tisdag 15 april 2008

Tragiskt om blommornas dofter

Blommornas väldoft är sakta på väg att förstöras av bilavgaser och fabriksutsläpp. Det skapar en ond cirkel där allt färre insekter hittar blommor att pollinera och allt färre blommande växter befruktas så att de kan föröka sig.
De kemiska doftämnen som blommorna producerar och sänder ut för att locka till sig insekter och andra pollinerare är mycket flyktiga. .

Läs mer i DN.

När skall alla inse att bilen inte är frihet utan död.......Jag kom att tänka på alliansregeringens satsning på vägnätet. De kallar det infrastruktur..jo men visst. Utmed motorvägen mellan Norrköping-Nyköping är det en man som ständigt skriver texter på en banderoll. Det var nyligen en text om hur nedlagd jordbruksmark kan användas för livsmedelsförsörning. Bygg en livsmedelsbutik på marken var den något ironiska slutsatsen....Det kommer att bli ganska tomt på vägar och köpcentra framöver om våra insekter inte hittar sina blommor....

Mer intressant av wadström. Andra om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

 1. Kanske något för Herr W att fundera över ....LOL

  Här kommer mitt molproblem. Så här lyder det :
  Du är ute på Östersjön med Gotlandsbåten på väg till Visby.Under resan köper du hamburgare med pommes frites, samt ett litet saltpaket som innehåller 2 g vanligt salt (NaCl) Du går ut på däck för att äta upp hamburgaren medan solen skiner. När du öppnar saltpaketet tar en vindpust tag i ditt saltpaket. Vinden tar med sig saltpåsen och den singlar ned i havet. Nästa år gör du samma resa och funderar på vart dina natriumjoner tagit vägen som fanns i just ditt saltpaket som du tappade förra året. Du tar då ett glas och fyller det med 3 dl vatten från Östersjön. Dessutom funderar du på jur troligt det är att du hittar någon av de natriumjoner som försvann i havet för ett år sedan. En snabbtitt på kartan säger dig att Östersjön är ett stort hav som är sisådär 150 mil långt, 30 mil brett ochi genomsnitt 60 meter djupt. Inga av dina natriumjoner hamnar utanför Östersjön och dessutom tänker du dig att alla har hunnit blandas lika i hela sjön. Är det sannolikt att du hittar några natriumjoner i vattenglaset?
  Om ja, hur många?
  Här har du något att räkna på. Du kan ju maila svaret så ska jag säga om det är rätt!!
  Hälsningaar Gunilla

  SvaraRadera