torsdag 27 augusti 2009

Senaste väljarundersökningen

Den senaste väljarundersökningen av TV 4 / Novus får en undanskymd plats i svensk press. Sverige är på många sätt ett underligt land. Sverigedemokraterna skördar framgång i väljarundersökningarna och metoden är att inte ge mediautrymme och att andra partier diskuterar den främlingsfientliga politik partiet driver.

Det är ett märkligt sätt att hantera demokrati från pressen. Men så här ser den senaste undersökningen ut.

Länken till TV4 är här och direkt till Novus här. Expressen tar upp undersökning och funderar över eventuell vågmästaroll för SD. SvD ger pliktskyldigast en presentation av sifforna. Det är en enorm skillnad mot när moderaterna lyckats få + 1 %. Då är det stora rubriker på löpet. DN klämer in det som en liten notis. Aftonbladet verkar helt ha glömt undersökningen och skriver om moderatstämman . Dagen presenterar siffrorna utan kommentar.
Vad är det som gör att partierna inte tar upp rasism och främlingsfientlighet och låter Sverigedemokraternapladdra på utan motargument. Det kräver lite större analys. jag skall bara ta upp hur Reinfeldt systematiskt hjälper Sverigedemokraterna. Det första är att han inte alls låtit kristdemokraterna få något utrymme inom alliansen vad det gäller sjukvård och pensionärerna KD har fått det mycket svårt att förklara sin existens och ganska ensamma fått försvara kristendom mot det främlingsfientliga SD. Reinfeldt vågar heller inte utmana de ultrakonservativa moderaterna i partiet.
Det allvarligaste är nog Reinfeldts politik och metod att alltid skylla på andra. Det är ju exakt så SD lägger upp sin politik. Reinfeldt skyller bostadskrisen (den ekonomiska krisen) på USA. Han skyller Miljökrisen på u-länderna. Den halvtaskiga integrationspolitiken och arbetslösheten gör han inget åt utan gör som SD skyller på invandrare och EU.


Unga människor som har huvudet på skaft har upptäckt vad den moderata och folkpartipolitiken på bostadsmarknaden inneburit. Den våta drömmen att sälja ut allt allmänt har fått allvarliga konsekvenser för Sverige. De unga får ingen bostad, inte ens en studentlägenhet går att uppbringa. Hela byggsektorn har havererat och visst har vissa grupper med pengar gynnats av utförsäljningspolitiken. Men utan hyresrätter stannar Sverige. Det blir allt vanligare att det inte finns både bostad och arbete på samma plats. Arbetsmarknadspolitiken börjar alltmer bli en bidragspolitik så lätt att konstatera att moderat politik inte håller i verkligheten.
Miljöfrågorna orkar jag inte ens skriva om för det är så makabert hur centerpartiet får stå och svar för alla svek. Jag har skrivit i ett lokalt perspektiv om hur moderaterna och folkpartiet systematiskt motverkar miljövänliga järnvägssatsningar.

Integretitesfrågorna kommer att spela en relativt stor roll i valet 2010. Alliansen pustar nog ut just nu när de ser att piratpartiet inte växer i undersökningarna. Men var lugn de laddar bara om. Jag såg en oerhört korkad artikel i DN där de skriver att telekombolagen hjälper bl.a sovjet att bygga upp avlyssning. Men hallå vad är det som hänt i Sverige under moderaternas och folkpartisternas ledning. Avlyssning av hela Svenska folkets telefon och datatrafik. Det är den Svenska regeringen som genomfört detta. Kasta inte gasten i glashus DN.

Jag har skrivit att Sverige skall lämna Afghanistan Folkpartiet vill sända mer och mer soldater. Så går det med en militär i ledningen för de fd liberala. Sverige behöver inget eget Vietnam. Folkpartiet är ett märkligt parti som tycker att man skall ha tjänstgörande polis som ordförande i socialnämnden. Ja folkpartiets skolpolitik har blivit en betygsmarknad.

Nja kort sammanfattning Sverige behöver en ny regering och tyvärr verkar det dröja ända till 2010. Vi får hoppas att moderaterna och folkpartiet inte ställer till mer elände den tid de har kvar.
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Novus Sifo Synovate United Minds synovate, demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning FRAlagen Technorati om: novus sifo bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , fra , Icerocket om: novus bloggvärldens väljarundersökning fra , , , , , , Sifo

1 kommentar:

  1. Håller med om att media och etablerade partier borde ta upp debatten med SD, att tiga ihjäl dem fungerar inte. Tror dock att deras uppgång är ett tecken på stigande folkligt missnöje över sociala problem orsakade av massinvandring och integrationsproblem (Rosengård, Hovsjö etc.) Snart kanske vi hamnar i samma sits som Danmark, där de har ett "rumsrent" främlingsfientligt parti vid makten. Bättre att stämma i bäcken, och att ta folks oro på allvar. Kanske till och med (hemska tanke!) göra det svårare att få asyl i Sverige.

    SvaraRadera