söndag 23 augusti 2009

Sifo "religionsbarometern"

Valet 2010 kommer givetvis att handla om ekonomi. Med en rusande utlandsskuld kombinerat med en ideologisk nedmontering av kommuner och landsting kommer moderaterna få svårt att förklara sin politik. Nedmonteringen sker genom transfereringar av skattemedel till redan gynnade individer. Jobbavdrag kallas det den här mandatperioden. Pensionärer och den offentliga verksamheten blir offren. En total avsaknad av arbetsmarknadspolitik är nog ändå det som är mest synligt för 500.000 svenskar och deras familjer idag.

I övrigt kommer valet att handla om miljö. Att miljöpartiet är Sveriges tredje största parti är ingen slump. Sifosiffran är den högsta sifo fått på miljöpartiet. Medborgarna förstår att staten måste byta politik för kommande generationer. Den slit och slängpolitik som moderaterna förespråkar med sitt fokus på att upprätthålla konsumtion leder i helt fel riktning.

Valet kommer också att handla om integritetsfrågor. Piratpartiet kommer att klara 4% till riksdagen och ta plats i en hel del kommuner och landsting. Nu hämtar partiet andan efter eu-valet men moderaterna och folkpartiets övervaknings och kontrollpolitik lär nog vara tungan på vågen 2010.

Det som är mest uppseendeväckande är att rasimen och främlingsfientligheten har blivit en fråga om religion. Istället för att använda rasistiska termer talar politikerna om att försvara kristendom. Det är samma politik som USA använde när de valde Islam till fiende. Nu vet väl alla att det handlar om att USA behöver "gratis" olja och det propagandistiska tricket med Islam misslyckats.
Vi ser i senaste Sifo en strömning från moderaterna och folkpartiet till kristdemokrater och sverigedemokrater. Reinfeldt och Björklund har gjort vad de kan för att framstå som konservativa svenskar. En moderatledd regering tänker inte göra sig ”beroende” av Sverigedemokraterna. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt. Se den här lilla snutten..
Världen är mångkulturell och Sverige behöver samarbeta med hela världen, svårare än så är det inte. Visst finns det rädsla och hat hos ett fåtal individer som vill att alla skall vara som de själva. men det är just sådan frågor som en trovärdig regerin skall klara att hantera.

Men moderaterna är ju inte särskilt trovärdiga. Ökad sysselsättning, bättre för pensionärer, fritt samhälle utan statskontroll..fra, ipred osv...ja välj vilket område som helst så ser du att det bara handlar om karriär och att behålla makten. Så borgerliga väljare kan nog känna sig lite "hemlösa" nu när liberalismen dött under Reinfeldts välde.

Siffrorna i senaste Sifo ser ut så här.

Partiernas siffror i procent med förändringen från förra mätningen inom parentes:Socialdemokraterna 32,8 (0), Moderaterna 27,6 (- 0,6), Miljöpartiet 9,2 (+ 0,7), Folkpartiet 6,8 (- 2,0), Vänsterpartiet 6,1 (+ 0,9), Centerpartiet 6,1 (+ 1,1), Kristdemokraterna 4,7 (+ 0,5), Sverigedemokraterna 4,2 (+ 1,1).
Som vanligt särredovisas ej Piratpartiet och det är trist.

I bloggvärldens väljarundersökning här på bloggen kan du rösta på alla partier!


Aftonbladet 1 DN 1 Expressen 1 Dagen 1 SvD 1 GP 1 2
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Sifo Synovate United Minds synovate, demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning FRAlagen Technorati om: sifo bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , fra , Icerocket om: bloggvärldens väljarundersökning fra , , , , , , Sifo

3 kommentarer:

  1. Världen är mångkulturell, ja. Global mångfald kan vara fint. Men Sverige ska svenskt - en suverän, demokratisk och svensk nationalstat.

    SvaraRadera
  2. Jag har inget emot andra kulturer, men jag vill bo i ett svenskt sverige. Mångkulturen innebär i praktiken kulturförstörelse, mindre kulturell spännvidd globalt.

    SvaraRadera
  3. Är det konstigt att Invandrarna kostar pengar? Självklart finns det även svenskar som går på bidrag. Men att förneka att det kostar oss skattebetalare hundratals miljoner med denna invandring är bara löjligt, och att inse detta behöver inte ha någoting med rasism att göra.

    SvaraRadera