torsdag 26 januari 2012

Betong eller metall

Stefan Löfven förhandlade som metallföreträdare in i det sista och fick med sig en Europakt med moderaterna. Men eftersom socialdemokraterna först gick emot folkomröstningen och sedan valde ledare så kan Stefan Löfven svära sig fri från ansvaret. Så såg min första tanke ut...

Politiskt är det svårt att sia om vad partiledarbytet innebär på sikt. Det blir inte lika lätt för Reinfeldt att framstå som arbetarparti i förhållande till Löfven. Om Borg dessutom avgår som han tidigare sagt så är moderaternas glansdagar över. Det skall bli oerhört spännande hur Stefan Löfven arbetar som partiledare.

Kanske är det en vit medelålders fackföreträdare som är socialdemokratins kärna. Det är nog ett tryggt val för eliten i partiet.
Det är lite spännande att fundera på hur en regering skulle se ut om vi hade nyval idag. SD har inget politiskt program förutom att skylla på alla som inte är födda på BB i Sverige av vita föräldrar så Löfven hämtar nog hem de sina som känt sig Herrelösa en period.

Nu valde socialdemokraternas VU en av sig själva. Kuppen lyckades troligen skulle man kunna säga. Det är intressant att Stefan Löfven blev partiledare av VU fast spelet var att partistyrelsen skulle ses på fredag och besluta om processen i valet. Det här är en märklig form av demokrati för rent formellt så är det medlemmarna via sina kongressombud som har rätt att välja partiledare. Det här är helt klart en interndemokratisk fråga för de socialdemokratiska medlemmarna men glömmer inte socialdemokraterna att hela väljarkåren ser vad som sker.

Hur svårt hade det varit att en valberedning föreslagit Stefan Löfven och att man snabbinkallat en kongress så ledaren vetat att han blivit demokratiskt vald. Varför hanterar socialdemokratin demokratin på det här sättet. Varför utsätter man sin ledare för att få mandat bara av en liten elit. Den frågan får ligga där som ett frågetecken och lär nog diskuteras...

Stefan Löfven som person är kanske ett klokt val. Han har förhandlingsvana och media kommer nog inte att få så många ogenomtänkta uttalanden. Lycka till Stefan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar