tisdag 8 september 2009

Influensafunderingar

Idag mår jag relativt bra. Febern har försvunnit, fortfarande snorar, hostar och ont i halsen. Jag hade tänkt gå till jobbet idag så inte Reinfeldt & Björklund räknar in mig i den allt större gruppen lata och fuskare.
Men jag ringde till chefen som tyckte jag skulle ringa sjukvårdsrådgivningen. Rådet var att vara hemma till jag är symptomfri. Jag fick också veta att jag tillhörde en "riskgrupp" då hon läste i journalen att jag har lite högt blodtryck och dessutom är en hemsk varelse som röker.

Så mina funderingar handlar om att jag just när det gäller influensan skall göra en bedömning om jag orkar gå till jobbet, dvs arbetsför och en bedömning om jag är smittbärare. Det är klart att jag inte vill att hela arbetsplatsen skall krokna i influensa. Många är dessutom unga mammor och just barn är de som saknar imunförsvar.

Så nu för tiden skall jag vara mikrobiolog för att inte råka ut för förföljelse från den alliansstyrda försäkringskassan.
Virus är de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer. Virus brukar inte räknas som en livsform, då de saknar egen ämnesomsättning, utan beskrivs ofta snarare som "ett mellanting mellan levande och död materia". De kan inte föröka sig utan att infektera en levande cell. Med hjälp av cellens maskineri tillverkar viruset fler viruspartiklar.
Ja kanske skall man också känna till alla bakterier. Uppskattningsvis finns det 10 gånger fler bakterier än människoceller i en människa, där de flesta bakterier finns i tarmen och huden.[Trots att de flesta av dessa bakterier är ofarliga kan de orsaka infektioner.

Men en skrämmande tanke far igenom min hjärna. Är hela den upphetsade virusfrågan bara ett utslag för marknadsekonomins brister?

I Kina visste man redan på 1000-talet att den som hade fått smittkoppor var immun efter sjukdomen – under förutsättning att personen överlevde. Man brukade aktivt smitta barn med en låg dos, så att de antingen dog direkt eller överlevde och var immuna.

Att framställa ett vaccin är oftast en mycket olönsam affär. Kostnaden att ta fram produkten är höga och produktens marknadslivslängd är kortlivad. Det går alltså inte i en marknadsekonomi att ta fram ett vaccin mot influensa.
Hur gör politiken då? Jo man förskotterar enorma mängder av skattemedel och överför i form av beställningar till ett antal privata läkemedelsföretag. Läkemedelsföretaget går alltså riskfria genom affären och har en garanterad vinst.
För att inte visa att marknadsekonomin slagits ut och ersatts av en slags planekonomi i världen krävs att det skapas ett enormt behov på marknaden. Väljarna måste tro att deras skattepengar "gör rätt saker".
Hur man för propaganda är politiker bra på då det är en del av politikens roll att sälja ett budskap.

Men hur är det egentligen. Vi har nu skaffat ett prejudikat att läkemedelsindustrin är ställd utanför normala marknadsregler. Det enda parti som öppet deklarerar att man tror på denna form av samverkan stat & kapital är egentligen Socialdemokraterna De har ju med framgång fört denna politik...fast de krävde ju att företagen skulle återlämna en del av överskottet i form av skatt förstås...

Vad är alternativet? Skall de som inte klarar att överleva utan vaccinet lämnas därhän med ett konstaterande att det är naturens gång? Så enkelt är det ju inte men en seriös samhällsdebatt vore nog på sin plats.
För att ställa upp en alternativ bild så kan vi ta den största och allvarligaste sjukdommen på planeten, undernäring.
Kan det vara så illa att i resonerar med olika värdeskalor.
Men tar vi bara frågan att rädda liv så skall vi nog inte prioritera vaccin mot influensa. Det är fler som överlever om vi bekämpar undernäring.

Frågan är inte enkel men den behöver diskuteras...eller hur. Varför i hela fridens namn väljer media ordet svininfluensa? A/H1N1 är väl ett käckt namn.
Den lustigaste kommentaren står nog Dagen för som skriver om att starkvin är bättre än lättvin i Kyrkan. Mer sprit till folket verkar vara det nya stridsropet!

Press SvD 1 2 3 DN 1 AB 1 Expr 1 2 Dagen 1

Mer intressant av wadström mer bloggar om försäkringskassan svininfluensa A/H1N1 sjukdom undernäring vaccin

1 kommentar:

 1. Bristfällig information.

  Saklig och väl underbyggd, även vetenskapligt bekräftad information finns det gott om i denna fråga men tyvärr redogörs den inte i svensk media. Internationellt finns det en stor mängd artiklar och rapporter vilka varnar för vaccinet, inte influensan.

  Vad gäller kvicksilver finns ingen lägsta toleransnivå - alla som hanterar kvicksilver vet att det är klassat som gift oavsett dos. Mikroskopiska doser ger naturligtvis också skador, främst på små barn. Bara för att man kan få högre exponering genom att äta kvicksilverförgiftad fisk betyder det inte att injicerat kvicksilver är ofarligt.

  När det gäller hela pandemihysterin finns det en mängd häpnadsväckande frågor att belysa - igen, något som svenska media totalt mörklägger.

  Bland de över 100 hemliga ingredienserna vet vi att det kommer finnas skvalen (squalene) i 60 000 gånger högre dos än den som tros ha orsakat det ökända "Gulf War Syndrome" med tusentals döda amerikanska soldater och tiotusentals döende i svårartade symtom vilka tyder på olika nervskador. Kvicksilver finns det som vanligt och bara det i sig borde göra vaccinet förbjudet.

  WHO och FN har länge arbetat med överbefolkningsfrågan och den anses vara en av de viktigaste i vår tid. När WHO erkänner att de spridit pandemivirus via vacciner för att testa spridningen måste man börja fråga vad som egentligen pågår. (http://www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=488%3Awho-admits-to-releasing-pandemic-virus-into-population-via-mock-up-vaccines-&catid=41%3Ahighlighted-news&Itemid=105〈=en)

  Att WHO har avtal med 196 nationer vilket ger WHO total kontroll över dessa vid pandemier är en sak. Att WHO ändrade definitionen av Pandemi nivå 6 i maj till att gälla i princip samtliga influensor i modern tid är en annan. Tillsammans ser det ut som en manöver för att få WHO i total kontroll vad gäller vaccineringarna.

  Det finns en mängd enormt uppseendeväckande frågor rörande pandemin, det designade viruset (faktisk patenterat), det patenterade vaccinet (2007), ursprunget till viruset, de giftiga vaccinen och mycket mer. I svensk media är det bara ett stort svart hål - ingen information kommer ut, bara meningslösa skendebatter med fettdoktorer. "Ta sprutan- det är solidariskt".

  Vill man ha riktig information får man uppsöka www.theflucase.com och andra liknande platser.

  SvaraRadera