söndag 18 maj 2008

Planeten står och väger? Byt politik - inte klimat!

”Vi lever i en period när vår planet står och väger” Ett intressant inlägg av 56 debattörer i Aftonbladet. Deras lösning:
1 Upprätta heltäckande klimatbudgetar för att minska utsläppen.
2 Utveckla ett transportsystem utan klimatpåverkan.
3 Driv på för ett långsiktigt, bindande och rättvist klimatavtal



Det är klart jag blir glad för att engagemanget ökar. Det finns ett synsätt som är lite skrämmande och det är övertron på att människan fixar situationen. Det är ett alltför teknokratiskt synsätt som både skapat våra problem och som man nu söker lösningen genom. Jorden ser inte ut så här:

Det jag vill påpeka är att den ständigt pågående livsprocessen aldrig är i balans. Vi har ett gigantiskt problem att hantera och det är den gigantiska befolkningsutvecklingen på Planeten. Människan har också skaffat sig ett synsätt att den står över eller utanför naturen. Vi tränger undan andra arter och växter och det i sig leder till att människans livsförutsättningar förändras. Det kan även om det är tidigt att påstå vara så att människan skapar sin egen undergång just genom att tränga undan annat liv. Det finns en fara i att bara stirra sig blind på klimat men helt klart behöver vi en ny politik både i Sverige och övriga världen. Kanske är det tid att sänka farten, fundera över de heliga begreppen tillväxt och sysselsättning och ta en djupare fundering om mening med det individuella livet.. Slutligen så består både du och jag av ett knippe kolatomer. Vi behöver vatten också. Vårt intelligenta sätt att få vatten ser idag ofta ut så här




Mer intressant av wadström. Andra om: , , , , transport, kollektivtrafik, befolkningsutveckling , , , klimat

4 kommentarer:

  1. Varför sätter du dig inte in i problemet innan du börjar svamla om domedagar?

    SvaraRadera
  2. Hej Smeknamn
    Du tillför verkligen mycket i din kommentar. Berätta istället vad det är som du satt dig in i eller sov vidare!

    SvaraRadera
  3. Planeten står inte alls och väger.

    Klimatet har varierat som det gör nu tidigare och är ganska stabilt, då det som alla komplexa system i balans domineras av negativ återkoppling.

    CO2-halten är inte något som helst problem och tas upp av haven samt klimatmodellerna har ett totalt fel motsatt(!) antagande om viktigaste faktorn vattenånga (se länk här) samt bygger på en gammal inkorrekt formel som förutsätter en oändligt tjock atmosfär (se denna artikel).

    Slutligen är Ramlösa ett utmärkt sätt att få vatten på. Jag vet att KONSUMTIONEN av vatten i flsska retar upp vänstern, men CO2-utsläppen (som iofs inte spelar någon roll) är på ynka 0.003 gram CO2 för en flaska Ramlösa, enligt Nätverket för transporter och miljö.

    Get real!

    SvaraRadera
  4. Hej Magnus
    Du har en rätt bra underline till din blogg "Här hamnar allt möjligt i en hög i något slags ogenomtänkt projekt..."
    Jag vill bara invända i påståendet att klimatet har varierat som det gör nu tidigare...Det finns en faktor som heter människan som idag aktivt påverkar det du kallar "komplexa system"
    Angående vatten så finns det många ord att svara med. Många bäckar små blir en å t.ex.
    Så att använda kranvatten är nog klokare än att ta upp metaller ur berget, tillverka plåt, transportera plåten till fabriken, fylla på vatten i burken, transportera burken till grossisten, transportera burken till butiken, du åker till butiken och tansporeerar hem dina 3 dl vatten. Sen skall du köra iväg burken igen till pantstationen så att den återigen kan göra resan för att fyllas med 3 dl vatten. Så sorry falsk matematik är det du använder.

    SvaraRadera