onsdag 17 februari 2016

Socialdemokratins bostadspolitik, galenskaparna

Socialdemokraterna (och fler partier) vill inte bygga bort bostadsbristen eller ha en allmän bostadsförmedling. Tar vi bort alla politiska floskler så är det ett faktum.

Jag har skrivit om när socialdemokraterna helt plötsligt skapade ett av Sveriges största privata fastighetsbolag Rikshem. Jag kommer att skriva mycket mer om hur det gick till och även hur det blev efter privatiseringsvågen.

När jag försökt förstå de övergripande processerna i denna gigantiska privatisering hamnade jag i Swedbank. Swedbank är egentligen en ganska vanlig bank med skillnaden att den helt kontrolleras av arbetarrörelsen. Ägarna är försäkringsbolag och pensionsfonder som alla sökte fastigheter att placera sitt kapital i. Alla pensionsfonder världen över söker fastigheter att placera sitt kapital i. Fastigheter räknas som en relativt säker placering. Vi talar inte om miljarder utan ännu större belopp. Den som är intresserad av denna gigantiska kapital ackumulation  kommer att få se en ny värld öppnas för sig.

Men åter till lilla Sverige. Swedbank har som sagt ägare som letade efter fastigheter att placera i. Det utmärkande för just Swedbank är att ägarna kontrolleras av socialdemokratin. Jag har skrivit en del om AMF (Nuder), Rikshem (Baltjan), Alecta (Åsbrink). Även LO´s och fackförbundens intressen i Swedbank. Folksam och KF samt fler "folkrörelser".  Swedbanks eget intresse förutom att tillfredsställa ägarnas behov av fastigheter var att hitta ett annat fokus än Baltikum.

I det här perspektivet skall du titta på alla händelser som nu sker i Swedbank och bland Swedbanks ägare. Ordföranden är egentligen bara kritiserad av aktiespararna i övrigt försöker ordföranden skydda ägarna.
Visst är det intressant att socialdemokratin kunde leverera ett bostadsbolag som Rikshem på kort tid.

Men några fler bostäder blir inte byggda mot om kommunerna hade behållit sin allmännytta och lånat kapital själva av kommuninvest, banker och fonder. Det hade faktiskt blivit betydligt billigare bostäder än de Rikshem säger sig vilja bygga.

Rikshem bildades genom att ett antal personer satsade x antal egna? miljoner plus att AMF och Fjärde Ap-fonden satsade sin del. Fastigheterna köptes offmarket och paketerade (ingen reavinst) av socialdemokrater från socialdemokrater. Ingen kan ens påstå att detta skett öppet och demokratiskt.
I min egen lilla kommun Nyköping som jag kommer att skriva mer om framöver lovade Rikshem bygga. Det har inte ens blivit en friggebod.

Nu har socialdemokraterna använt all sin makt och prestige för ett ägarbyte och privatisering som nog saknar motstycke, helt utan debatt och insyn. Hade man haft som syfte att bygga bostäder hade man använt pensionspengar och försäkringspengarna till investeringar. Men det var inte syftet.

Socialdemokraterna driver nu i lönndom ett projekt att få bort reavinstskatten. Det pågår också en mycket märklig diskussion om att regeringen skall få kontroll över fonder. Socialdemokraterna använder här mp i form av Kaplan och Bolund. Återigen syftet är inte att bygga bostäder.

Tittar vi sedan på socialdemokratins vilja att fördela de bostäder som redan finns så är de i grunden motståndare till att bostadsbolagen skall tvingas hyra ut via en allmän kö hos en bostadsförmedling. Självklart får även ledande socialdemokrater problem att ordna en bostad. Du behöver inte göra mer än att slå upp en tidning så ser du att ledande socialdemokrater har skapat sig en egen kö. Problemet med att socialdemokratin äger egna bostäder samt använder sin makt att tvinga andra organisationer att leverera bostäder blir bara ett minst sagt korrupt samhälle med tjänster och gentjänster.

Dimmorna är många i varför det inte byggs lägenheter i Sverige. Men ett faktum är att de som tjänar pengar på bostadsbristen kan inte lösa den. Eller egentligen de saknar helt intresse.

Nu börjar socialdemokraterna driva frågan om att vi skall använda skattemedel för att investera i bostadsbyggandet. En del politiker säger också att nu skall vi sätta press på kommunerna och deras bostadsbolag att bygga. Det verkar som ingen riktigt fattat att kommunens bolag allmännyttan är redan såld och dränerad. Så det kommunerna har kvar som verktyg är att använda den kommunala budgeten och att låta sina fastighetsförvaltningar bygga. Den som är insatt i offentlig förvaltning vet att det inte är en effektiv väg. Samtidigt är det märkligt att skattebetalarna i en kommun skall investera i nyproduktion av bostäder. Det tränger bara undan resurser för vård och skola.

Hoppas du med hjälp av det här blogginlägget blev lite klokare. Jag vill bara tillägga att vi kommer att se motsvarande processer om vi granskar andra banker än #Swedbank och dess ägare. Vi har en gigantisk härdsmälta i Sverige som jag tycker vi kan kalla #fondgate. Poängen med att studera socialdemokratin är att det som händer när de nu svikit sitt politiska förtroende får vi en stat där kapital och politisk makt är i samma hand. Då dör något i Sverige som i svepande termer kallas demokrati.

Bostad är något alla människor behöver. Galenskaparna: 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar