torsdag 20 mars 2008

Tommy Körberg har både rätt och fel

Schizofreni är en allvarlig psykisk sjukdom som utmärks av varaktiga defekter i perceptionen eller verklighetsuppfattningen. Typiska symtom hos en person som lider av obehandlad schizofreni är gravt desorganiserat tänkande, vanföreställningar och hallucinationer. Även om störningen huvudsakligen rör kognitionen, så kan den yttra sig på beteendemässiga och känslomässiga sätt.

Religion kan definieras som ett tankesystem som försöker ge kunskap om det vi inte kan uppleva med våra sinnen och vårt rationella tänkande

Nu säger Tommy Körberg enligt bl.a. Dagen.se "Han sade sig ha förståelse för att människor ropade till Gud i nöd, men att tro att man kan få svar är "schizofrent".
"Han tycker att det är på sin plats att det rättsligt prövas var gränsen går för kränkning av troende kristna. - Körberg passerade den gränsen när han beskrev kristna som schizofrena, säger Allan Wendefors.

Det finns också en rätt intressant artikel i SvD om rättegången mot Jesus. Skulle någon idag säga att han är Guds son så blev det väl inte korsfästelse men troligen psykvård på någon sluten inrättning.

Nu tillhör inte Tommy Körberg familjen Einstein och jag har heller ingen behållning av hans sång. De påhopp han samtidigt gjorde på Carola är värre. Det finns en Systematisk kampanj mot just Carola skulle jag vilja påstå. En hel flock av hyenor som i sig är ganska mediokra mediafigurer livnär sig på att nedvärdera henne.

Åter till de människor som hör röster eller guds röst. Att avgöra detta juridiskt är bara svammel. Rent vetenskapligt så är det inget som säger att sk. religiösa upplevelser inte skulle kunna klassas som sjukdom. Inte människans sökande efter en större mening men de som säger sig ha direktkontakt med någon gud eller profet. Är inte det vanföreställning vad är då vanföreställning. Så visst kan Körbergs uttalande vara onödigt provocerande men det är inga svårigheter att ge honom rätt.

Exemplen kan göras många på de som säger sig höra en gud eller profet och att de talar och handlar i Herrens namn. Steget är inte långt till de politiker som använder gud för att välsigna mord av andra människor..... Irak är ett bra exempel där det bl.a. handlar om Buch och den kristna högerns krig. Mellan 82300 och 89800 civila irakier har dödats .Över 4000 amerikanska soldater har dödats. 65 000 amerikanska soldater har skadats.....

Japp nu är det påsk och vi skall äta ägg och dricka snaps. En och annan passar väl på att fundera över berättelsen om Jesus. Själv är jag atist och kommer så att förbli. Andra får gärna ägna sitt liv till att träta huruvida deras profet eller gud är den verkliga nde guden. För mig är det och förblir det en vanföreställning. Så att tala om kränkning i samband med religösa föreställningar som Wedefors gör är kränkande. Det är mycket vi icke troende får stå ut med i form av föreställningar. Men jul och påsk är ok för då har vi lite ledigt från arbetet..Glad Påsk till alla troende och icketroende. Glöm inte att njuta av livet. Lev livet leende.

Dagen 1 2 Expr 1 2 Wadström 1 SvD 1 DN 1 2 AB 1
Intressant och mer av wadströmAndra bloggar om , , , , , , psykiatriTechnorati Tags: , , , , , Icerocket om: , , , Relaterat: carola, körberg

9 kommentarer:

 1. Några skilnader mellan schizofreni och andliga upplevelser:

  Vad jag vet så kan en schizofren inte alls se skillnad mella verklighet och icke verklighet. De kan prata osammanhängande och deras upplevelser är oftast negativa. De kan dessutom inte säga att de hade en upplevelse för att de tror att det som hände är en del av deras liv. Dessutom får de ofta andra problem också t.ex. katatoni.

  En som har andliga upplevelser vet om att det är just en upplevelse och det kanske känns sant men de kan skilja den från resten av livet som just en upplevelse. De kan tänka och prata logiskt och deras upplevelser är oftast positiva.

  Att tro på Gud är en helt annan sak, det är ett val. Om de som tror på Gud skulle vara tokiga så borde även de som tror att deras dag kommer att gå bra, eller att de kommer att lyckas på det de gör också vara det. För de kan ju inte veta att det är sant. Det finns inga garantier i livet. Vi bara tror och hoppas.

  Alla har rätt till den religionen de själva vill ha. Varför ska någon trakasseras för att tro eller inte tro på en Gud. Är det så hotfullt att någon har en religiös tro?

  SvaraRadera
 2. Camilla Grepe21 mars, 2008

  Anonym skrev:
  "Är det så hotfullt att någon har en religiös tro?"

  Nej, men missionsbefallningen gör att åtminstone kristna har lite svårt att hålla idéerna för sig själva. Det är ofta till problem för omgivningen, som har rätt att reagera på allt från oönskade dörrknackare och nasare i trosuppfattningar till bibeläventyr i den kommunala skolan.

  SvaraRadera
 3. "Är det så hotfullt att någon har en religiös tro?"

  Det kan det vara då man inte vet var troendet har sin gräns mot verkligheten. När slutar den religiösa tron och övergår i acceptans av verkligheten? Kan religiösa få tro att en sten faller uppåt och fortfarande kräva att bli bemötta som tillräkneliga?

  SvaraRadera
 4. Inte vet jag om religion är hotfull. men Kristendom-Judendom-Islam är religioner sprungna ur samma källa. Nog förstör religonerna för miljontals människor som drabbas av detta maktkrig.
  När det dessutom bara är en tro så är det märkligt om vi skall bygga vår tillvaro från dessa vanföreställningar. Vad är det för fel på vetenskap?
  Men börja med att slänga ut månglarna ur templet så kanske tro kan få vara just individen egen tro.

  SvaraRadera
 5. Nu är det påskuppror!

  http://resurs.blogg.se/

  SvaraRadera
 6. Jag kan säkert hålla med om att religionen har och ibland fortfarande används på fel sätt. Ofta väldigt fel t.o.m. Men även vetenskap kan ibland används på fel sätt. Jag håller med att tro ska vara någon individuelt. Som jag ser det så är religion och tro två skilda saker.
  Den debatten mellan religion och vetenskap har jag däremot aldrig riktigt förstått. Det är som att jämföra en tegelsten med en åsna. Vetenskap har att göra med att bevisa saker och tro med att just tro på det man inte kan bevisa med vetenskapliga metoder. Jag förstår inte vad problemet är. Man kan tro på Gud och hålla med vetenskapen samtidigt. Det enda som behövs är att inte vara dogmatisk och låta andra ha sin åsikt. Så tycker jag i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Förresten om jag får tillägga bara en sak. Det är många som har bevis för sin tro, bara inte vetenskaplig bevis.
  Jag tycker vetenskapen kan också ifrågasättas. Varför ska de har så mycket makt, det är inte heller så bra.
  När något känns så starkt i en människas hjärta så är det bortom bevis och förklaringar. Och när någon bara accepterar det som är vetenskapligt bevisat som borde det också respekteras.
  Det är viktigt att vi respekterar varrandra.

  SvaraRadera
 8. Jämföra tro och vetenskap. Lite förenklat ser jag det så här:

  När jag sätter mig i ett flygplan för att korsa atlanten accepterar jag vetenskapen, men om jag försöker ta mig över ett djupt vatten gående på ytan är det tro.

  Alla skall naturligtvis få tro vad de vill.

  / kalle

  SvaraRadera
 9. Camilla Grepe02 april, 2008

  Anonym skrev:

  "Jag tycker vetenskapen kan också ifrågasättas. Varför ska de har så mycket makt, det är inte heller så bra."

  Vilken oerhört aningslös kommentar. För det första: Vilka "de" åsyftas? Vetenskap är framför allt en METOD för att komma fram till en så säker kunskap som möjligt. Vitsen med vetenskapens alla olika inriktningar är att de alltid omprövas för att uppnå ännu bättre kunskap. Vetenskaplig utveckling alltså.

  Ha det gärna i åtanke nästa gång du behandlas på sjukhus, sätter dig framför datorn eller pratar i mobilen. Allt detta och väldigt mycket mer är resultat av vetenskap. Vetenskap i ständig utveckling.

  SvaraRadera