tisdag 9 juni 2009

Wadströms eftervalsanalys

Den här bilden få vara grunden för analysen
Det finns inom högern en demokratikritik som nu folkpartiet passade på att utnyttja i sin frodiga framtoning. Någon politik som särskiljer m och fp såg nog inte dessa partiers gemensamma väljare. Så visst är det en kannibalism mellan de två högerpartierna.
Valdeltagandet inom de som har högre inkomster var relativt högt så moderaterna får nog passa upp med folkpartiet som hela tiden försöker profilera sig på moderaternas bekostnad.
De med högre inkomster är kanske mer konservativa än befolkningen i övrigt och proteströstandet får då lite märkliga uttryck. För visst röstar människor av tradition på ett liberalt folkparti som i verkligheten lämnat liberalismen bakom sig. Så i högergänget så är nog folkpartiets framgång en protest mot moderaterna.


Piratpartiet lyckades mobilisera människor från skärmen till valurnan och det är en demokratisk bedrift. Men det kommer nog att visa sig att även de ungas föräldrar röstat på piratpartiet. Det finns många tidigare liberaler som ser piratpartiet som en protestmöjlighet. Piratpartiet har också lyckats samla män som egentligen är förbannat trötta på politikens hyckleri. Det är nog en inte ett alltför djärvt påstående att förbannade män nu fick ett alternativ till sverigedemokraterna. Sverigedemokraternas invandrings och främlingsnoja attraherar inte svenskar egentligen. Men tidigare saknades ett politiskt alternativ att kanalisera missnöjet.

Feministiskt alternativ lyckades inte nå fram. Inte för att Gudrun och penga Benny gjorde ett dåligt jobb. Inte heller för att frågorna är fel. Feministiskt alternativ föll nog på samma fråga som junilistan, man saknade lokal organisation med lokalt engagemang.
Det skall bli intressant hur piratpartiet lyckas fånga upp de ungas engagemang framöver. Nu placerar man ju rätt "åldriga ledamöter" i likhet med kd på sina poster och kanske är det ok för de unga att infon bara finns på nätet. Men en ung pirat som vill jobba politiskt vad skall han göra i sin kommun. Ledningen säljer ut alla politiska frågor i centrala förhandlingar på partiledarnivå. Undrar just om det finns några unga som vill delta genom att sitta i olika politiska församlingar och bara gäspa sig egenom frågor om utbildning, miljö, arbetsmarknad osv...
Miljöpartiet växer av egen kraft och just det här valet var som vilket som helst. Miljöpartiet har etablerat sig som ett 10% parti i Sverige. Det är intressant att se att det finns ett enormt stöd även i tättbefolkade bullriga områden för miljöpartiet. Även om de som röstar inte vill byta ut sitt högkonsumerande höghastighetsliv så ser den moderna storstadsmänniskan miljöpartiet som sitt första alternativ. Troligen handlar det om en global medvetenhet som sakta växer fram hos var och en. Miljöpartiet är nog det enda alternativet när det gäller framtidsfrågor och barn-barns barnens planet. Miljöpartiet har också tidigt markerat vikten av demokrati och integritetsfrågor, så den högsta trovärdigheten i dessa frågor har nog ändå de gröna.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har sin trogna väljare. Utan egen politik blir det inte så många röster. Men båda partierna får nog passa upp rejält. Men sina magra siffror när endast 40% trogna svenska demokratiska väljare går till valurnan så lär de inte komma upp till 4% när det blir riksdagsval.

De röda hade det svårt i hela europa och socialdemokraterna klarade valet ganska bra med tanke på trögheten att rösta i EU-valet. Vänsterpartiet och även junilistan fick storstryk i sin antieu profil. Däremot lär vänsterpartiet inte ha något problem när det gäller riksdagsvalet 2010.
Det är bara att konstatera att den moderna människan är global och individuell. En sak står dock klar för mig och det är att individer accepterar inte att bli kontrollerade och övervakade av storebror Reinfeldt.
I EU lär vi få leva med att gammelkonservativa och religiösa föreställningar får råda till nästa EU-val. Men jag är inte så bekymrad eftersom globaliseringen och individualiseringen kommer att få denna eller dessa rörelser att tyna bort. Det som jag kan känna en viss oro för är att vartefter de ekonomiska idéerna hos den kristna högern synligt visar sig misslyckas så kommer en och annan i desperation att vända sig till den del av högern vi såg i nazismen. Det lär bli en dubbel återvändsgränd men det riskerar att kosta samhället en massa onödigt lidande och energiförlust.
Men just nu handlar det för partistrateger att fundera hur dessa till synes två motsatta processer globalisering och individualisering hänger i hop. Här kan du läsa om ett gäng som är med i tiden.
Tack för ordet kring EU-valet

1 kommentar:

  1. Läs gärna Infallsvinkel som visar att PP inte gjorde någon skillnad genom att några SD-sympatisörer av någon märklig anledning valde att lägga sin röst på PP. Däremot kan man nog lugnt säga att PP stal hela medieshowen och att det måste ha skadat Sd ganska allvarligt.

    SvaraRadera