tisdag 8 september 2009

En siffra här och en siffra där

Opinionsundersökningar, väljarbarometrar och annat som produceras i en rasande ström är bara bluff! Kvartalspolitik har vi visserligen vant oss med sedan 2006 men nu har det spårat ur totalt. När det kommer en undersökning som visar att moderaterna rasar och socialdemokraterna ökar så dyker de upp. De betalda specialbeställda undersökningarna. Det kan vara en sifo typ är Mona eller Reinfeldt bäst..


Men som de flesta som läser den här bloggen vet ni att här finns Bloggvärldens väljarundersökning kallad Bvu. Den skapades av mig som protest mot all dynga i form av slutsatser och kommentarer som olika undersökningar skapade. Jag var också förbannad på både hur resultaten presenteras och att man inte hade med alla partier.Bvu är nog allt annat än vetenskaplig, men det är resten av skiten som produceras också. Men vi leker väl leken. Går det bra beror det på något ett parti gjort och går det dåligt är svaret att valet avgörs på valdagen.Bvu har lyckats pricka in två viktiga saker som jag påstår alla "seriösa institut och press" missade och det är de två tydliga trenderna när först Sverigedemokraterna började växa och sedan hur Piratpartiet exploderade i EU-valet.En intressant fundering är att eftersom den här undersökningen sker på nätet kanske den fångar en viktig fråga. Hur människan skapar sin mytbild av ett parti är partistrateger alltid engagerade i. Valet kommer att avgöras på nätet och de främlingsfientliga och piraterna har haft ett enormt övertag på nätet. Det börjar jämna ut sig men sent mycket sent har de etablerade partierna vaknat.Nu till Bvu 2009:4

Och är kommer sammanställningen av alla gjorda Bvu


Visst känner ni igen rörelserna från andra undersökningar även om %-siffrorna på olika partier slår lite extra kraftigt just på en blogg. det har kommit så många undersökningar på kort tid så jag väljer ut en. Aftonbladet/United Minds väljarbarometer för september visar små förändringar.
men Aftonbladet har snygg grafik och presenterar alla partier.
Så med ref till det jag skrev tidigare är nu både C och KD mindre än SD. Piratpartiet är förvånansvärt starka på 3,1% trots att de inte synts i media sedan EU-valet. Så vem blir SvartePetter och hamnar utanför riksdagen?
Kanske lite kärringen mot strömmen tror jag att SD och C får det svårt. KD kan nog skramla ihop de "kristna väljarna" som SD försöker sno.
Märk hur opinionsundersökningen samlar ihop resten i övriga. Jmf med de alternativ som finns i Bvu. Övrigt parti, osäker, jag har slutat rösta..inte helt ointressanta siffror.

Men trots att Miljöpartiet är Sveriges tredje största parti så vill jag säga att valet avgörs visserligen av den politik som förs nu. men makten har du och jag 2010. Tänk om alla medborgare tog sig tid att läsa alla partiers program, då vore valen mindre i händerna på reklam & kampanjföretagen..för det är det enda värde undersökningarna har. De skapa arbetstillfällen för ett gäng improduktiva pappersvändare..Lite andra barometerfunderingar i pressen. AB 1


Jag har hafte några ganska roliga veckor när jag studerat och inte skrivit om hur alliansen försöker skapa en myt av att de är aktia och konstruktiva. Normalt så läggs en budget vi kan studera. Nu far de kring som cirkusartister och presentera en siffra här och en siffra där. Mina värsta tankar är att Borg inte lyckats skapa en budget överhuvudtaget...men mediabilden måste vinnas till alla pris för en populistisk regering.


Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Novus Sifo Synovate United Minds synovate, demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning FRAlagen Technorati om: novus sifo bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , fra , Icerocket om: novus bloggvärldens väljarundersökning fra , , , , , , Sifo

1 kommentar:

  1. Det finns mer än statistik som är bluff !

    http://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ

    SvaraRadera