanskåren i stort !

  Och - när det blir dags för val - hur måmga är det egentligen som vill rösta på ett enfrågeparti ??? Inte så många skulle jag tro. Inte ens av dem som håller med PP i denna enda fråga ...

  SvaraRadera
 7. Tyvärr är nog inte BVU resultatet rättvisande. Att Piratpartiet får så många röster är ju för att bloggarna är Piraternas "hemtrakt".

  Vi måste nå ut till fler vanliga människor. Tror att många utanför bloggen aldrig hört talas om Piratpartiet och om de har gjort det, så tror nog många att det är ett suspekt parti som har som enda valfråga att de ska få ladda ner hur mycket musik som helst utan att betala för sig.

  Jag tycker att den viktigaste frågan är hur vi skyddar den personliga integriteten och sen borde man i nuläget kanske tona ner frågan om immaterialrätt eftersom få människor förstår den...

  SvaraRadera