torsdag 2 juli 2009

Den kristna konservativa högern

Det var Kristdemokraternas dag i Almedalen och jag tänkte skriva något även om KD. Det var en ironisk Hägglund som talade. Roligt kanske för de som gillar ironi.
Kristdemokraterna drömmer om att bli ett stort parti i Sverige som i övriga Europa. Det kommer inte att ske utan Kristdemokraterna får nog vara lyckliga om de kan behålla en riksdagsplats.
Vad är det som har hänt i den Svenska högern som gör det omöjligt för Kristdemokraterna. Först klev Sverigedemokraterna in på samma planhalva och kallade sig konservativt kristna. Det naggade nog bara kristdemokraterna i kanten förutom i kyrkovalen såklart, denna mjölkko för svenska partier. Jag förstår inte att det överhuvudtaget skall sitta folkvalda politiker i de kyrkliga föreningarna Borde inte kyrkan välja sin egen styrelse?
Moderaternas totala dominans över allianspolitiken har givetvis gjort sitt till att krympa behovet av Hägglunds Kristdemokrater.
Men den stora utmaningen mot Kristdemokraterna kommer nog ändå från Björklunds folkparti. Den dagen folkpartiet bestämde sig för att upphöra med liberalismen och istället inrikta sig på de konservativa väljarna så dog nog Kristdemokraterna som parti. Tanken från folkpartiet var nog att kannibaliseramoderaterna och samtidigt behålla sina väljare.
Den stora strategimissen i tankesmedjan var nog ett underskattande av människors frihetslängtan. Ingen folkpartistisk strategi kunde nog i sin vildaste fantasi tänka att det skulle födas ett nytt liberalt parti med det provocerande namnet Piratpartiet.
Så tack och hej Kristdemokraterna hälsar folkpartiet. Frågan är om folkpartiet lyckas mobilisera de främlingsfientliga och ofta fascistiska krafter man fiskar efter. Tanken kanske var att ta udden av Sverigedemokraterna och inte Kristdemokraterna.
Men medborgarna och väljarna har en förmåga att tänka själva även om politiker som Björklund & Hägglund använder både dimma och ironi som metod.

Det blev inte mycket om Kristdemokraternas politik, men det beror inte på mig att Kristdemokraterna inte kan presentera något av politiskt värde. Skattesänkning till de som ger gåvor till kyrkan var väl ingen större nyhet..eller hur Dagen nyhet var nog att de rödgröna startar en gemensam hemsida! Det är nog dax för mer tro, men då menar jag tro på politiken! Massa ironiska och populistiska politiker som Hägglund & Björklund är bara till skada för Sverige. 2010 får vi en ny regering så vi får väl lida och stå ut till dess.

Politik i pressen DN 1 SvD 1 2 AB 1 Dagen 1
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Almedalen EU ipred moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet pressfrihet frihet sverigedemokraterna Technorati om: , , , Icerocket om: , , fra

1 kommentar:

  1. "Jag förstår inte att det överhuvudtaget skall sitta folkvalda politiker i de kyrkliga föreningarna Borde inte kyrkan välja sin egen styrelse?" Detta var vad partierna bestämde när kyrkan skildes från staten (de ville ju inte mista sitt inflytande). Detta valsystem bereder plats för Sverigedemokraterna.

    MEN man kan rösta bort systemet, rösta på en icke politiskt nomeneringsgrupp som vill ha ett annat demokratiskt valsystem, exempelvis frimodig kyrka.....fast vi kyrkligt engagerade är i minoritet mot de politiska partierna.

    Så en icke partipolitisk kyrka utan sverigedemokraterna blir det inte förrän folk tar sig i kragen och röstar ut partipolitikerna....och istället röstar på de kyrkligt engagerade

    SvaraRadera