söndag 13 september 2009

Religionskrig sänker alliansen

Reinfeldt har presenterat en politik som inte kan glädja något av de högerkristna partierna KD & SD. Det verkar dessutom som att KD & SD utplånar det högerkristna inflytandet i riksdagen. Båda partierna tuggar strax kring 4%.
Annars finns det inte så mycket att säga om den Sifo & Skop som presenterats Som vanligt vill jag höja ett varningens tecken till metoden att utesluta Piratpartiet ur väljarundersökningarna.
En reflektion jag fått är att alliansen säger att de genomfört sin politik och sina vallöften. Det borde vara oroväckande för högerns tankesmedjor att konstatera att den politiken samlar inte majoritet.
Sifo:
Regeringsalliansen: 45,0 (–0,2)
Moderaterna: 29,0 (+1,4)
Folkpartiet: 7,3 (+0,5)
Centerpartiet: 5,0 (–1,1)
Kristdemokraterna: 3,7 (–1,0)
Oppositionen: 48,4 (+0,3)
Socialdemokraterna: 34,0 (+1,2)
Miljöpartiet: 8,9 (+0,3)
Vänsterpartiet: 5,5 (–0,6)
Sverigedemokraterna: 3,9 (–0,3)
Övriga: 2,7 (+0,2)
Skop:
Regeringsalliansen: 49,7 (+2,2)
Moderaterna: 28,9 (–0,6)
Folkpartiet: 9,2 (+2,0)
Centerpartiet: 5,9 (–0,2)
Kristdemokraterna: 5,7 (+1,0)
Oppositionen: 45,9 (–0,3)
Socialdemokraterna: 31,8 (+0,2)
Miljöpartiet: 9,1 (+0,5)
Vänsterpartiet: 5,0 (–1,0)
Sverigedemokraterna: 2,4 (–0,7)
Övriga: 2,3 (+0,8)
Pressen om väljarsympatier och 2010 funderingar AB 1 2 3 SvD 1 2 3 Dagen 1
DN tar idag upp två viktiga frågor. Kärnkraften visar sig osäker och står still. Utförsäljningarna av den gemensamma sektorn har skett till vrakpriser. Förutom kontrollfanatismen med FRA och ett antal lagstiftningar är just kärnkraft & utförsäljning Reinfelds och Björklunds stora frågor. Det verkar inte gå så bra. Jobbpolitiken har ju redan visat sig felaktig och nu kör borg Sverige in i en ny fastighetsbubbla som kommer att kosta oss mycket elände framöver.

5 kommentarer:

 1. Att Piratpartiet redovisats bland "Övriga partier" i flera av dessa undersökningar har varit uppenbart. Men menar du att PP inte listats bland alternativen? Har du någon länk?

  Jag minns några undersökningar jag granskat som använde sig av formuleringar som "Vilket av RIKSDAGSPARTIERNA gillar du bäst?" och "Vilket parti har gjort bäst ifrån sig i rikspolitiken?", vilket medvetet eller omedvetet har uteslutit Piratpartiet.

  Jag skulle också gärna vilja veta andelen osäkra väljare i undersökningarna, eftersom PP:s väljare i EU-valet på det hela taget var MYCKET osäkra innan de beslutade sig strax innan valet.

  SvaraRadera
 2. Opinionsinstitutens riktvärde lär vara 2,5%. De partier som når den nivån genomsnittligt får en egen stapel. Piratpartiet når inte dit. Folk röstade på dem som ploj och protest i EP-valet. Något mer lär det inte bli. De som vill rösta på riktig frihet röstar på SD.

  SvaraRadera
 3. @Grey.
  Du har rätt i att som man frågar får man svar. Opinionsinstituten har lite olika metoder ocholika frågor. Men det är bara att söka på resp opinionsinstitut på ex google.
  Dessutom finns det specialbeställda undersökningar.
  Typ är Reinfeldt eller Sahlin bäst. Så kolla alltid vem som betalar för en undersökning så hittar du en felkälla.
  2010 ser vi ju resultaten och om det då visar sig att Piratpartiet sticker iväg typ 7 % som i EU-valet så har opinionsundersökningarna visat att de "är avslöjade" eller lite snällare "spelat ut sin roll".
  Det var samma sak när SD dök upp i opinionen. Det tog mer än ett år innan opinionsinstituten tog med det partiet.
  Bloggvärldens väljarundersökning på den här bloggen är vettig på så sätt att alla val finns med och frågan år inte tvetydig.
  Men fortfarande ser jag bara undersökningar av opinion som en rolig lek. Så den som tror att en undersökning visar vad Svenska folket kommer att rösta är minst sagt korkad.

  SvaraRadera
 4. Det blir lättare för SD att kohandla med Alliansen så att bådas intressen tillgodoses och vid det här laget börjar ju också alltfler i alliansen inse vilket misstag det var med mångkulturen, så.. just grab the opportunities boys and girls!

  SvaraRadera
 5. PP kommer aldrig att vara ett alternativ i Rikdsdagsvalet utan att dom tar upp t ex invandrarfrågan (islam).

  Betänk att alliansen har islamister på sin riksdagslista! Säkerligen likaledes islamistvänliga röd-gröna! Med Röd-grön valseger får vi för första gången kommunister i regeringen!

  Uppenbart att demokrati och yttrandefrihet är lågprioriterat hos Alliansen och de röd-gröna!

  SvaraRadera